
Een uitvaart in het huis van mijn zusje
Het verlies van een dierbare is vaak hartverscheurend. Je hoofd staat dan niet naar het regelen van de uitvaart. Toch willen we allemaal het mooiste, persoonlijkste en meest onvergetelijke afscheid voor onze dierbare.
Bijzonder afscheid
Door aandachtig te luisteren naar wat wordt gezegd én wat niet wordt gezegd, helpt en ondersteunt funeral planner Anneke Romeijn je daarbij. Zo ontstaat een bijzonder afscheid dat een ode is aan het leven van jouw geliefde.
Wensen
Anneke vertelt over haar ervaring van het regelen van een afscheidsdienst bij iemand thuis: ‘Ik werd op een dag gebeld door een mevrouw wiens zusje op korte termijn zou komen te overlijden. Het gesprek begon met de vraag of het mogelijk was een blauwe kist te regelen, waarna het gesprek verderging en we over andere wensen spraken. Het was een fijn gesprek en er was een klik. We hebben een afspraak gemaakt om de uitvaart te bespreken.’
Verhuizer
‘Bij haar thuis spraken we verder over de invulling. Haar zus had de wens haar afscheidsdienst in het huis van haar zusje te laten plaatsvinden. Aangezien er rond de 75 gasten werden verwacht, betekende dat de hele benedenverdieping moest worden ontruimd. Ik ben toen op zoek gegaan naar een verhuizer die bereid was op korte termijn het huis uit en in te ruimen. Een situatie als deze is immers niet te plannen. Gelukkig heb ik uiteindelijk een verhuizer gevonden die graag wilde meewerken.’
‘Een locatie kan een extra dimensie aan een uitvaart geven’
Blauwe accenten
Anneke is altijd aanwezig om het afscheid in goede banen te leiden. ‘Het was prachtig! Er hing een sprookjesachtige sfeer met veel bloemen en kaarsen. Je merkte aan alles dat het om háár draaide.’ Naast de bijzondere locatie waren er meerdere persoonlijke details die het afscheid kleurden: met haar favoriete drankje werd een toast uitgebracht, haar lievelingshapjes werden geserveerd en haar lievelingskleur, blauw, kwam in alles terug. De kist en zelfs de drukinkt van de rouwkaart had die kleur, maar ook de kaarsen en de bloemen, en dat waren er veel, hadden alle tinten blauw.
Vertrouwde plek
‘Ik was heel blij dat het afscheid thuis heeft kunnen plaatsvinden. Voor haar had de plek een bijzondere betekenis; het was een plek van rust, vertrouwen en veiligheid. Niet alleen voor haar, maar ook voor haar man en zusje, was het heel belangrijk dat ze voor het laatst ‘wegging’ vanuit die vertrouwde plek. En dat is gelukt.’
Bijgebleven
‘Bij dit afscheid heb ik gezien dat een locatie een extra dimensie aan een uitvaart kan geven. Wanneer de mogelijkheid bestaat om voor een locatie te kiezen die in het leven van de overledene een belangrijke rol heeft gespeeld, zoals iemands thuis, wordt het een bijzondere en zeer persoonlijke uitvaart.’
Een goed gevoel
Wat voor Anneke belangrijk is, is dat de uitvaart wordt wat de familie voor ogen heeft; dat men er met een goed gevoel op kan terugkijken. ‘Met de herinnering aan het afscheid moeten de nabestaanden namelijk verder. Het is het begin van het leven zonder hem of haar. Dat moet dus goed zijn.’
Anneke Romeijn
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.
-
Op een zonovergoten, windstille middag draait mijn collega Rep de zilvergrijze rouwauto de parkeerplaats op achter de school.
-
Ria overleed 14 weken na de diagnose ‘alvleesklierkanker’. Zij was toen 71 jaar en zelf een half jaar weduwe van haar Leo. De diagnose kwam als een mokerslag aan, maar sloeg haar niet uit het veld.
-
Je bent een naaste verloren en zij, of jullie, hebben gekozen voor een natuurbegraafplaats. Een mooie plek om begraven te worden en een plek waar je de overledene ook nog vaak kunt bezoeken. Met de jaargetijden zal de omgeving rondom het graf veranderen.
-
Zachte pianoklanken komen me tegemoet wanneer ik naar de woonkamer loop. Als ik binnenkom, sterven de laatste klanken weg. Ze staat op en geeft me een hand.
-
Wat beweegt iemand om een andere carrièrerichting in te slaan en uitvaartondernemer te worden?
-
Samen een dierbare herdenken kan zó belangrijk zijn. Vorig jaar leidde dat weleens tot ingrijpende beslissingen. Zo ging vroeg op een ochtend in november mijn telefoon.
-
Om er zeker van te zijn dat je later de uitvaart krijgt die je wenst, is het goed om een verzekering af te sluiten. Een uitvaartverzekering zorgt er ook voor dat je nabestaanden zo min mogelijk omkijken hebben naar het regelen van de begrafenis of crematie. Het is voor hen al moeilijk genoeg om een familielid of partner te verliezen.