
Voetverzorging en verzekering: zo zit het
Je voeten gebruiken is zo vanzelfsprekend. Vaak merk je pas hoe belangrijk je voeten zijn wanneer er een klacht tevoorschijn komt. Een medisch pedicure biedt gelukkig de oplossing voor verschillende voetklachten. Fijn, maar hoe zit het eigenlijk met je verzekering? In dit blog beantwoordt voetzorgverlener Francisca je vragen!
Wordt elke pedicure vergoed?
Francisca vertelt: ‘Eigenlijk is pedicure een breed begrip. Je hebt natuurlijk ook nog vertakkingen binnen dit begrip. De medische pedicure, maar ook de cosmetische pedicure. De cosmetische pedicure focus zich voornamelijk op voeten verzorgen en voorzien van mooie nagels. Een medische pedicure doet dat óók, maar gaat net een stapje verder. De naam zegt het al: deze variant van pedicure pakt ook medische problemen aan. Cosmetische pedicures worden vaak niet vergoed. Maar medische pedicures in bepaalde gevallen wel.’
Hoe wordt bepaald of mijn behandeling vergoed wordt?
‘Dat is natuurlijk een belangrijke vraag. Want waar wordt de grens getrokken? Eigenlijk is het de kortste klap om het te laten checken bij je huisarts of podotherapeut. Zij bekijken wat voor voetklacht je hebt en waar het eventueel uit is ontstaan. Ziektes als diabetes of reuma gaan bijvoorbeeld vaak gepaard met voetklachten. De specialist kan vaststellen of je doorverwezen kan worden en in aanmerking komt voor de vergoeding.’
De specialist kan vaststellen of je doorverwezen kan worden en in aanmerking komt voor de vergoeding
Bij welke aandoeningen vallen de behandelingen binnen de verzekering?
‘In een notendop wordt voetzorg vergoed vanuit de basisverzekering als iemand het écht nodig heeft. Denk hierbij dus aan zorg bij diabetes- of reumavoeten, of door voetklachten als gevolg van chemotherapie. Maar zelfs in zulke gevallen wordt niet zomaar alles vergoed. Er zijn vier zorgprofielen, waarbij soms ook een aanvullende verzekering nodig is. Binnen welke jij valt, moet weer vastgesteld worden door je huisarts.’
Hoe zien deze zorgprofielen eruit?
Het zorgprofiel zegt iets over de kwetsbaarheid van je voeten. Hoe hoger het profiel, hoe meer zorg je nodig hebt. Ze zien er als volgt uit:
– Zorgprofiel 1: je basisverzekering vergoedt een jaarlijks voetonderzoek.
– Zorgprofiel 2, 3 en 4: je basisverzekering vergoedt een jaarlijks voetonderzoek, een medische pedicure en podotherapie.
Controleer wel altijd of je medische pedicure in contract staat bij je zorgverzekeraar!
De verzekering is duidelijk, kan ik zomaar een afspraak maken?
Francisca vervolgt: ‘Zodra jij alles hebt uitgezocht en je weet waar je aan toe bent met je verzekering, mag je altijd contact opnemen. Ik help je dan graag verder. We bespreken samen tijdens een intakegesprek jouw voetklacht en wat ik voor je kan betekenen. Alles voor je voeten die ook de nodige zorg verdienen. Zie ik je snel?’
-
Wanneer je last hebt van pijnklachten aan je voeten, hoef je hier niet mee rond te blijven lopen – letterlijk en figuurlijk. Er zijn zoveel mogelijkheden om de pijn te verlichten of volledig te laten verdwijnen. Bijvoorbeeld met een orthese.
-
Winterhanden en -voeten zijn geen pretje. Roodheid, jeuk dan weer een blauwe kleur die gepaard gaat met wisselingen in temperatuur. Vooral wintertenen komen vaak voor.
-
Wist je dat maar liefst 57% van alle mensen ooit met voetproblemen te maken krijgt? Grote kans dat jij dus ook weleens pijnlijke voeten hebt gehad.
-
Je voeten zijn de basis van je lichaam.
-
Wanneer je reuma hebt, zijn je voeten kwetsbaarder en gevoeliger. Je kunt eerder last krijgen van verschillende soorten voetproblemen. Je voeten hebben daarom nét wat extra zorg nodig.
-
Je kent het vast: je schoenen zitten te strak of je hebt nét wat te lang doorgelopen op die hoge hakken. Heel vervelend, want daardoor ervaar je bij elke stap die je zet een flinke pijnscheut. Misschien vormen zich zelfs soort eeltknobbels op je voeten of tenen.
-
We kennen allemaal het gevoel wanneer je je teen stoot. Het lijkt zo onschuldig, maar het kan ontzettend pijn doen. Wanneer daarbij je nagel ook nog eens inscheurt of afbreekt, heb je dubbel zoveel pech.
-
Je wilt graag je leven op orde hebben. Daarom besluit je jezelf elke zondag avond eens goed te verzorgen, zodat je helemaal op en top de week kunt beginnen. Je doet een maskertje op, gevolgd door een warm bad en tot slot smeer je jezelf lekker in met een luxe lotion.
-
Na een dag uren te hebben gewandeld, kan het voelen alsof je benen nog net niet loslaten en je je voeten praktisch mee moet slepen. Dat is gewoon vermoeidheid. Zeker als je net die nieuwe schoenen hebt aangedaan die dag, kunnen je voeten best even zeer doen.
-
Je schamen voor je voeten is natuurlijk niet de bedoelingen. Toch is het voor veel mensen de realiteit. Is het eindelijk weer zomer, durf je eigenlijk niet open schoenen te dragen omdat je eeltplekken dan zichtbaar zouden kunnen zijn.