De uitvaartlocatie: een belangrijke keuze
De uitvaartlocatie is een belangrijke keuze bij het organiseren van een uitvaart. De locatie kan namelijk de hele sfeer van de uitvaart bepalen. Er zijn steeds meer mogelijkheden voor uitvaartlocaties, het hoeft dus niet altijd meer gehouden te worden in een uitvaartcentrum of kerk. Betrokken Uitvaarten geeft in dit blog daarom alternatieven: laat je inspireren!
Uitvaartcentrum of kerk: de enige opties?
Veel uitvaarten worden gehouden in ‘klassieke’ locaties, zoals een kerk of een uitvaartcentrum. Bij een kerk hoort alleen vaak ook een kerkdienst. Dit kan mooi zijn wanneer je gelovig bent, maar wanneer je niet gelovig bent, is een kerk hierdoor geen optie. Een andere optie is een uitvaartcentrum. Het voordeel van een uitvaartcentrum is dat het helemaal op uitvaarten aangepast is. Je hebt aparte ruimtes om vooraf te zitten en achteraf nog even na te borrelen, met een zaal voor de dienst. Vaak zijn er bovendien goede voorzieningen voor audio en video aanwezig. Toch kan een uitvaartcentrum ook niet helemaal binnen je wensen passen. Sommige mensen vinden een uitvaartcentrum wat afstandelijk of onpersoonlijk.
Creatieve uitvaartlocaties
De ‘klassieke’ locaties zijn dan ook niet je enige opties. Er zijn tegenwoordig veel plekken waar je een uitvaart kunt organiseren. Je kunt de uitvaart bijvoorbeeld ook houden in de open natuur: in een park, aan zee op het strand of juist in een botanische tuin. Gewoonlijk publieke ruimtes als een café, restaurant of museum kunnen ook tijdelijk omgevormd worden tot sfeervolle uitvaartlocaties. Zo kun je afscheid nemen in een unieke locatie met een heel eigen sfeer.
Er zijn tegenwoordig veel plekken waar je een uitvaart kunt organiseren
Uitvaart in een theater
Er is alle mogelijkheid voor een live-optreden, audio- en videovertoning. Dat de uitvaart op een alternatieve locatie zoals een theater plaatsvindt, betekent niet dat het direct een grote show wordt. Juist door een persoonlijke locatie te zoeken, kan de uitvaart snel als een intieme aangelegenheid voelen. Ga maar na: wanneer je een optreden bezoekt of kijkt naar een toneelstuk, voelt het vaak ook alsof je er deel van uitmaakt, alsof er iets bijzonders gebeurt. Bij een uitvaart is het net zo. Een spreker kan in stilte en met aandacht een verhaal vertellen en er kunnen beelden of een fotopresentatie van het leven van de overledene vertoond worden. In de sfeer van een theater vergeet je daarbij even de wereld om je heen: je krijgt de dienst zo maximaal mee. De zaal hoeft daar niet vol voor te zitten, juist een klein publiek kan een uitvaart intiem laten aanvoelen. Sommige theaters hebben ook de mogelijkheid om met een doek de zaal af te scheiden, zo lijkt het theater kleiner dan het is. Dat maakt het nog een stukje persoonlijker.
Inspiratie over de mooiste locaties
Betrokken Uitvaarten zet zich in om iedere uitvaart een persoonlijke aangelegenheid te maken. Daar is de locatie een ontzettend belangrijk onderdeel van. We hebben dan ook veel kennis van verschillende uitvaartlocaties, en contacten in de omgeving van Den Haag met locaties om daar uitvaarten mogelijk te maken. Eigenlijk is niets daarin te gek! Wil je meer informatie? Dan kun je hier vrijblijvend contact opnemen.
-
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven, maar we denken er liever niet te veel over na. We schuiven dat onderwerp meestal ver voor ons uit.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.