Thuisopbaring: afscheid in vertrouwde omgeving
Op je eigen moment afscheid kunnen nemen van een dierbare kan troostend zijn. Daarom kiezen mensen tegenwoordig steeds vaker voor een thuisopbaring. Dit is een persoonlijke manier van afscheid nemen, doordat het plaatsvindt in een thuisomgeving. Maar hoe ziet een thuisopbaring er eigenlijk uit? En wat kun je allemaal verwachten? Gita Beets van Betrokken Uitvaarten geeft meer informatie over deze manier van opbaring.
Thuisopbaring
Tijdens een thuisopbaring kan er afscheid worden genomen in het huis van de overleden dierbare. De opbaring kan op een bed, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor een opbaarplank of een sierlijke mand met wade. Voor nabestaanden kan de thuisopbaring prettig zijn, omdat je de ruimte hebt om persoonlijk afscheid te nemen, nog even bij de dierbare te kijken en deze op de laatste momenten in zijn of haar eigen omgeving te laten blijven.
Laatste keer verzorgen
Een onderdeel van de thuisopbaring kan zijn dat de nabestaande(n) de overledene een laatste keer verzorgen. Bij deze verzorging hoort bijvoorbeeld het wassen en aankleden, maar ook het eventueel aanbrengen van make-up en het in model brengen van het haar. Niets moet, maar veel mensen ervaren deze laatste verzorging als een stap in de rouwverwerking, als een laatste eerbetoon.
Conditie van lichaam
De conditie van het lichaam gaat achteruit wanneer de tijd verstrijkt. Er zijn manieren om het lichaam langer goed te houden. Zo kunnen we zorgen voor koeling. Deze koeling kan worden geplaatst worden onder een kist of een opbaarplank. Er wordt dan een koelplaat gebruikt, waar je overleden dierbare op kan liggen. Ook wordt er soms gekozen voor thanatopraxie. Ook wel lichte balseming genoemd. Hierbij wordt het bloed in het lichaam vervangen door een vloeistof. Deze vloeistof conserveert het lichaam voor een korte periode. Daarnaast kun je kiezen voor experimenteel alternatief. Hierbij worden zakjes met kleikorrels op de buik van de overledene gelegd. Deze vertragen ook het afbraakproces, zonder dat er koeling wordt gebruikt.
De conditie van het lichaam gaat achteruit wanneer de tijd verstrijkt
Hulp bij regelen
Betrokken Uitvaarten is een uitvaartonderneming die kan helpen bij het regelen van de thuisopbaring. Ik sta jou bij met het maken van keuzes omtrent uitvaartlocatie, verzorging van het lichaam en de afscheidsdienst zelf. Jullie bepalen, maar graag ontzorg ik wanneer dat kan en wenselijk is.
Over Betrokken Uitvaarten
Heb jij hulp nodig bij het verzorgen van de uitvaart of wil je jouw wensen vastleggen? Neem gerust contact met mij op. Ik sta graag voor je klaar met raad en daad. Samen kunnen we bespreken wat er nodig is en welke zaken er per direct geregeld moeten worden. Jouw wensen staan hierbij altijd voorop. Zo zorgen we ervoor dat het afscheid niet alleen iets verdrietigs hoeft te zijn, maar ook een bijzondere en persoonlijke ervaring.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.
-
Wanneer je de wens hebt om na je dood begraven te worden, kun je kiezen voor een algemene begraafplaats, maar ook voor een natuurbegraafplaats. Bij een algemene begraafplaats is er een bepaalde looptijd waarin je graf in stand wordt gehouden.