
Hoe goed ben jij verzekerd?
Als het goed is heb je ooit een uitvaartverzekering afgesloten. Maar weet jij ook wat voor soort verzekering je hebt afgesloten en of deze nog steeds de kosten van jouw begrafenis of crematie volledig dekt? Want als dat niet zo is, zitten jouw nabestaanden straks, naast hun grote verdriet om jouw heengaan, ook met een financieel probleem.
Onderverzekerd
In de praktijk kom ik het namelijk regelmatig tegen. Het gebeurt nogal eens dat nabestaanden er pas na het overlijden achter komen dat hun dierbare onderverzekerd was. We zien dat vaak bij mensen in de leeftijd van 70 à 80 jaar. Zij hebben ooit een verzekering afgesloten waar vervolgens nooit meer naar is omgekeken. Als je dan bedenkt dat de kosten van een uitvaart jaarlijks stijgen, kun je op je vingers natellen dat het uitgekeerde bedrag niet afdoende is.
Yarden pakketpolis
Een ander probleem waar veel mensen nu tegenaan lopen, zijn de Yarden pakketpolissen. Veel 50’ers en 60’ers hebben dit in het verleden afgesloten. Bij zo’n pakketpolis wordt geen geldbedrag uitgekeerd, maar wordt de uitvaart uitgevoerd volgens de diensten en producten die binnen het pakket vallen. Hierbij kun je denken aan het aantal kaarten, de uitvaartlocatie, de catering en het vervoer. Deze pakketpolissen, met een waarde van € 3500, zijn echter niet meer dekkend.
Wel of niet bijverzekeren
Inmiddels heeft coöperatie DELA Yarden Uitvaartorganisatie overgenomen. DELA heeft besloten om deze pakketpolissen de komende tien jaar te hanteren en pas daarna te kijken of er bijverzekerd moeten worden. In de tussentijd zullen de verzekerden al wel door DELA benaderd worden.
Het gebeurt nogal eens dat nabestaanden er pas na het overlijden achter komen dat hun dierbare onderverzekerd was
Natura vs kapitaal
Een pakketverzekering wordt ook wel een natura verzekering genoemd. Een andere mogelijkheid is de kapitaalverzekering, waarbij een vastgesteld bedrag wordt uitgekeerd bij een overlijden. Ook dit kom ik veel tegen in het veld. Grote uitvaartorganisaties als DELA en Monuta werken daarbij met een ledenvoordeel. Dit wil zeggen dat wanneer je de uitvaart laat verzorgen door een uitvaartleider die bij hun is aangesloten, je korting krijgt.
Kleinere ondernemers vaak goedkoper
Je kunt natuurlijk ook zelf een uitvaartondernemer kiezen en het verdient dan ook zeker aanbeveling om je licht op te steken bij de kleinere ondernemers bij jou in de buurt. Deze zijn sowieso vaak goedkoper dan de grote partijen, omdat ze veel minder overheadkosten hebben.
Explosieve stijging
De afgelopen jaren is het aantal uitvaartbedrijven trouwens explosief gestegen. Veel nieuwkomers in deze branche komen uit het bank- en verzekeringswezen. We doen in feite allemaal hetzelfde, we bieden hulp en begeleiding tussen het moment van overlijden tot aan de uitvaart, maar op de manier hóé dat gebeurt, onderscheid je de ondernemer voor wie dit vak een roeping is van degene voor wie dit een tweede keus is.
Gewone vent
Bij de reviews op onze website zie je in één oogopslag onder welke categorie wij vallen. Ik krijg regelmatig te horen dat ik niet zo’n doorsnee uitvaartondernemer ben. Zo is bij mij de voorbespreking altijd vrijblijvend. Dat is een bewuste keus geweest, want ik vind het belangrijk dat het ‘klikt’. Ik blijf altijd dicht bij mezelf en probeer in alles zo laagdrempelig mogelijk te zijn. Want dat is wie ik ben: een gewone vent met een groot empathisch vermogen, die er alles aan wil doen om voor jou een unieke uitvaart te verzorgen.
-
Als je jong bent, denk je meestal niet veel na over de dag waarop je je laatste adem uitblaast. Voor de meeste mensen is het opbouwen van hun leven een grotere prioriteit dan het afbouwen ervan. Dat is volkomen logisch, maar toch is het verstandig om eens te kijken of je je zaken goed geregeld hebt.
-
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven, maar we denken er liever niet te veel over na. We schuiven dat onderwerp meestal ver voor ons uit.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.