
Wat kies jij? De verschillende uitvaartvormen
Bij een overlijden kan er gekozen worden voor verschillende uitvaartvormen. Wanneer je het lastig vindt om te beslissen wat bij jou of jouw dierbaren past, helpt de uitvaartverzorger je graag mee te denken. Zo kun je samen zoeken naar mogelijkheden die passen bij jouw wensen.
Keuze maken
Ten eerste is het belangrijk de keuze te maken tussen begraven en cremeren. Deze keuze is heel persoonlijk. Om een beeld te krijgen bij wat bij jou past, is het verstandig om er met anderen over te praten, zo kun je aan het denken worden gezet. Laat bij voorkeur de keuze niet bij de nabestaanden, aangezien het voor hen in deze periode lastig zat is. In de toekomst zal naast begraven en cremeren ook resomeren een mogelijkheid zijn.
Begraven
Van oudsher werden overledenen in Nederland vooral begraven. De teraardebestelling is het besluit van een aantal plechtigheden die samen de uitvaart vormen. Tijdens de teraardebestelling kan de kist aan de hand van touwen of een mechaniek in het graf worden laten zakken. Tot slot krijgen mensen de mogelijkheid om nog afscheid te nemen, bijvoorbeeld door aarde of bloemen op de kist te leggen.
Verschillende opties
Wanneer iemand begraven wordt, is er een plek waar nabestaanden telkens terug kunnen komen. Er bestaan verschillende opties op het gebied van begraven. Zo heb je de keuze tussen een algemeen graf en een familiegraf. Een algemeen graf is wat kosten betreft voordeliger. Een familiegraf is duurder, maar hierin is alleen plek speciaal voor jou en een of twee andere dierbaren. Ook zijn er kosten verbonden aan het onderhoud van het graf, tenzij je kiest voor een natuurbegraafplaats. Begraven kan in je eigen gemeente of woonplaats, maar ook elders in het land óf zelfs in een ander land.
Cremeren
Cremeren is in Nederland sinds 1955 toegestaan, en tegenwoordig worden er meer mensen gecremeerd dan begraven. De plechtigheden voorafgaand aan cremeren zijn vaak hetzelfde als die bij een begrafenis. Het verbranden van de kist gebeurde oorspronkelijk slechts door de medewerkers van het crematorium, maar vandaag de dag kunnen nabestaanden er ook voor kiezen om hierbij aanwezig te zijn.
Van oudsher werden overledenen in Nederland vooral begraven
Een duurzamere vorm
Deze uitvaartvorm is goedkoper dan begraven en er zijn geen onderhoudskosten aan verbonden. Ook kunnen nabestaanden het een prettig idee vinden dat de urn met as mee naar huis kan. Daarnaast kiezen veel mensen ervoor om de as te laten uitstrooien, bijvoorbeeld op een voor hen bijzondere plek. Wel is het belangrijk na te gaan op welke plekken dit mag. Daar hebben gemeentes hun eigen regels voor. Cremeren is een duurzamere vorm dan begraven, wat voor sommige mensen een belangrijk aspect kan zijn.
Resomeren
In de toekomst zal er een derde mogelijkheid bijkomen: resomeren. Deze uitvaartvorm is duurzamer en milieuvriendelijker dan begraven of cremeren. Hierbij wordt het lichaam binnen twee tot drie uur afgebroken middels een chemisch bad. Wat overblijft, is een wit poeder dat in hoeveelheid minder is dan de as die overblijft. Dit kan, net zoals bij crematie, aan de nabestaanden worden meegegeven. Volgens onderzoeken is de milieubelasting nihil. Momenteel is het in Nederland nog niet toegestaan, maar wel was er in 2018 een meerderheid in de Tweede Kamer die voor de invoer was. Zo lijkt er in de toekomst een wetswijziging te worden doorgevoerd om resomeren mogelijk te maken.
Een uitvaart die bij jou past
Bij Uitvaartzorg Boerhaavelaan kun je terecht met al je vragen en onduidelijkheden die je kunt hebben over de uitvaart. Er uitvaartmogelijkheden in overvloed, waardoor het lastig kan zijn om tot een beslissing te komen. Uitvaartzorg Boerhaavelaan denkt graag mee. Zo kunnen ze bij je thuis komen, maar je bent ook van harte welkom om je wensen op het uitvaartcentrum te bespreken. Zo ben je verzekerd van een uitvaart die bij jou past.
-
Wat beweegt iemand om een andere carrièrerichting in te slaan en uitvaartondernemer te worden?
-
Samen een dierbare herdenken kan zó belangrijk zijn. Vorig jaar leidde dat weleens tot ingrijpende beslissingen. Zo ging vroeg op een ochtend in november mijn telefoon.
-
Om er zeker van te zijn dat je later de uitvaart krijgt die je wenst, is het goed om een verzekering af te sluiten. Een uitvaartverzekering zorgt er ook voor dat je nabestaanden zo min mogelijk omkijken hebben naar het regelen van de begrafenis of crematie. Het is voor hen al moeilijk genoeg om een familielid of partner te verliezen.
-
Veel uitvaarten worden gehouden in een uitvaartcentrum. Deze locaties zijn volledig gericht op de dienst en bieden hier veel mogelijkheden in. Toch is een uitvaartcentrum niet de enige mogelijkheid om een uitvaart in de organiseren.
-
Gedurende de hele week had het pijpenstelen geregend. Ineens klaarde de lucht op en brak de zon door, toen de medewerkers van het verpleeghuis een erehaag vormden in de hal en Jaap uitgeleide deden.
-
Een overlijden is altijd hevig. In korte tijd komt er veel op je af. Het organiseren van een uitvaart en daarmee vragen als: hoe geef je de dienst vorm? Wie nodig je uit?
-
Wanneer je je de keuze voor cremeren hebt gemaakt, sta je voor een volgende keuze, namelijk wat je met je as wilt laten gebeuren. Deze keuze kan ook behoorlijk lastig zijn. Het belangrijkste is dat je een manier vindt die het beste aansluit op jouw wensen.
-
Bij een begrafenis heb je natuurlijk wel andere dingen aan je hoofd dan je garderobe, maar toch is het fijn om te weten wat er gepast is om aan te doen. Het kan namelijk lastig zijn om te kiezen wat je gaat dragen. Wat is er allemaal acceptabel en wat wordt er van je verwacht?
-
Bij erfenissen wordt er vaak gesproken over geld of goederen ontvangen, maar wat als je schulden ontvangt? Als de overledene nog schulden open heeft staan, dan worden die net als het vermogen doorgegeven aan de erfgenamen. Alleen betekent dit dan dat je hoe dan ook verantwoordelijk bent voor de schulden als nabestaande?
-
Van jongs af aan was hij al ondernemend, humoristisch, onafhankelijk, ongrijpbaar, misschien enigszins rusteloos. En had hij oog voor zijn medemens.