Met uitvaartspeelgoed spelend verdriet verwerken
Het liefst zou je je kind tegen alle verdriet beschermen. Kleine ‘verdrietjes’ kunnen met een kus op de zere plek nog wel opgelost worden. Maar hoe ga je om met écht verdriet? Met een kind dat rouwt? Wat gaat er in dat koppie om en wat moet je doen als een simpel kusje niet meer afdoende is?
Rouwende kinderen
In de periode dat Richard Hattink als student bij een uitvaartverzorger werkte, liep hij hier zelf ook tegenaan. Hoe ga je om met rouwende kinderen? ‘Ik miste iets, maar wist niet precies wat. Later, toen ik na de Pabo voor de klas stond, ben ik mijn master pedagogiek gaan halen. En toen vond ik de oplossing, die eigenlijk te simpel voor woorden was: kinderen moeten kunnen spelen. Hoe tof zou het zijn wanneer er speelgoed bestond, waarmee ze alles rond de dood en een uitvaart zouden kunnen naspelen.’
Uitvaartspeelgoed
Het idee was geboren en met Legosteentjes bouwde Richard aan zijn uitvaartspeelgoed. ‘Ik koop losse onderdeeltjes in en heb van de fabrikant de licentie om hier uitvaartspeelgoed van te maken. Het uitvaartspeelgoed wordt voornamelijk gebruikt door professionals die met rouwende kinderen werken. De bouwsteentjes zijn bekend, iedereen heeft ermee gespeeld, en dat maakt het heel toegankelijk. Je neemt de eerste hindernis weg.’
Trainingen
Richard geeft ook trainingen en lezingen over dit onderwerp. ‘Ik geef alle handvatten die je als professional nodig hebt. De trainingen zijn afgestemd op de doelgroep. Het maakt immers verschil of ik een groep uitvaartondernemers voor me heb of medewerkers van een hospice, want die zitten in een heel andere fase.’
‘De bouwsteentjes zijn bekend, en dat maakt het heel toegankelijk’
Taboe(k)
Met zijn boek ‘Taboe(k)’ gaat Richard in op alles wat kinderen willen weten over de dood en wat veel volwassenen lastig vinden om over te praten. ‘Ik heb er alle vragen in verwerkt die ik de afgelopen 15 jaar tegenkwam. Als je dingen niet bespreekbaar maakt, gaan kinderen het zelf invullen. Zoals het jongetje dat mij op mijn kop gaf omdat ik de armen en benen van zijn moeder zou afknippen. Het kind had gehoord dat mama in de oven ging. Toen hij hun oven thuis eens goed bekeken had, was hij ervan overtuigd dat mama daar niet inpaste. Of het meisje dat dacht dat papa oma door de wc zou spoelen. Dat had hij immers ook met de goudvis gedaan. ‘Taboe(k)’ is voor iedereen te begrijpen en geeft antwoord op ‘moeilijke’ vragen.’
Informatie
Uitvaartspeelgoed | Richard Hattink | Castricummerwerf 138 | 1901 RS Castricum
06-11031414 | info@uitvaartspeelgoed.nl | www.uitvaartspeelgoed.nl
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.
-
Wanneer je de wens hebt om na je dood begraven te worden, kun je kiezen voor een algemene begraafplaats, maar ook voor een natuurbegraafplaats. Bij een algemene begraafplaats is er een bepaalde looptijd waarin je graf in stand wordt gehouden.