Een eigen bedrijf beginnen? Zo vergroot je je zelfleiderschap
De coronaperiode heeft een hand gehad in de verandering van veel carrières. Zo staat menig werknemer ineens op straat door de grote onzekerheid binnen hun branche en heeft de crisis veel mensen aan het denken gezet. Je wilt niet langer een wiel zijn binnen een slecht geoliede machine, jezelf suf rennen voor een werkgever die niet naar je omkijkt of al je tijd schenken aan een baan die je geen voldoening brengt. Je bent toe aan een nieuwe uitdaging en je denkt eraan om een eigen bedrijf te beginnen. Kortom: je wilt je eigen baas zijn.
Eigen baas zijn
Maar je eigen baas zijn is makkelijker gezegd dan gedaan. Het valt niet mee om zelf iets vanaf de grond op te bouwen. Daarnaast word je tegengehouden door je eigen twijfels en onzekerheid. Is het wel een goede tijd om een bedrijf te beginnen? En bezit je wel de juiste kwaliteiten om je bedrijf in goede banen te leiden? Een eigen bedrijf houdt zichzelf immers niet zomaar draaiende. Er komt heel wat bij kijken.
In control
Het is goed om hierop voorbereid te zijn. Voordat je anderen kunt leiden, is het daarom zaak om eerst je zelfleiderschapskwaliteiten te vergroten. Hoe zorg je dat je een sterke visie ontwikkelt waarin het hele bedrijf gelooft? Hoe houd je het hoofd boven water wanneer je bedolven wordt door alle verantwoordelijkheden die op jouw schouders komen te rusten? Oftewel: hoe blijf je in control, ook als je je niet zo voelt?
Sterk in je schoenen
Zelfvertrouwen is een vereiste, zowel in je privéleven als op de werkvloer. Als je zelf niet in je eigen visie gelooft, zal je hier immers niemand anders van kunnen overtuigen. Dit betekent niet dat je denkt dat je alles al weet of kunt, maar dat je weet aan welke knoppen je moet draaien om tot de oplossing te komen. Door te denken in mogelijkheden. Zo blijf je sterk in je schoenen staan tijdens de moeilijke momenten en groeit je veerkracht. Enerzijds door bij je eigen waarden te blijven, maar ook door open te staan voor andere visies en te leren van anderen.
Zelfkennis is een kracht die je goed kunt benutten binnen het leiderschap
Kwaliteiten
Wanneer je een duidelijk beeld hebt van je kwaliteiten, kun je ook beter bepalen hoe je je doelen wilt gaan bereiken. Denk daarom goed na over de talenten en vaardigheden die je in huis hebt en waarin je nog kunt groeien. Dat houdt in dat je niet bang bent om de confrontatie met jezelf aan te gaan en eerlijk te zijn over je zwakke punten en valkuilen. Deze zelfkennis is een kracht die je goed kunt benutten binnen het leiderschap. Je weet zo wat je nodig hebt om je bedrijf te organiseren en wat je eigen grenzen zijn. Dit helpt je om de bouwstenen op de juiste plek te zetten.
Meer zelfinzicht
Een goede manier om meer zelfinzicht te vergaren, is een coachingstraject. Je leert je eigen kracht zo beter kennen en wordt tegelijkertijd bewuster van je tekortkomingen. Wellicht kun je je eigen communicatievaardigheden nog verbeteren of houdt je eigen denk- en gedragspatroon je tegen om het beste uit jezelf te halen. Ik geef je dan de nodige handvatten om beter grip te krijgen op wat je voelt. Laat de onzekerheid, angst en negativiteit daarom in het verleden en begin met stappen te zetten naar succes.
-
Zelfliefde en zelfvertrouwen. Voor niet iedereen zijn deze begrippen vanzelfsprekend. Vooral in deze tijd waarin we ons vaak menen te moeten spiegelen aan de perfecte plaatjes op social media.
-
Als je overweegt om je om te scholen naar een carrière in de zorg, ben je vast benieuwd naar de mogelijkheden om subsidies te verkrijgen. Subsidies kunnen een waardevolle financiële steun bieden tijdens je omscholingstraject, zodat je je kunt concentreren op je opleiding zonder je zorgen te maken over de kosten.
-
Dat 2022 een bewogen jaar is staat al vast! Na jarenlange lockdowns zijn we eindelijk het “nieuwe normaal” aan het gewoon worden, en onze maatschappij is wellicht onherroepelijk veranderd. Nederlanders waren de voorbije jaren gedwongen om thuis te zitten, en dat zorgde uiteraard voor heel wat opschudding in, en aandacht voor, de online wereld.
-
Nu je hebt gesolliciteerd op die leidinggevende functie wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op het gesprek en het assessment. Een online persoonlijkheidstest of leiderschapstest lijkt daarvoor een goed idee.
-
Slechthorendheid kan een belemmering vormen op de werkvloer, zelfs voor mensen die al een hoortoestel dragen. Dan is het van belang om eerst goed te inventariseren hoe de situatie op dat moment is en wat de wensen en mogelijkheden zijn.
-
Mensen zijn veerkrachtig. Ook als er iets heftigs gebeurt, kunnen we tegelijkertijd onze belangrijkste dagelijkse taken blijven doen. Maar soms gebeurt er iets, waardoor je uit het lood geslagen wordt.
-
Caroline (39) had een geweldig vooruitzicht. Over een halfjaar zou Yvonne, haar leidinggevende, met pensioen gaan en nu werd Caroline voorgedragen als haar opvolgster. Ze vond het geweldig. Maar aan de andere kant voelde het ook spannend.
-
Els (42) had nooit een carrièreswitch overwogen, maar na het faillissement van het IT-bedrijf waar ze als leidinggevende van haar afdeling werkte, was er veel veranderd. Er volgde een doorstart. De multinational die de vestiging mét haar werknemers had overgenomen zorgde voor veel veranderingen. Gelukkig vielen er geen ontslagen, maar de sfeer was niet te vergelijken met voorheen.
-
Familiebedrijven zijn prachtig. Ze zijn sterk maatschappelijk betrokken en zichtbaar aanwezig in de regio. Toch kunnen er ook nadelen aan kleven. Dat ondervond Edwin (36) toen hij de groothandel van zijn vader overnam.
-
Vastlopen op werk kan de beste gebeuren. Logisch, je maakt ontwikkeling door, en als je al jaren hetzelfde werk doet, kunnen de werkzaamheden niet meer aansluiten op je interesses. Maar hoe ga je vanaf dat punt verder?