De levenseindegids is er voor jou!
De dood: vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken. Soms weet je dat dit moment eraan zit te komen, bijvoorbeeld door ouderdom of door ziekte. Hoe je hier het beste mee kunt omgaan, heb je niet vanuit een ‘basisopvoedingspakket’ meegekregen. Het is dan ook niet gek dat, wanneer je met de (naderende) dood wordt geconfronteerd, je met allerlei vragen komt te zitten. Wat moet je doen als je hoort dat je niet meer lang te leven hebt? Hoe zorg je ervoor dat je rustig kunt sterven, zonder angst? Hoe betrek je jouw naasten hierbij? Het is dan fijn als je een beroep kunt doen op mij, de levenseindegids. Ik leg je uit wat ik precies voor jou kan betekenen.
De dood: een ver-van-mijn-bed-show
Nadenken over de dood is voor jou misschien een ‘ver-van-mijn-bed-show’. Het idee dat jouw leven, of het leven van iemand die jouw dierbaar is, ineens voorbij is, roept vervelende gevoelens op. Verdriet, angst, onvermogen. De dood is onvermijdelijk. Omdat je hierdoor geneigd bent om de dood als ‘grote vijand’ te zien, is het niet gek dat je liever niet denkt aan je eigen levenseinde, of dat van je naaste. En dat vind ik volkomen begrijpelijk. Maar soms kun je er niet omheen, en wordt denken aan de dood iets noodzakelijks. Met wie ga je dan alles bespreken? Natuurlijk willen je vrienden en familie je een luisterend oor bieden. En dat is mooi. Maar met hen in gesprek gaan, is vaak erg moeilijk. Soms vinden zij het te confronterend en te heftig. Of misschien wil jij hen liever niet belasten met zo’n ‘zwaar’ onderwerp.
Ontmoet mij, de levenseindegids
Het leven bestaat uit bijzondere gebeurtenissen, met de geboorte als eerste bijzondere gebeurtenis. Een vroedvrouw (doula) is er om de ouders en het kind tijdens de geboorte te begeleiden. Men is ervan overtuigd dat niemand zich alleen mag voelen tijdens het wonderlijke, mysterieuze en soms ook beangstigende begin van het leven. Ik beschrijf me ook wel met de term ‘death doula’. Een vroedvrouw voor het levenseinde. Zelf zie ik de dood als een speciale gebeurtenis die ook bij het leven hoort. Niemand zou zich alleen moeten voelen in de periode rondom het levenseinde, die eveneens wonderlijk, mysterieus en soms ook beangstigend is. Daarom bied ik mij aan als levenseindegids. Vanuit mijn persoonlijke en professionele ervaring help ik je inzicht te krijgen in je ideeën rondom het levenseinde, zodat je meer vertrouwen, zingeving en liefde zal ervaren wanneer het zover is. Denken over de dood is voor mij ‘doodgewoon’. Ik ben er voor iedereen die weet dat de laatste periode van het leven is aangebroken, en voor alle vrienden en familie. Bij een naderend overlijden komt er van alles op je af, zowel emotionele als praktische zaken. Het is dan fijn als je iemand in de buurt hebt die jou én je naasten kan begeleiden tot het moment daar is. Ik sta voor jou klaar.
‘Als levenseindegids zorg ik ervoor dat alle praktische en zakelijke zaken goed geregeld worden.’
Het invullen van een kostbare tijd
Als levenseindegids zorg ik ervoor dat in deze kwetsbare tijd alle praktische en zakelijke zaken goed geregeld worden. Daarnaast bied ik emotionele steun en een luisterend oor als daar behoefte aan is. Hierdoor kan ik jou en je naasten ontzorgen. Zo ontstaat er rust en ruimte om te kunnen loslaten, en voor het maken van betekenisvolle herinneringen. Ik ben natuurlijk niet zo betrokken zoals een familielid dat is, maar mijn begeleiding en zorg is wel persoonlijk en warm. Samen zoeken we onze weg in alles wat er geregeld mag worden, en wat jij nog allemaal wilt doen. Dit doen we stapje voor stapje. Je krijgt alle ruimte en tijd om je verhaal te vertellen. Ik help jou bij het rondmaken van de cirkel van je leven. En daar kunnen we jouw familie en je vrienden ook bij betrekken. En staat eenmaal alles op een rijtje? Dan heb jij de rust om de kostbare tijd te gaan invullen, zodat deze zo dierbaar mogelijk wordt.
Levenseindegids: hulp bij al je vragen
Met deze vragen kan ik je helpen:
- Wie mag over mij beslissen als ik dat zelf niet meer kan?
- Wat betekent ‘waardig sterven’ voor mij?
- Hoe wil ik contact houden met mijn naasten, en met wie?
- Wat ik nog allemaal doen en hoe organiseer ik dat?
- Hoe wil ik mijn uitvaart vormgeven?
- Waar wil ik zelf over beslissen, en waar kunnen anderen mij bij helpen?
- Hoe regel ik mijn nalatenschap?
- Hoe kan ik over de dood praten met mijn partner, familie, vrienden en andere naasten?
- Heb jij andere vraagstukken rondom het levenseinde? Ook dan help ik je graag!
Meer over mij
Als uitvaartbegeleider en levenseindegids ben ik er voor iedereen bij wie de laatste periode van het leven is aangebroken. Ook ben ik er voor mensen die moeten meemaken dat een dierbare niet meer lang te leven heeft. Ik help je om je de regie over je eigen afscheid of dat van je dierbare te houden. Middels mijn emotionele en praktische begeleiding is het mogelijk om een persoonlijk en uniek afscheid te creëren. Daarnaast ben ik er ook voor iedereen die zich bewust is van zijn sterfelijkheid, en de naasten niet met twijfels en vragen wil achterlaten.
Anjo Zegers
-
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven, maar we denken er liever niet te veel over na. We schuiven dat onderwerp meestal ver voor ons uit.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.