In memoriam: zo maak je herinneringen voor je nabestaanden
Wat zou je doen als je weet dat je er niet meer bent in de toekomst? Om het verdriet voor je nabestaanden te verzachten, is het mooi om herinneringen te maken die ze lang bij zich kunnen dragen. Levenseindegids en uitvaartbegeleider Anjo Zeegers van Stories of Life helpt je graag aan een bijzonder aandenken voor de mensen die het dichtst bij je staan. Zo maak je het afscheid wat draaglijker en kun je het hoofdstuk voor jezelf en anderen beter afsluiten.
Afscheid nemen
Er komt een moment dat je afscheid moet nemen van de mensen van wie je houdt. Misschien heb je er zelf vrede mee en heb je het voor jezelf geaccepteerd, maar weet je dat de mensen om je heen hier nog moeite mee hebben. Misschien zijn er jonge kinderen in het spel of mensen die erg afhankelijk van je zijn. Je wilt dan iets achterlaten waar mensen met een getroost gevoel naar terug kunnen grijpen, om de mooie momenten met jou te gedenken.
Communiceren zonder woorden
Met de resterende tijd die je hebt, wil je natuurlijk zoveel mogelijk qualitytime doorbrengen met je dierbaren. Door het fotoalbum bladeren, herinneringen ophalen en praten over alle belangrijke dingen die nog onuitgesproken zijn. Voor veel mensen zijn dit lastige onderwerpen om aan te snijden. Soms schieten woorden tekort of kun je niet alles wat je vanbinnen voelt uitdrukken. Het helpt dan om dit gevoel over te brengen met behulp van een tastbaar aandenken.
Om het verdriet voor je nabestaanden te verzachten, is het mooi om herinneringen te maken die ze lang bij zich kunnen dragen
Blijvende herinneringen
Vraag bijvoorbeeld aan je kinderen of partner welke herinneringen zij koesteren. Is er iets wat ze graag bij zich willen dragen? Of zijn er memorabilia waar ze veel waarde aan hechten? Dit kan een bestaand object zijn, maar je kunt ook iets nieuws (laten) maken. Zo kun je kostbare herinneringen vastleggen en blijvende herinneringen creëren.
Sieraad met betekenis
Zo begeleidde Anjo een gezin waarvan de moeder zou komen te overlijden. Ze had vier kinderen en ze wilden graag allemaal iets van hun moeder bij zich dragen. Haar kinderen hebben toen een hangertje laten maken met een plukje haar erin. Voor je dierbaren is het fijn om iets tastbaars te hebben dat ze dicht op hun lichaam kunnen dragen. Sieraden lenen zich daarom goed als aandenken.
Memorybox
Daarnaast begeleidt Anjo mensen regelmatig bij het samenstellen van een memorybox, een doos met betekenisvolle objecten die een herinnering oproepen en een verhaal vertellen over jouw leven. Dit is fijn voor jezelf, omdat het dient als een soort tijdcapsule. Het biedt een kans om terug te kijken en te reflecteren op je leven. Verzamel hierin alles waar je mooie – of juist minder mooie – herinneringen aan hebt. Dingen die indruk hebben gemaakt en die je aan het hart gaan. Denk bijvoorbeeld aan foto’s, brieven, (concert)kaartjes van vroeger of een pen die van iemand is geweest. Voor je familie later is dit ook erg waardevol. Zonder erover te praten of woorden hoeven gebruiken, laat je zien wat wat er belangrijk voor je was.
Videoboodschap
Foto’s zijn vanzelfsprekend een effectief middel om herinneringen vast te leggen, maar heb je weleens gedacht aan video’s? Je kunt bijvoorbeeld een videoboodschap opnemen die op de uitvaart afgespeeld wordt. Dit is een mooi en emotioneel gebaar die nabestaanden vaak erg op prijs stellen. Als je kinderen nog jong zijn, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een persoonlijke boodschap voor toekomstige verjaardagen in te spreken, of een brief te schrijven. De mogelijkheden zijn eindeloos!
-
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven, maar we denken er liever niet te veel over na. We schuiven dat onderwerp meestal ver voor ons uit.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.