cholesterol

Heb jij een te hoog cholesterol? Verander je leefstijl!

Heftig maar waar: bijna een kwart van de Nederlanders tussen de dertig en zeventig jaar heeft een te hoog cholesterol. Dat betekent onder andere dat deze mensen een hogere kans hebben op het krijgen van hart- en vaatziekten. Onlangs zond Radar een tweeluik uit over cholesterol. Hierin kwam naar voren dat het medicijngebruik in Nederland hoog is. Naar schatting slikken ruim twee miljoen mensen op advies van hun arts medicijnen (statines) om hun cholesterolwaarde te drukken. Deze cholesterolverlagende medicijnen bestrijden eigenlijk alleen de symptomen. Dit terwijl er ook steeds meer bewijzen zijn dat een (drastische) aanpassing in de leefstijl zijn vruchten afwerpt.

Hoog cholesterol? Zelf aan de slag!

Heb jij ook een te hoog cholesterol? Dan kun je gelukkig heel wat zélf doen om je cholesterol weer op een gezond niveau te krijgen. Hiermee voer je zelf de regie over je gezondheid én pak je het probleem bij de oorzaak aan. Het belangrijkste? Meer bewegen en gezonder eten. Wat beweging betreft, telt alles mee: stevig wandelen, fietsen, stofzuigen, traplopen. Daarnaast is het zaak om de juiste aanpassingen in je voeding maken. Het allerbelangrijkste is hierbij om het gebruik van bewerkt voedsel zoveel mogelijk terug te dringen. Deze producten zijn – met hun toegevoegde suikers, verzadigde vetten en zouten – vaak lekker en snel te bereiden. Maar ze zijn allesbehalve goed voor je lichaam!

Weetjes cholesterol

Wist je dat…

  • …bijna een kwart van de Nederlanders (23,2%) een te hoog cholesterol heeft?
  • …mannen (24%) vaker dan vrouwen (22,6) een te hoge cholesterolwaarde hebben?
  • …de kans op een hoog cholesterolwaarde toeneemt naarmate je ouder wordt?

Makkelijker gezegd dan gedaan

Natuurlijk is het aanpassen van je leefstijl typisch weer zo’n geval van ‘makkelijker gezegd dan gedaan’. Om het je al iets makkelijker te maken, vind je hieronder een lijstje. Speur je keukenkastjes en koelkast eens af, en vervang de volgende producten voor de natuurlijke en gezonde varianten. Let op: dit is slechts nog maar een selectie.

  • 40+ kaas en andere (vol)vette kazen. Deze kun je vervangen door bijvoorbeeld 20+ of 30+ kaas, hüttenkäse en magere zuivelspread en smeerkaas.
  • Vlees. Neem dit met mate, en varieer met peulvruchten (zoals linzen en kikkererwten), vissoorten als zalm, tofu en ongezouten noten. Kijk ook uit met eieren: neem er hoogstens 2 à 3 per week.
  • Pasta en rijst. Kies altijd voor de volkoren varianten, of vervang bijvoorbeeld door courgetti (courgetteslierten) of bloemkoolrijst.
  • Snelle snacks. Vervang dingen als Sultana’s, Cup-a-Soup, vulkoeken en chips voor een stuk fruit of snoepgroente.

Het allerbelangrijkste is om het gebruik van bewerkt voedsel zoveel mogelijk terug te dringen

Ga jij ook zelf aan de slag?

Wil jij ook werken aan een gezondere leefstijl en hiermee je cholesterol verlagen? Doe dit wel altijd in overleg met je arts. Is de uitkomst positief, dan kun je dus zelf heel goed aan de slag. In dit artikel heb je al een aantal tips gekregen om je een stukje op weg te helpen. Je leefstijl veranderen is echter niet gemakkelijk, en een proces van vallen en opstaan. Hierbij hulp vragen van een professional die de juiste kennis paraat heeft is zeker geen schande, maar juist slim. Van deze investering heb je de rest van je leven profijt! In mijn praktijk Vitaal en Gezond ondersteun ik jou op de weg naar een betere gezondheid. Hierbij is bewustwording ook belangrijk. Want een optimale gezondheid, met een bijbehorende gezonde cholesterolwaarde, draait immers om véél meer dan voeding en beweging alleen.

Ook bij andere klachten, doelen en wensen

Op basis van een persoonlijke intake en verschillende metingen, krijg je een op maat gemaakt behandelplan. Dit behandelplan omvat een beweegadvies en een voedingsplan, eventueel aangevuld met supplementen en advies omtrent stressreductie. Heb je andere vragen, wensen of klachten omtrent gezondheid, zoals darmproblemen, stress of overtollige kilo’s? Ook dan sta ik voor je klaar. Samen gaan we op weg naar een optimale gezondheid!

Datum: 27 juni 2019