jezelf

Voor jezelf denken: hoe doe je dat?

Om jezelf te vinden, moet je voor jezelf nadenken’ zegt Socrates. Dat is best lastig: voor jezelf nadenken. Vanaf je geboorte zijn er altijd mensen geweest die vóór jou dachten: je ouders, je broers en zussen, leraren. Pas wanneer je weet hoe je in elkaar steekt, waarom je doet zoals je doet en bent zoals je bent, kun je voor jezelf nadenken. Kortom: hoe completer je zelfbeeld (ik weet wie ik ben, wat ik kan en wat ik nodig heb) hoe beter je voor jezelf kunt zorgen! Dat noemen we ‘reflecteren’: het door introspectie (zelfonderzoek) ontleden en in kaart brengen van je ‘zelf’. Als het ware je blauwdruk zichtbaar maken.

Reflecteren

In mijn coachpraktijk heb ik ervaren dat vooral jonge mensen het moeilijk vinden om te reflecteren. Vragen als ‘hoe voelt dat voor jou?’ of ‘wat betekent dat voor je gedrag?’ worden met grote ogen vol vraagtekens begroet. Reflecteren heeft blijkbaar met ontwikkeling te maken: het is iets wat je gaandeweg de rit leert terwijl je levenservaringen opdoet.

Alleen

Er komt een moment dat er geen ouders en/of andere leraren zijn die je helpen met het zorgen voor jezelf. Op een dag zul je het alleen moeten doen en, als het goed is, alleen wíllen doen! Je zult voor jezelf moeten denken. Hier zijn een paar lessen om je daarbij te helpen:

1. Vallen en opstaan

Fietsen leer je door vaak te vallen en het dan gewoon nog eens te proberen. Te durven vallen (falen) is enorm krachtig en moedig. Doorgaan als het erg tegenzit ook. Vallen is confronterend: het laat je duidelijk zien waar je nog wat te leren hebt. Het leven gaat voorwaarts: wil je leven, moet je ook voorwaarts (kunnen) gaan.

Je eigen keuzes maken en voor jezelf opkomen kan soms best lastig zijn

2. Nieuwsgierig zijn

Als je verwachtingen en plannen vervangt door nieuwsgierig te zijn naar wat zich aandient, zul je een grote vrijheid ervaren. Plannen zijn beperkend en leiden vaak tot teleurstelling. Nieuwsgierigheid is spannend en sprankelt!

3. Er is altijd een keuze

Je hebt (echt!) altijd een keuze om iets wel of niet te doen. Bewustwording van dit feit geeft je ruimte. Bepaal de consequenties en wees lief voor jezelf: wil je deze ene keer toch iets doen wat eigenlijk niet goed voor je is? Lekker doen! Volgende keer doe je het waarschijnlijk anders.

4. Ook dit gaat voorbij

Niets blijft zoals het nu is. Dat wat er nu is, is morgen anders. Het heeft geen zin om jezelf op te sluiten in dit moment.

5. Laat je hart zingen!

Doe alleen de dingen waar je blij van wordt. Gun jezelf de vrijheid om nee te zeggen! Een zingend hart geeft zoveel meer energie.

6. Liefde is alles

Als je van jezelf houdt, precies zoals je nu bent, kun je de hele wereld aan. Als je weet wie je bent, als je blauwdruk zichtbaar voor je is, voel je dat je jezelf accepteert en waardeert en weet je: ‘ik hou van mij’!

Lilian Smits

Datum: 06 juni 2018