Soms moet ik schakelen van afscheid naar feestje’
Als een dierbare overlijdt, staat de wereld op zijn kop. Tegelijk moeten er allerlei praktische zaken rond de uitvaart worden bedacht en geregeld. Hoe zorg je ervoor dat je in deze roerige periode de juiste keuzes maakt? En wie helpt je daarbij? Je bent vrij te kiezen wie je wil.
Puzzelen
Als uitvaartverzorger, of funeral planner, mag ik iedere dag mensen helpen bij het vormgeven van een mooi afscheid. Het is een prachtig beroep en tegelijkertijd aardig intensief. Ik ben dag en nacht bereikbaar en het komt dus ook voor dat ik midden in de nacht richting de nabestaanden van een pas overleden persoon ga. Soms is het flink puzzelen om mijn werk te combineren met mijn jonge gezin.
Partijtje én afscheid
Een tijdje geleden bleek dat er een euthanasie was gepland net op het moment dat mijn dochter haar verjaarspartijtje zou vieren. Het partijtje is toen een week verzet. Op zo’n moment wil ik de naaste familie kunnen ondersteunen, want zoiets vindt maar één keer plaats. Een week later bleek dat er net weer een andere uitvaart bij was gekomen. Het partijtje wilde ik niet voor een tweede keer verzetten, dus met hulp van wat lieve oppassen is dat feestje uiteindelijk gewoon doorgegaan. Die dag heb ik de naaste familie kunnen helpen met het doorspreken van de uitvaartwensen en ben ik daarna direct doorgegaan naar het partijtje, dat net in volle gang was.
Koesteren
Een overlijden is emotioneel, ook voor mij, al ben ik op dat moment aan het werk en mogen de mensen van mij een professionele houding verwachten. Tegelijkertijd laat een ervaring als deze me ook weer even heel duidelijk voelen wat écht belangrijk is in het leven. Als mijn dochter mij tijdens het tandenpoetsen een knuffel geeft, dan realiseer ik me dat we moeten koesteren wat we als gezin samen hebben. Zulke momenten zijn zó waardevol, daar mogen we best wat vaker bewust bij stilstaan, vind ik.
‘Het is een prachtig beroep en tegelijkertijd aardig intensief’
Je mag kiezen
Mensen met een uitvaartverzekering denken vaak automatisch dat ze na het overlijden van een dierbare de aangesloten uitvaartverzorger, vaak hetzelfde bedrijf, moeten kiezen. Wat veel mensen niet weten, is dat dit in de meeste gevallen helemaal niet verplicht is. Alle verzekeraars zijn wettelijk verplicht om het bedrag waarvoor je verzekerd bent uit te keren, óók wanneer je kiest voor een andere uitvaartverzorger. Wél is het verstandig om een duidelijk overzicht te krijgen van de kosten van de uitvaart. Soms ben je bij een andere partij voordeliger uit, maar soms juist duurder.
Wie past bij jou?
Als je je ervan bewust bent dat je de keuzevrijheid hebt om te kiezen voor een andere uitvaartverzorger, dan kun je op onderzoek uitgaan. Maak eens een rondje op internet om de ‘sfeer te proeven’ en de kosten te vergelijken. Vaak spreken een website, een video of de foto’s van een bepaalde uitvaartverzorger je aan. Het voelt goed, het past bij je.
Vertrouwen
Of neem contact op en kijk hoe dit voor jou voelt. Is er een klik? Heb je er vertrouwen in dat deze partij begrijpt wat jij belangrijk vindt? Is het iemand bij wie jouw wensen veilig zijn en die opkomt voor de zaken die voor jou van belang zijn bij het afscheid van je naaste? Je huurt een expert in omdat je, gelukkig, zelf geen expert bent in het organiseren van uitvaarten. Daarom is het zo belangrijk dat je alle vertrouwen in deze persoon hebt en dat het goed voelt.
Voorbereiding geeft rust
Mensen kiezen om allerlei redenen voor mij. Vaak is dat omdat ze een tijdje geleden de uitvaart van een bekende hebben meegemaakt. Die dag was zó mooi en indrukwekkend vormgegeven, dat ze op dat moment bewust of onbewust besluiten dat, mocht het ooit nodig zijn, ze mij ook als uitvaartverzorger willen. Het is overigens niet altijd zo dat je pas naar een uitvaartverzorger op zoek gaat als iemand is overleden. Soms weet je al dat een naaste binnenkort gaat overlijden. Samen kunnen we dan alvast de wensen rond de toekomstige uitvaart bespreken. Zo is alles alvast geregeld en dat geeft rust en vertrouwen in een waardig afscheid.
Eva de la Mar
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.
-
Wanneer je de wens hebt om na je dood begraven te worden, kun je kiezen voor een algemene begraafplaats, maar ook voor een natuurbegraafplaats. Bij een algemene begraafplaats is er een bepaalde looptijd waarin je graf in stand wordt gehouden.