Voor jezelf denken: hoe doe je dat?
Om jezelf te vinden, moet je voor jezelf nadenken’ zegt Socrates. Dat is best lastig: voor jezelf nadenken. Vanaf je geboorte zijn er altijd mensen geweest die vóór jou dachten: je ouders, je broers en zussen, leraren. Pas wanneer je weet hoe je in elkaar steekt, waarom je doet zoals je doet en bent zoals je bent, kun je voor jezelf nadenken. Kortom: hoe completer je zelfbeeld (ik weet wie ik ben, wat ik kan en wat ik nodig heb) hoe beter je voor jezelf kunt zorgen! Dat noemen we ‘reflecteren’: het door introspectie (zelfonderzoek) ontleden en in kaart brengen van je ‘zelf’. Als het ware je blauwdruk zichtbaar maken.
Reflecteren
In mijn coachpraktijk heb ik ervaren dat vooral jonge mensen het moeilijk vinden om te reflecteren. Vragen als ‘hoe voelt dat voor jou?’ of ‘wat betekent dat voor je gedrag?’ worden met grote ogen vol vraagtekens begroet. Reflecteren heeft blijkbaar met ontwikkeling te maken: het is iets wat je gaandeweg de rit leert terwijl je levenservaringen opdoet.
Alleen
Er komt een moment dat er geen ouders en/of andere leraren zijn die je helpen met het zorgen voor jezelf. Op een dag zul je het alleen moeten doen en, als het goed is, alleen wíllen doen! Je zult voor jezelf moeten denken. Hier zijn een paar lessen om je daarbij te helpen:
1. Vallen en opstaan
Fietsen leer je door vaak te vallen en het dan gewoon nog eens te proberen. Te durven vallen (falen) is enorm krachtig en moedig. Doorgaan als het erg tegenzit ook. Vallen is confronterend: het laat je duidelijk zien waar je nog wat te leren hebt. Het leven gaat voorwaarts: wil je leven, moet je ook voorwaarts (kunnen) gaan.
Je eigen keuzes maken en voor jezelf opkomen kan soms best lastig zijn
2. Nieuwsgierig zijn
Als je verwachtingen en plannen vervangt door nieuwsgierig te zijn naar wat zich aandient, zul je een grote vrijheid ervaren. Plannen zijn beperkend en leiden vaak tot teleurstelling. Nieuwsgierigheid is spannend en sprankelt!
3. Er is altijd een keuze
Je hebt (echt!) altijd een keuze om iets wel of niet te doen. Bewustwording van dit feit geeft je ruimte. Bepaal de consequenties en wees lief voor jezelf: wil je deze ene keer toch iets doen wat eigenlijk niet goed voor je is? Lekker doen! Volgende keer doe je het waarschijnlijk anders.
4. Ook dit gaat voorbij
Niets blijft zoals het nu is. Dat wat er nu is, is morgen anders. Het heeft geen zin om jezelf op te sluiten in dit moment.
5. Laat je hart zingen!
Doe alleen de dingen waar je blij van wordt. Gun jezelf de vrijheid om nee te zeggen! Een zingend hart geeft zoveel meer energie.
6. Liefde is alles
Als je van jezelf houdt, precies zoals je nu bent, kun je de hele wereld aan. Als je weet wie je bent, als je blauwdruk zichtbaar voor je is, voel je dat je jezelf accepteert en waardeert en weet je: ‘ik hou van mij’!
Lilian Smits
-
Je timmert al jarenlang aan de weg als ondernemer. Maar plotseling wordt er roet in het eten gegooid. Je staat voor een moeilijke keuze. Leg je je neer bij de situatie, breek je je spaarpot aan en wacht je tot alles vanzelf weer beter wordt?
-
Vorige week kwam ik Hanneke tegen. Wat zag ze er fantastisch uit! Ze straalde helemaal.
-
Wanneer je door de stad loopt en om je heen kijkt, zie je meteen dat niemand hetzelfde is. Iedereen heeft op zijn eigen manier een bepaalde uitstraling. De één loopt in een nette jas met simpele zwarte jeans, terwijl een ander straalt van kleur. Maar denk jij weleens bewust na over je uitstraling?
-
We hebben allemaal wel eens moment waarop een blik in de toekomst erg welkom zou zijn. Periodes waarin alles lijkt tegen te zitten of waarin beslissingen genomen moeten worden.
-
Veel mensen denken dat coaching of counseling iets zweverigs is. Het kan zijn dat je een verkeerd beeld hebt door social media. Maar coaching is in de meeste gevallen helemaal niet vreemd of zweverig.
-
Voor de één is het iets heel vanzelfsprekends, voor de ander is het er bijna nooit. Een gevoel van zelfvertrouwen. Cynthia (40) worstelde het grootste deel van haar leven met een tekort aan het gevoel van zelfvertrouwen.
-
Ieder mens is uniek. Gelukkig maar, want dat maakt het leven en de omgang met anderen juist zo dynamisch. Toch vind je in ieder mens ook wel gedragsstijlen terug die je van jezelf herkent.
-
Het bedrijf waar Martijn al jaren met veel plezier op de administratie werkte, was vorig jaar door de coronacrisis in grote problemen geraakt en uiteindelijk had het de deuren moeten sluiten. Sindsdien was Martijn op zoek naar een andere baan. En dat bleek niet mee te vallen.
-
Je kent ze vast wel, die mensen die schijnbaar moeiteloos van de ene naar de andere baan overstappen. Als zij solliciteren op een leuke job krijgen ze hem nog ook! Hoe anders is dat bij jou: na uren zwoegen op een sollicitatiebrief en cv, is je ‘beloning’ meestal een standaard afwijzing.
-
Onze samenleving dreigt steeds meer verdeeld te raken. Er heerst een angstcultuur waarbij groepen lijnrecht tegenover elkaar staan. Zodoende lijkt de veilige basis onder onze voeten weg te zijn. Een constant gevoel van onveiligheid neemt de overhand.