thuisopbaring

Thuisopbaring: afscheid in vertrouwde omgeving

Op je eigen moment afscheid kunnen nemen van een dierbare kan troostend zijn. Daarom kiezen mensen tegenwoordig steeds vaker voor een thuisopbaring. Dit is een persoonlijke manier van afscheid nemen, doordat het plaatsvindt in een thuisomgeving. Maar hoe ziet een thuisopbaring er eigenlijk uit? En wat kun je allemaal verwachten? Gita Beets van Betrokken Uitvaarten geeft meer informatie over deze manier van opbaring.

Thuisopbaring

Tijdens een thuisopbaring kan er afscheid worden genomen in het huis van de overleden dierbare. De opbaring kan op een bed, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor een opbaarplank of een sierlijke mand met wade. Voor nabestaanden kan de thuisopbaring prettig zijn, omdat je de ruimte hebt om persoonlijk afscheid te nemen, nog even bij de dierbare te kijken en deze op de laatste momenten in zijn of haar eigen omgeving te laten blijven.

Laatste keer verzorgen

Een onderdeel van de thuisopbaring kan zijn dat de nabestaande(n) de overledene een laatste keer verzorgen. Bij deze verzorging hoort bijvoorbeeld het wassen en aankleden, maar ook het eventueel aanbrengen van make-up en het in model brengen van het haar. Niets moet, maar veel mensen ervaren deze laatste verzorging als een stap in de rouwverwerking, als een laatste eerbetoon.

Conditie van lichaam

De conditie van het lichaam gaat achteruit wanneer de tijd verstrijkt. Er zijn manieren om het lichaam langer goed te houden. Zo kunnen we zorgen voor koeling. Deze koeling kan worden geplaatst worden onder een kist of een opbaarplank. Er wordt dan een koelplaat gebruikt, waar je overleden dierbare op kan liggen. Ook wordt er soms gekozen voor thanatopraxie. Ook wel lichte balseming genoemd. Hierbij wordt het bloed in het lichaam vervangen door een vloeistof. Deze vloeistof conserveert het lichaam voor een korte periode. Daarnaast kun je kiezen voor experimenteel alternatief. Hierbij worden zakjes met kleikorrels op de buik van de overledene gelegd. Deze vertragen ook het afbraakproces, zonder dat er koeling wordt gebruikt.

De conditie van het lichaam gaat achteruit wanneer de tijd verstrijkt

Hulp bij regelen

Betrokken Uitvaarten is een uitvaartonderneming die kan helpen bij het regelen van de thuisopbaring. Ik sta jou bij met het maken van keuzes omtrent uitvaartlocatie, verzorging van het lichaam en de afscheidsdienst zelf. Jullie bepalen, maar graag ontzorg ik wanneer dat kan en wenselijk is.

Over Betrokken Uitvaarten

Heb jij hulp nodig bij het verzorgen van de uitvaart of wil je jouw wensen vastleggen? Neem gerust contact met mij op. Ik sta graag voor je klaar met raad en daad. Samen kunnen we bespreken wat er nodig is en welke zaken er per direct geregeld moeten worden. Jouw wensen staan hierbij altijd voorop. Zo zorgen we ervoor dat het afscheid niet alleen iets verdrietigs hoeft te zijn, maar ook een bijzondere en persoonlijke ervaring.

Datum: 18 augustus 2021