
Wat kies jij? De verschillende uitvaartvormen
Bij een overlijden kan er gekozen worden voor verschillende uitvaartvormen. Wanneer je het lastig vindt om te beslissen wat bij jou of jouw dierbaren past, helpt de uitvaartverzorger je graag mee te denken. Zo kun je samen zoeken naar mogelijkheden die passen bij jouw wensen.
Keuze maken
Ten eerste is het belangrijk de keuze te maken tussen begraven en cremeren. Deze keuze is heel persoonlijk. Om een beeld te krijgen bij wat bij jou past, is het verstandig om er met anderen over te praten, zo kun je aan het denken worden gezet. Laat bij voorkeur de keuze niet bij de nabestaanden, aangezien het voor hen in deze periode lastig zat is. In de toekomst zal naast begraven en cremeren ook resomeren een mogelijkheid zijn.
Begraven
Van oudsher werden overledenen in Nederland vooral begraven. De teraardebestelling is het besluit van een aantal plechtigheden die samen de uitvaart vormen. Tijdens de teraardebestelling kan de kist aan de hand van touwen of een mechaniek in het graf worden laten zakken. Tot slot krijgen mensen de mogelijkheid om nog afscheid te nemen, bijvoorbeeld door aarde of bloemen op de kist te leggen.
Verschillende opties
Wanneer iemand begraven wordt, is er een plek waar nabestaanden telkens terug kunnen komen. Er bestaan verschillende opties op het gebied van begraven. Zo heb je de keuze tussen een algemeen graf en een familiegraf. Een algemeen graf is wat kosten betreft voordeliger. Een familiegraf is duurder, maar hierin is alleen plek speciaal voor jou en een of twee andere dierbaren. Ook zijn er kosten verbonden aan het onderhoud van het graf, tenzij je kiest voor een natuurbegraafplaats. Begraven kan in je eigen gemeente of woonplaats, maar ook elders in het land óf zelfs in een ander land.
Cremeren
Cremeren is in Nederland sinds 1955 toegestaan, en tegenwoordig worden er meer mensen gecremeerd dan begraven. De plechtigheden voorafgaand aan cremeren zijn vaak hetzelfde als die bij een begrafenis. Het verbranden van de kist gebeurde oorspronkelijk slechts door de medewerkers van het crematorium, maar vandaag de dag kunnen nabestaanden er ook voor kiezen om hierbij aanwezig te zijn.
Van oudsher werden overledenen in Nederland vooral begraven
Een duurzamere vorm
Deze uitvaartvorm is goedkoper dan begraven en er zijn geen onderhoudskosten aan verbonden. Ook kunnen nabestaanden het een prettig idee vinden dat de urn met as mee naar huis kan. Daarnaast kiezen veel mensen ervoor om de as te laten uitstrooien, bijvoorbeeld op een voor hen bijzondere plek. Wel is het belangrijk na te gaan op welke plekken dit mag. Daar hebben gemeentes hun eigen regels voor. Cremeren is een duurzamere vorm dan begraven, wat voor sommige mensen een belangrijk aspect kan zijn.
Resomeren
In de toekomst zal er een derde mogelijkheid bijkomen: resomeren. Deze uitvaartvorm is duurzamer en milieuvriendelijker dan begraven of cremeren. Hierbij wordt het lichaam binnen twee tot drie uur afgebroken middels een chemisch bad. Wat overblijft, is een wit poeder dat in hoeveelheid minder is dan de as die overblijft. Dit kan, net zoals bij crematie, aan de nabestaanden worden meegegeven. Volgens onderzoeken is de milieubelasting nihil. Momenteel is het in Nederland nog niet toegestaan, maar wel was er in 2018 een meerderheid in de Tweede Kamer die voor de invoer was. Zo lijkt er in de toekomst een wetswijziging te worden doorgevoerd om resomeren mogelijk te maken.
Een uitvaart die bij jou past
Bij Uitvaartzorg Boerhaavelaan kun je terecht met al je vragen en onduidelijkheden die je kunt hebben over de uitvaart. Er uitvaartmogelijkheden in overvloed, waardoor het lastig kan zijn om tot een beslissing te komen. Uitvaartzorg Boerhaavelaan denkt graag mee. Zo kunnen ze bij je thuis komen, maar je bent ook van harte welkom om je wensen op het uitvaartcentrum te bespreken. Zo ben je verzekerd van een uitvaart die bij jou past.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.
-
Op een zonovergoten, windstille middag draait mijn collega Rep de zilvergrijze rouwauto de parkeerplaats op achter de school.
-
Ria overleed 14 weken na de diagnose ‘alvleesklierkanker’. Zij was toen 71 jaar en zelf een half jaar weduwe van haar Leo. De diagnose kwam als een mokerslag aan, maar sloeg haar niet uit het veld.
-
Je bent een naaste verloren en zij, of jullie, hebben gekozen voor een natuurbegraafplaats. Een mooie plek om begraven te worden en een plek waar je de overledene ook nog vaak kunt bezoeken. Met de jaargetijden zal de omgeving rondom het graf veranderen.
-
Zachte pianoklanken komen me tegemoet wanneer ik naar de woonkamer loop. Als ik binnenkom, sterven de laatste klanken weg. Ze staat op en geeft me een hand.
-
Wat beweegt iemand om een andere carrièrerichting in te slaan en uitvaartondernemer te worden?
-
Samen een dierbare herdenken kan zó belangrijk zijn. Vorig jaar leidde dat weleens tot ingrijpende beslissingen. Zo ging vroeg op een ochtend in november mijn telefoon.
-
Om er zeker van te zijn dat je later de uitvaart krijgt die je wenst, is het goed om een verzekering af te sluiten. Een uitvaartverzekering zorgt er ook voor dat je nabestaanden zo min mogelijk omkijken hebben naar het regelen van de begrafenis of crematie. Het is voor hen al moeilijk genoeg om een familielid of partner te verliezen.