
Al 30 jaar actief
Je voeten zijn de basis van je lichaam. Maar hoeveel aandacht besteed jij eigenlijk aan het functioneren van je voeten?
Maarten Padmos is al 30 jaar podotherapeut. Hoe hij het al zo lang volhoudt in het vak? ‘Het blijft voldoening geven’, vertelt hij. ‘Persoonlijk doe ik graag aan sport. Ik voel me er prettig bij en krijg er energie van. Daarom zie ik het liefst al mijn patiënten bewegen, omdat ik ervan doordrongen ben hoe goed het is, zowel voor je lichaam als geest, om lekker te kunnen bewegen. Goede zooltjes kunnen hieraan bijdragen, zeker wanneer er sprake is van voetklachten. Denk bijvoorbeeld aan vermoeide voeten of hielklachten. Ook wanneer je last hebt van enkel-, knie- of rugklachten, kunnen zooltjes een uitkomst bieden. Wist je dat een verwijzing van de huisarts tegenwoordig in de meeste gevallen niet meer nodig is?’
Herhalingsbezoek
Maarten vervolgt: ‘Therapeutische zolen gaan zo’n anderhalf tot twee jaar mee. Dat is bij normaal dagelijks gebruik. Afhankelijk van bijvoorbeeld iemands beroep of (sportieve) activiteiten blijven ze wat langer of minder lang in goede staat. Maar ook bij niet-intensief gebruik gaat het materiaal na verloop van tijd achteruit, en dat is niet altijd met het blote oog te zien. Dit kan tot gevolg hebben dat de voeten meer gaan doorzakken, waardoor er structuren in de voet overbelast kunnen raken. En dan zou het kunnen dat er toch weer klachten ontstaan, zoals voetklachten natuurlijk, maar ook pijn aan de knie of lage rugklachten. Mensen staan er dan niet bij stil dat deze klachten kunnen voortvloeien uit het te lang blijven rondlopen op dezelfde zolen. Voorkomen is beter dan genezen!’
Vervangende zolen
‘Het is in ieder geval verstandig om na zo’n anderhalf tot twee jaar een nieuwe afspraak bij mijn praktijk te maken. We kunnen dan de situatie bekijken en vervangende zolen aanbieden, om de voeten zo goed mogelijk te laten functioneren. Er komen ook mensen langs die zich opeens realiseren dat ze al vijf of tien jaar rondlopen op dezelfde zolen. Dan vervang ik ze en dan zeggen ze ‘Dat had ik jaren eerder moeten laten doen!’
Beschadigingen
‘Maar veel mensen stellen zo’n herhalingsbezoek uit. Daar kunnen ze verschillende redenen voor hebben. Ze zijn hun huidige zooltjes gewend, of ze zien niet de noodzaak om die te laten vervangen omdat ze toch geen klachten hebben. En vaak ziet de zool er nog goed uit. Maar zo’n zooltje heeft niet het eeuwige leven. De bovenkant is van leer of kunststof. Dat materiaal wordt op den duur zachter, er kunnen beschadigingen aan ontstaan en het corrigerend vermogen neemt af.’
Voorkomen is beter dan genezen
Drempel verlagen
‘Wat mogelijk ook meespeelt, is dat mensen denken dat het een prijzige aangelegenheid is om zolen te laten vervangen. Maar ze realiseren zich niet dat een groot deel van de kosten vaak vergoed wordt vanuit de aanvullende verzekering. Dat zou de drempel toch kunnen verlagen.’
Lekker kunnen blijven bewegen is goud waard! Maak een afspraak door te bellen of te mailen.
Vergoeding
De kosten van podotherapie worden vaak (deels) vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Je kunt er informatie over vinden op www.padmospodotherapie.nl.
Meer therapiemogelijkheden
Maarten Padmos is in 1992 begonnen met zijn praktijk in Alphen aan den Rijn, en daarmee is Padmos Podotherapie uitgegroeid tot een begrip in en rond Alphen. ‘Vanaf het begin hebben patiënten mij weten te vinden en is het vertrouwen dat ik krijg van huisartsen, specialisten, fysiotherapeuten en andere (para-)medici iets om trots op te zijn.’
Sinds Maarten begon, is er een hoop veranderd in de techniek van het zolen maken, maar de klachten waarmee mensen komen, blijven ongeveer gelijk. Er zijn meer therapiemogelijkheden bijgekomen om optimale zorg te kunnen bieden.
Pantoffels op maat
Ook in de winter wil je graag warme voeten. Normale pantoffels bieden vaak weinig steun. Maar FITS heeft de oplossing. Dit zijn volledig op maat gemaakte therapeutische pantoffels. Het voetbed met therapeutische ondersteuning wordt op maat voor je gemaakt op basis van een 3D-scan en verwerkt in de pantoffel. Je voeten hoeven hierdoor niet meer gevangen te zitten in dichte schoenen. De FITS artikelen zijn leverbaar in allerlei modellen en kleuren, dus laat de winter maar komen! Zie voor meer informatie en modellen ook www.fitsfootwear.nl.
De kosten van FITS worden vaak deels vergoed uit de aanvullende zorgverzekering.
-
Wanneer je reuma hebt, zijn je voeten kwetsbaarder en gevoeliger. Je kunt eerder last krijgen van verschillende soorten voetproblemen. Je voeten hebben daarom nét wat extra zorg nodig.
-
Je kent het vast: je schoenen zitten te strak of je hebt nét wat te lang doorgelopen op die hoge hakken. Heel vervelend, want daardoor ervaar je bij elke stap die je zet een flinke pijnscheut. Misschien vormen zich zelfs soort eeltknobbels op je voeten of tenen.
-
We kennen allemaal het gevoel wanneer je je teen stoot. Het lijkt zo onschuldig, maar het kan ontzettend pijn doen. Wanneer daarbij je nagel ook nog eens inscheurt of afbreekt, heb je dubbel zoveel pech.
-
Je wilt graag je leven op orde hebben. Daarom besluit je jezelf elke zondag avond eens goed te verzorgen, zodat je helemaal op en top de week kunt beginnen. Je doet een maskertje op, gevolgd door een warm bad en tot slot smeer je jezelf lekker in met een luxe lotion.
-
Na een dag uren te hebben gewandeld, kan het voelen alsof je benen nog net niet loslaten en je je voeten praktisch mee moet slepen. Dat is gewoon vermoeidheid. Zeker als je net die nieuwe schoenen hebt aangedaan die dag, kunnen je voeten best even zeer doen.
-
Je schamen voor je voeten is natuurlijk niet de bedoelingen. Toch is het voor veel mensen de realiteit. Is het eindelijk weer zomer, durf je eigenlijk niet open schoenen te dragen omdat je eeltplekken dan zichtbaar zouden kunnen zijn.
-
Je voeten zijn de dragers van je lichaamsgewicht. Je kunt je daarom wel voorstellen dat ze op een dag veel te verduren hebben. Vooral als jij op je werk veel kilometers maakt. Je staat, loopt en bent te vinden op allerlei verschillende plekken.
-
Als de rand van een teennagel als het ware de huid in groeit, dan spreken we van een ingegroeide teennagel. Vaak zien we dat dit vooral voorkomt aan de zijkanten van de nagel. De huid naast de nagel wordt dan dik, rood en pijnlijk.
-
Wanneer je behandeld wordt omdat je kanker hebt, kunnen daarbij ook hand- en voetproblemen ontstaan. De chemotherapie bestrijdt namelijk niet alleen de kwade cellen, maar ook de goede cellen krijgen een behoorlijke opdoffer.
-
Diabetes kan alleen meer lichamelijke gevolgen hebben. Zo ook in je voeten. Dit wordt diabetische voet genoemd.