
Wel of geen uitvaartverzekering? Dit is de invloed op je uitvaart!
Je uitvaart regelen blijft een persoonlijke kwestie. Iedereen wil het op zijn eigen manier vormgeven. Je denkt na over de locatie, muziek, eventuele attributen, maar ook de financiën is een aspect dat je aandacht verdient. Kies jij er bijvoorbeeld voor een uitvaartverzekering te nemen of niet? Deze keuze heeft invloed op je uitvaart. Graag vertel ik je meer over wat er gebeurt met je afscheid met of zonder verzekering.
Algemene kosten
Een uitvaart kan behoorlijk in de papieren lopen. Voor veel mensen geldt dat het een bedrag is dat je niet zomaar kunt ophoesten. Een gemiddelde uitvaart kost tussen de 5000 en de 8000 euro. Het hangt echter altijd af van hoe jij je uitvaart wilt inrichten en welke wensen je hebt. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om zo min mogelijk kosten te maken. Om ervoor te zorgen dat je nabestaanden niet voor verrassingen komen te staan, is het raadzaam na te denken over het wel of niet nemen van een verzekering, de uitvaartwensen en de daarbij horende kosten.
Rust bieden
Wanneer je ervoor kiest om een uitvaartverzekering te openen, vorm je voor jezelf financiële zekerheid. Dat biedt rust voor zowel jezelf al voor je nabestaanden. Je bent namelijk direct gedekt en dat maakt dat er tijdens het regelen van de uitvaart een zorg minder is. Wel kan het zijn dat een deel van de rekening bij de nabestaanden komt te liggen. Dat hangt er vanaf waarvoor je precies verzekerd bent. Laat je daarom altijd goed adviseren.
Soorten uitvaartverzekeringen
Er zijn verschillende opties waaruit je kunt kiezen. Bij een kapitaalverzekering krijgen de nabestaanden een bedrag uitgekeerd. Hiermee kunnen ze dan de uitvaart betalen. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van de premie en polisvoorwaarden. Bij een koopsom uitvaartverzekering leg je eenmalig een bedrag vast. Van dat geld mag dan een (deel van de) uitvaart worden betaald. Daarnaast kun je kiezen voor een naturaverzekering. Je ontvangt dan geen geld, maar goederen en diensten die bij een uitvaart horen. Een combinatie tussen natura en kapitaal is ook altijd mogelijk.
Of jij je wel of niet laat verzekeren is altijd een vrije keus
Niet verzekerd
Het kan ook zijn dat je ervoor kiest om niet te verzekeren. Je hebt bijvoorbeeld genoeg gespaard of hebt in de erfenis al rekening gehouden met je uitvaart. Maar wanneer je geen verzekering en budget hebt, wordt de rekening naar je nabestaanden geschoven. Dit kan vervelend zijn en leiden tot onenigheid of onduidelijkheid.
Voorkom verrassingen
Of jij je wel of niet laat verzekeren is altijd een vrije keus, maar het is vaak wel wenselijk om je wensen helder op papier te hebben staan. Zo komen jij en je nabestaanden niet voor verrassingen te staan. Communiceer met elkaar over de kist of urn, manier van afscheid nemen en opbaren, het vervoer en alle andere zaken die er toe doen. Een uitvaart is een persoonlijke aangelegenheid, die aandacht en voorbereiding verdient.
Ondersteunen bij uitvaart
Betrokken Uitvaarten helpt graag wanneer je ondersteuning nodig hebt bij het regelen van je uitvaart. Ik luister naar je wensen en denk mee over de mogelijkheden. Op verzoek kan ik ook contact leggen met de verzekeraar en de uitkering van de uitvaartverzekering verzorgen. Ik vind het belangrijk dat je uitvaart helemaal op maat is gemaakt, zowel voor jou als je nabestaanden. Zit je met vragen en wil je meer informatie? Dan kun je altijd vrijblijvend contact opnemen.
-
Wat beweegt iemand om een andere carrièrerichting in te slaan en uitvaartondernemer te worden?
-
Samen een dierbare herdenken kan zó belangrijk zijn. Vorig jaar leidde dat weleens tot ingrijpende beslissingen. Zo ging vroeg op een ochtend in november mijn telefoon.
-
Om er zeker van te zijn dat je later de uitvaart krijgt die je wenst, is het goed om een verzekering af te sluiten. Een uitvaartverzekering zorgt er ook voor dat je nabestaanden zo min mogelijk omkijken hebben naar het regelen van de begrafenis of crematie. Het is voor hen al moeilijk genoeg om een familielid of partner te verliezen.
-
Veel uitvaarten worden gehouden in een uitvaartcentrum. Deze locaties zijn volledig gericht op de dienst en bieden hier veel mogelijkheden in. Toch is een uitvaartcentrum niet de enige mogelijkheid om een uitvaart in de organiseren.
-
Gedurende de hele week had het pijpenstelen geregend. Ineens klaarde de lucht op en brak de zon door, toen de medewerkers van het verpleeghuis een erehaag vormden in de hal en Jaap uitgeleide deden.
-
Een overlijden is altijd hevig. In korte tijd komt er veel op je af. Het organiseren van een uitvaart en daarmee vragen als: hoe geef je de dienst vorm? Wie nodig je uit?
-
Wanneer je je de keuze voor cremeren hebt gemaakt, sta je voor een volgende keuze, namelijk wat je met je as wilt laten gebeuren. Deze keuze kan ook behoorlijk lastig zijn. Het belangrijkste is dat je een manier vindt die het beste aansluit op jouw wensen.
-
Bij een begrafenis heb je natuurlijk wel andere dingen aan je hoofd dan je garderobe, maar toch is het fijn om te weten wat er gepast is om aan te doen. Het kan namelijk lastig zijn om te kiezen wat je gaat dragen. Wat is er allemaal acceptabel en wat wordt er van je verwacht?
-
Bij erfenissen wordt er vaak gesproken over geld of goederen ontvangen, maar wat als je schulden ontvangt? Als de overledene nog schulden open heeft staan, dan worden die net als het vermogen doorgegeven aan de erfgenamen. Alleen betekent dit dan dat je hoe dan ook verantwoordelijk bent voor de schulden als nabestaande?
-
Wanneer je iemand verliest, blijft er een voortdurend gemis achter. Je kunt niet meer naar diegene toe, maar je dierbare blijft wel aanwezig in je gedachten, in de spullen om je heen en in de foto’s op je telefoon.