Uitvaartkisten in alle soorten en maten
Wie bij een uitvaart voor de keuze staat om een uitvaartkist uit te zoeken, zal zich verbazen over het grote aantal mogelijkheden. Kies je voor massief hout of juist voor materialen als bamboe, riet of -zeegras? Moet het een eenvoudige kist zijn of moet het een zekere luxe uitstralen?
Uitvaartkisten
‘Wij maken waar de markt om vraagt’, vertelt Wouter Hoogland. De eigenaar van het Friese familiebedrijf hielp op zijn 15e al mee in de werkplaats waar de kisten gemaakt worden. ‘Daarbij volgen we de trends in de meubelwereld. Ook bij uitvaartkisten zie je toch een soort modebeeld. Een paar jaar geleden was kersenhout helemaal in. Op dit moment zijn ongelakte kisten van geschaafd en geschuurd hout erg populair, alsmede kisten van lokaal hout. Deze milieuvriendelijke kisten zijn niet gespijkerd, maar met deuvels en natuurvriendelijke lijm in elkaar gezet en met jute bekleed. De handgrepen zijn van touw. Deze kisten maken deel uit van onze ecolijn. Wie altijd bewust heeft geleefd en zorgvuldig met de planeet is omgegaan, heeft er ook recht op dat de allerlaatste voetstap op aarde zo weinig mogelijk belastend is voor de natuur. Zo hebben we ook kisten van bamboe, die met bamboestof zijn bekleed. Ook daar is op dit moment veel vraag naar. Anne Besems heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Hij neemt bijvoorbeeld nooit fineerkisten af, maar hij heeft een uitgebreide hoeveelheid ecokisten op voorraad, waaronder ook de bamboekist.’
Verschillende kisten
‘Over het algemeen maken wij de kisten hier zelf. In sommige gevallen, zoals bij bamboe het geval is, krijgen we panelen aangeleverd waarvan wij kisten kunnen maken. Alleen heel speciale modellen worden door ons geïmporteerd’, legt Wouter uit. ‘Het verstekzagen, boren van de greep en sluitschroeven en knikzagen gebeurt allemaal op CNC-gestuurde machines, waarbij ieder onderdeel nauwkeurig is voorgeprogrammeerd. Als alle onderdelen klaar zijn, wordt de kist in elkaar gezet. Vervolgens wordt de bekleding erin gezet. Ook daarin zie je veel verschil in materialen. Het zijn over het algemeen natuurlijke stoffen, zoals katoen, jute, linnen en bamboe, maar er is ook nog steeds vraag naar satijn.’
Alle soorten en maten
Ook qua maat zijn er veel verschillen. ‘Voor kinderen hebben we kistjes vanaf 30 cm en voor volwassenen hebben we een standaard lengte en breedte. Natuurlijk kan daarvan worden afgeweken en kunnen we een kist extra lang, extra breed en extra hoog maken, maar er worden ook wel kisten helemaal op maat gemaakt.’
‘Ik zou de dood wat meer uit de taboesfeer willen halen’
Eigen kist
‘Wij doen eveneens rouwvervoer’, vervolgt Wouter. ‘En soms haal je dan een overledene op waarvan de nabestaanden totaal geen idee hebben wat de wensen van hun dierbare was. Daarom heb ik mijn wensen voor mijn uitvaart al helemaal vastgelegd. Ik heb hier zelfs al een kist staan. Die heb ik laten importeren, want die vond ik gewoon mooi. Sommige mensen vinden dat een luguber idee, anderen vinden het wel bij me passen. Ik zou de dood wat meer uit de taboesfeer willen halen, maar zover is het nog niet.’
Informatie
Hoogland B.V. | Elingsloane 27, 9251 MN Burgum | 0511-461273
info@hooglandburgum.nl | www.hooglandburgum.nl
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.
-
Wanneer je de wens hebt om na je dood begraven te worden, kun je kiezen voor een algemene begraafplaats, maar ook voor een natuurbegraafplaats. Bij een algemene begraafplaats is er een bepaalde looptijd waarin je graf in stand wordt gehouden.