uitvaartvormen

Wat kies jij? De verschillende uitvaartvormen

Bij een overlijden kan er gekozen worden voor verschillende uitvaartvormen. Wanneer je het lastig vindt om te beslissen wat bij jou of jouw dierbaren past, helpt de uitvaartverzorger je graag mee te denken. Zo kun je samen zoeken naar mogelijkheden die passen bij jouw wensen.

Keuze maken

Ten eerste is het belangrijk de keuze te maken tussen begraven en cremeren. Deze keuze is heel persoonlijk. Om een beeld te krijgen bij wat bij jou past, is het verstandig om er met anderen over te praten, zo kun je aan het denken worden gezet. Laat bij voorkeur de keuze niet bij de nabestaanden, aangezien het voor hen in deze periode lastig zat is. In de toekomst zal naast begraven en cremeren ook resomeren een mogelijkheid zijn.

Begraven

Van oudsher werden overledenen in Nederland vooral begraven. De teraardebestelling is het besluit van een aantal plechtigheden die samen de uitvaart vormen. Tijdens de teraardebestelling kan de kist aan de hand van touwen of een mechaniek in het graf worden laten zakken. Tot slot krijgen mensen de mogelijkheid om nog afscheid te nemen, bijvoorbeeld door aarde of bloemen op de kist te leggen.

Verschillende opties

Wanneer iemand begraven wordt, is er een plek waar nabestaanden telkens terug kunnen komen. Er bestaan verschillende opties op het gebied van begraven. Zo heb je de keuze tussen een algemeen graf en een familiegraf. Een algemeen graf is wat kosten betreft voordeliger. Een familiegraf is duurder, maar hierin is alleen plek speciaal voor jou en een of twee andere dierbaren. Ook zijn er kosten verbonden aan het onderhoud van het graf, tenzij je kiest voor een natuurbegraafplaats. Begraven kan in je eigen gemeente of woonplaats, maar ook elders in het land óf zelfs in een ander land.

Cremeren

Cremeren is in Nederland sinds 1955 toegestaan, en tegenwoordig worden er meer mensen gecremeerd dan begraven. De plechtigheden voorafgaand aan cremeren zijn vaak hetzelfde als die bij een begrafenis. Het verbranden van de kist gebeurde oorspronkelijk slechts door de medewerkers van het crematorium, maar vandaag de dag kunnen nabestaanden er ook voor kiezen om hierbij aanwezig te zijn.

Van oudsher werden overledenen in Nederland vooral begraven

Een duurzamere vorm

Deze uitvaartvorm is goedkoper dan begraven en er zijn geen onderhoudskosten aan verbonden. Ook kunnen nabestaanden het een prettig idee vinden dat de urn met as mee naar huis kan. Daarnaast kiezen veel mensen ervoor om de as te laten uitstrooien, bijvoorbeeld op een voor hen bijzondere plek. Wel is het belangrijk na te gaan op welke plekken dit mag. Daar hebben gemeentes hun eigen regels voor. Cremeren is een duurzamere vorm dan begraven, wat voor sommige mensen een belangrijk aspect kan zijn.

Resomeren

In de toekomst zal er een derde mogelijkheid bijkomen: resomeren. Deze uitvaartvorm is duurzamer en milieuvriendelijker dan begraven of cremeren. Hierbij wordt het lichaam binnen twee tot drie uur afgebroken middels een chemisch bad. Wat overblijft, is een wit poeder dat in hoeveelheid minder is dan de as die overblijft. Dit kan, net zoals bij crematie, aan de nabestaanden worden meegegeven. Volgens onderzoeken is de milieubelasting nihil. Momenteel is het in Nederland nog niet toegestaan, maar wel was er in 2018 een meerderheid in de Tweede Kamer die voor de invoer was. Zo lijkt er in de toekomst een wetswijziging te worden doorgevoerd om resomeren mogelijk te maken.

Een uitvaart die bij jou past

Bij Uitvaartzorg Boerhaavelaan kun je terecht met al je vragen en onduidelijkheden die je kunt hebben over de uitvaart. Er uitvaartmogelijkheden in overvloed, waardoor het lastig kan zijn om tot een beslissing te komen. Uitvaartzorg Boerhaavelaan denkt graag mee. Zo kunnen ze bij je thuis komen, maar je bent ook van harte welkom om je wensen op het uitvaartcentrum te bespreken. Zo ben je verzekerd van een uitvaart die bij jou past.

Datum: 24 april 2020