lijkwades

‘Lijkwades zijn echt in opmars’

Mijn broer Anne was nog maar pas voor zichzelf begonnen, toen zich een wat grotere uitvaart aandiende waarbij Dinny in de catering wel wat hulp kon gebruiken. Mij werd gevraagd of ik een keertje wilde helpen, en daarna ben ik eigenlijk nooit meer weggegaan.

Erica de Boer-Besems
Aulamedewerkster en maker van lijkwades

Afscheidsdienst

Op de achtergrond ben ik ook wel aanwezig bij de afscheidsdienst, maar ik word vooral ingezet bij de catering na de plechtigheid. Je merkt dat er op zo’n moment toch een zekere spanning van de gasten is afgevallen, waardoor de sfeer over het algemeen minder verdrietig is.

Lijkwades

Sinds kort heb ik er trouwens nog een nieuwe taak bij. Anne heeft mij gevraagd om lijkwades te maken, aangezien ik daar thuis de juiste apparatuur én de ruimte voor heb. Je komt lijkwades tegenwoordig steeds vaker tegen bij uitvaarten. Het is echt in opmars, want niet iedereen vindt het idee van een kist prettig. Ik schat dat er van de dertig uitvaarten bij twee wordt gebruikgemaakt van een wade. Voor veel aanwezigen is het de eerste keer dat ze een overledene zien die in een doek is gewikkeld. Sommigen spreekt dit zó aan, dat ze besluiten hier zelf ook voor te kiezen.

Niet iedereen vindt het idee van een kist prettig

Alternatief voor de kist

Een lijkwade is een grote doek, meestal gemaakt van een zachte stof zoals bijvoorbeeld flanel, waar de overledene in wordt opgebaard als alternatief voor een kist. Over het algemeen is een lijkwade gemaakt van een stof in een lichte, neutrale kleur. Maar omdat we de lijkwades nu zelf gaan maken, kunnen we meer meedenken met nabestaanden wanneer zij andere wensen hebben.

In wade gewikkeld

De overledene wordt op een speciale manier in de wade gewikkeld. Daar ben ik overigens zelf niet bij aanwezig hoor; ik lever alleen de wade. Dat is de taak van onze verzorgers. De familie mag het natuurlijk zelf ook doen en daarbij kan die door onze medewerkers begeleid worden.

Datum: 06 juni 2019