
Live-muziek maakt ieder afscheid indrukwekkend
De 400 witte stoelen in de oude fabriekshal zijn tot de laatste stoel bezet. Haar naam staat in grote letters op het podium. De letters zijn door de gasten gevuld met kleurrijke bloemen. Als de zanger op het podium, begeleid door een pianist achter de vleugel, het nummer ‘She’ van Charles Aznavour inzet, gaan de 400 gasten in stilte staan. Acht jongemannen in jeans en wit overhemd dragen de marineblauwe kist door de mensenzee. Kippenvel.
‘Echte’ muziek
Live-muziek maakt indruk en komt binnen, iedere keer opnieuw. Ik wilde weleens wat meer weten over zijn ervaringen en wat er mogelijk is. Daarom heb ik een afspraak gemaakt met Lieven Cooiman. Lieven organiseert live-muziek bij uitvaarten, op maat en uitgevoerd door de beste muzikanten. Ik vraag hem naar zijn ervaringen en wat er mogelijk is.
Afscheid
‘Digitale muziek is niet met live-muziek te vergelijken’, aldus Lieven. ‘Live-muziek leeft, beweegt en ademt. Tijdens een afscheid biedt het troost, zoals woorden dat onmogelijk kunnen doen. Daarnaast kunnen de musici inspelen op de sfeer van het moment en zich aanpassen aan de situatie door het stuk bijvoorbeeld sneller, lichter of dramatischer te spelen. Ze voelen aan wat er daar, op die plek, op dat moment nodig is. Dat is met digitale muziek niet mogelijk, die klinkt altijd hetzelfde.’
‘Live-muziek leeft, beweegt en ademt. Dit is erg bijzonder tijdens een afscheid’
Saxofonist bij het graf
Hij gaat in één adem verder: ‘Het mooie van live-muziek is dat alles kan. Op verzoek van families passen we nummers speciaal aan voor dat afscheid of arrangeren ze voor andere instrumenten en studeren dat alles op zeer korte termijn in. Zoals ‘Afscheid nemen bestaat niet’ van Marco Borsato, dat ik speciaal voor een uitvaart op verzoek van een familie voor een mannenkoor heb laten arrangeren. Je hoeft natuurlijk niet voor een heel koor te kiezen. Er kan bijvoorbeeld ook een singer-songwriter met gitaar bij het graf spelen, dat geeft weer een heel andere sfeer. Of een saxofonist die op de begraafplaats speelt, terwijl de stoet met gasten op de muziek afloopt.’
Acht mannen a capella
‘Een dierbare herinnering is een uitvaart waar een mannenkoor van acht zangers al zingend voor de kist uitliep, terwijl de overledene de kerk in werd gedragen. Dat was enorm indrukwekkend. Zoiets vergeet je nooit meer.’ Ik merk dat de beleving die live-muziek met zich meebrengt altijd de verwachtingen van families overtreft. Vooraf is dat ook lastig in te schatten als je het nog niet eerder hebt meegemaakt. Nabestaanden zijn achteraf altijd ontzettend dankbaar en krijgen veel reacties van genodigden die bij de uitvaart aanwezig waren.
Ieder afscheid bijzonder met live-muziek
Zo hebben Lieven en ik een tijdje zitten praten en kwamen we tot de conclusie: live-muziek komt anders binnen dan woorden en ook weer anders dan beelden. Alle drie kunnen ze een belangrijke rol vervullen. “Het mooie van live-muziek is, dat het helemaal op maat, speciaal voor deze ene persoon, wordt gecreëerd en samengesteld. Echt alles kan, ook op korte termijn: een band, een koor, een Spaans trio. Samen met de uitvaartleider bezoeken we de familie om op zoek te gaan naar hun specifieke wensen. Zo kun je van ieder afscheid iets bijzonders maken.’
Eva de la Mar
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.
-
Op een zonovergoten, windstille middag draait mijn collega Rep de zilvergrijze rouwauto de parkeerplaats op achter de school.
-
Ria overleed 14 weken na de diagnose ‘alvleesklierkanker’. Zij was toen 71 jaar en zelf een half jaar weduwe van haar Leo. De diagnose kwam als een mokerslag aan, maar sloeg haar niet uit het veld.
-
Je bent een naaste verloren en zij, of jullie, hebben gekozen voor een natuurbegraafplaats. Een mooie plek om begraven te worden en een plek waar je de overledene ook nog vaak kunt bezoeken. Met de jaargetijden zal de omgeving rondom het graf veranderen.
-
Zachte pianoklanken komen me tegemoet wanneer ik naar de woonkamer loop. Als ik binnenkom, sterven de laatste klanken weg. Ze staat op en geeft me een hand.
-
Wat beweegt iemand om een andere carrièrerichting in te slaan en uitvaartondernemer te worden?
-
Samen een dierbare herdenken kan zó belangrijk zijn. Vorig jaar leidde dat weleens tot ingrijpende beslissingen. Zo ging vroeg op een ochtend in november mijn telefoon.
-
Om er zeker van te zijn dat je later de uitvaart krijgt die je wenst, is het goed om een verzekering af te sluiten. Een uitvaartverzekering zorgt er ook voor dat je nabestaanden zo min mogelijk omkijken hebben naar het regelen van de begrafenis of crematie. Het is voor hen al moeilijk genoeg om een familielid of partner te verliezen.