herinneringen

In memoriam: zo maak je herinneringen voor je nabestaanden

Wat zou je doen als je weet dat je er niet meer bent in de toekomst? Om het verdriet voor je nabestaanden te verzachten, is het mooi om herinneringen te maken die ze lang bij zich kunnen dragen. Levenseindegids en uitvaartbegeleider Anjo Zeegers van Stories of Life helpt je graag aan een bijzonder aandenken voor de mensen die het dichtst bij je staan. Zo maak je het afscheid wat draaglijker en kun je het hoofdstuk voor jezelf en anderen beter afsluiten.

Afscheid nemen

Er komt een moment dat je afscheid moet nemen van de mensen van wie je houdt. Misschien heb je er zelf vrede mee en heb je het voor jezelf geaccepteerd, maar weet je dat de mensen om je heen hier nog moeite mee hebben. Misschien zijn er jonge kinderen in het spel of mensen die erg afhankelijk van je zijn. Je wilt dan iets achterlaten waar mensen met een getroost gevoel naar terug kunnen grijpen, om de mooie momenten met jou te gedenken.

Communiceren zonder woorden

Met de resterende tijd die je hebt, wil je natuurlijk zoveel mogelijk qualitytime doorbrengen met je dierbaren. Door het fotoalbum bladeren, herinneringen ophalen en praten over alle belangrijke dingen die nog onuitgesproken zijn. Voor veel mensen zijn dit lastige onderwerpen om aan te snijden. Soms schieten woorden tekort of kun je niet alles wat je vanbinnen voelt uitdrukken. Het helpt dan om dit gevoel over te brengen met behulp van een tastbaar aandenken.

Om het verdriet voor je nabestaanden te verzachten, is het mooi om herinneringen te maken die ze lang bij zich kunnen dragen

Blijvende herinneringen

Vraag bijvoorbeeld aan je kinderen of partner welke herinneringen zij koesteren. Is er iets wat ze graag bij zich willen dragen? Of zijn er memorabilia waar ze veel waarde aan hechten? Dit kan een bestaand object zijn, maar je kunt ook iets nieuws (laten) maken. Zo kun je kostbare herinneringen vastleggen en blijvende herinneringen creëren.

Sieraad met betekenis

Zo begeleidde Anjo een gezin waarvan de moeder zou komen te overlijden. Ze had vier kinderen en ze wilden graag allemaal iets van hun moeder bij zich dragen. Haar kinderen hebben toen een hangertje laten maken met een plukje haar erin. Voor je dierbaren is het fijn om iets tastbaars te hebben dat ze dicht op hun lichaam kunnen dragen. Sieraden lenen zich daarom goed als aandenken.

Memorybox

Daarnaast begeleidt Anjo mensen regelmatig bij het samenstellen van een memorybox, een doos met betekenisvolle objecten die een herinnering oproepen en een verhaal vertellen over jouw leven. Dit is fijn voor jezelf, omdat het dient als een soort tijdcapsule. Het biedt een kans om terug te kijken en te reflecteren op je leven. Verzamel hierin alles waar je mooie – of juist minder mooie – herinneringen aan hebt. Dingen die indruk hebben gemaakt en die je aan het hart gaan. Denk bijvoorbeeld aan foto’s, brieven, (concert)kaartjes van vroeger of een pen die van iemand is geweest. Voor je familie later is dit ook erg waardevol. Zonder erover te praten of woorden hoeven gebruiken, laat je zien wat wat er belangrijk voor je was.

Videoboodschap

Foto’s zijn vanzelfsprekend een effectief middel om herinneringen vast te leggen, maar heb je weleens gedacht aan video’s? Je kunt bijvoorbeeld een videoboodschap opnemen die op de uitvaart afgespeeld wordt. Dit is een mooi en emotioneel gebaar die nabestaanden vaak erg op prijs stellen. Als je kinderen nog jong zijn, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een persoonlijke boodschap voor toekomstige verjaardagen in te spreken, of een brief te schrijven. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Datum: 24 augustus 2020