echo

Jouw baby in beeld met een echo

Wanneer je zwanger bent, is de echo hét moment om jouw kindje voor het eerst te kunnen zien. Met de echo wordt je baby zichtbaar op een groot scherm en krijg je een beeld van hoe je baby eruit zal zien.

Echo’s

Tijdens de zwangerschap krijg je van je verzekering standaard 2 echo’s vergoed: de termijnecho en de 20-wekenscreeningsecho (structureel echoscopisch onderzoek / SEO). Deze echo’s kunnen gemaakt worden door je eigen verloskundigenpraktijk, maar je verloskundige kan je ook doorverwijzen naar een verloskundig echocentrum.

Termijnecho

De termijnecho geeft nauwkeurig aan hoe oud je ongeboren baby is. Ook wordt de uitgerekende datum vastgesteld. De termijnecho vindt plaats tussen de tiende en twaalfde week van de zwangerschap.

20-wekenecho

Bij de 20-wekenecho wordt gekeken of je kind geen aangeboren afwijkingen heeft. Bij de meeste kinderen worden geen afwijkingen gevonden, maar bij 3-4% wél. Je kindje wordt tijdens de echo onderzocht op bijvoorbeeld een open ruggetje, een open schedel en hartafwijkingen. Ook wordt gekeken of je kindje goed groeit, of de ligging van de placenta goed is en of er genoeg vruchtwater is. Je krijgt de uitslag meteen na het onderzoek.

Echoscopisch vervolgonderzoek

Bij een afwijkende uitslag kan er een uitgebreid (echoscopisch) vervolgonderzoek plaatsvinden. Dit gaat eerst altijd in overleg met de echoscopist, de verloskundige en de gynaecoloog.

Bewegende beelden met een 4D-echo

Overige echo’s

Soms geeft de verloskundige vanwege medische redenen een indicatie om nog een echo te maken. In veel gevallen gaat dat om een vroege echo (rond de 6-8 weken), een groei-echo (rond de 30 weken) of een liggingsecho (rond de 36 weken). Een vroege echo vindt plaats in de vroege zwangerschap, bijvoorbeeld bij bloedverlies tijdens je zwangerschap, twijfel over de zwangerschapsduur of bij het vermoeden van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Groei-echo

In de groei-echo wordt de groei van je baby nagegaan: is deze gemiddeld, (te) klein of (te) groot? Dit wordt bepaald door een meting van het hoofdje, de buikomvang en de beenlengte van je baby. De liggingsecho wordt uitgevoerd als de verloskundige vermoedt dat je baby niet met het hoofdje naar beneden ligt, maar mogelijk in dwars- of stuitligging. Dit is belangrijke informatie voor de voorbereiding op je bevalling. Ook wordt gekeken naar de plaats van de placenta, de hoeveelheid vruchtwater en de groei van je baby.

Pretecho’s

Bij echocentrum Het Haagse Hof kan iedereen uit de regio Den Haag terecht voor alle medische echo’s en sinds kort ook pretecho’s. Dit zijn echo’s in een ontspannen en rustige sfeer waarbij je, als je dat leuk vindt, naast je partner ook andere familieleden en vrienden kunt meenemen. Gezellig samen kijken naar jouw baby! Bij zo’n echo wordt voornamelijk gekeken naar de bewegingen, mimiek en het gezichtje.

Bewegende beelden

Vroeger had je alleen 2D-beelden: de bekende zwart-witbeelden, maar tegenwoordig kunnen er ook 3D- en 4D-echo’s gemaakt worden. 3D-beelden zijn stilstaande beelden met kleur en diepte, zodat je een realistische indruk krijgt van je ongeboren baby. Je krijgt al echt een idee hoe je baby eruit zal zien. Met 4D-echo’s is het mogelijk om bewegende beelden van de baby te zien.

Datum: 20 april 2018