Borstvoeding: natuurlijker kan het niet
Wanneer je zwanger bent, zul je er al over nadenken hoe jij je baby straks gaat voeden. Geef je borstvoeding of krijgt je kindje de fles? De kwaliteit van kunstvoeding is tegenwoordig heel goed en er kunnen allerlei redenen zijn waarom jij voor de fles kiest. Toch heeft borstvoeding een aantal voordelen die erg belangrijk zijn voor je kindje. Daar kan geen kunstvoeding tegenop.
Colostrum
Zodra je bevallen bent, begint de borstvoeding op gang te komen. Die eerste melk is geel van kleur en wordt ook wel colostrum genoemd. Het zit vol belangrijke stofjes die je kindje beschermen tegen infecties, zijn immuunsysteem versterken, zijn darmwerking ondersteunen en de eerste ontlasting zachter maken. Na een paar dagen gaat de aanmaak van colostrum over in de aanmaak van gewone moedermelk.
Voordelen borstvoeding
Wanneer je het aanleggen van je baby eenmaal goed onder de knie hebt, biedt het geven van borstvoeding enorm veel voordelen. Door het huid-op-huidcontact komt er een soort knuffelhormoon vrij wat een positief effect heeft op de hechting en een sterke band met je kindje stimuleert. Via de moedermelk krijgt je baby afweerstoffen binnen tegen ziektes die jij al hebt doorgemaakt. De samenstelling van de melk past zich aan aan de leeftijd van je baby, de melk is altijd op de juiste temperatuur, ieder moment beschikbaar én het is ook nog eens gratis! En nog een leuke bijkomstigheid: je raakt je overtollige zwangerschapskilo’s sneller en makkelijker kwijt!
Zorg goed voor jezelf
Omdat het geven van borstvoeding wel de nodige energie kost, is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Zorg dat je extra drinkt, een boterhammetje meer eet, meer groente en fruit binnenkrijgt én op tijd je rust neemt.
De samenstelling van de melk past zich aan aan de leeftijd van je baby
Kolven
Niet altijd is het mogelijk om je kind op elk moment dat hij daarom vraagt aan de borst te leggen. Bijvoorbeeld omdat je weer aan het werk gaat of andere verplichtingen hebt. In dat geval kun je de melk ook afkolven. Moedermelk kan worden ingevroren en daarna met de fles worden gegeven, maar je kunt er op zo’n moment ook voor kiezen om kunstvoeding te (laten) geven. Borstvoeding en kunstvoeding zijn namelijk prima te combineren en op die manier kan een ander je baby laten drinken en heb jij even de handen vrij.
Minder kans op allergieën
Het meest ideaal is wanneer je je kind minimaal zes maanden borstvoeding kunt geven. Via de moedermelk krijgt je baby niet alleen de voedingsstoffen binnen die jij tot je neemt, maar leert hij ook de smaken herkennen van de voeding die jij en je gezin gewend zijn om te eten. Laat hem vanaf de 4de maand al wel kennismaken met vaste voeding. Deze probeerhapjes geef je niet in plaats van borstvoeding, maar gewoon als extraatje, zodat je kind er vast aan went én het maakt de kans op het ontwikkelen van allergieën een stuk kleiner.
Wees niet teleurgesteld
Misschien is het je grootste wens om borstvoeding te geven, maar kan of lukt het gewoon niet. Dat kan soms bijna voelen als falen of een mislukking, maar probeer het niet zo te zien. Het is jammer, maar er is gelukkig heel goede kunstvoeding die een prima alternatief is voor als je alles hebt geprobeerd. Bedenk dat je ook met de fles je kindje met veel liefde kunt grootbrengen.
-
Iedere maand is daar weer dat moment. Weer ongesteld… Je bent dus nog steeds niet zwanger, terwijl je zó uitkijkt naar de komst van een kindje.
-
Een zwangerschap vraagt veel van je lichaam. En dat voel je. Rugklachten, ochtendmisselijkheid, weinig slaap… Soms wil je al dat vervelende even achter je laten en op en top genieten van je zwangerschap.
-
Je zwangerschap en daarna de geboorte van jouw baby zijn bijzondere momenten in je leven. Natuurlijk wil je vanaf het moment dat je zwanger bent het allerbeste voor jouw kindje.
-
Als je zwanger bent, is alleen het beste goed genoeg voor je baby, je gezin en jezelf. Elke baby is uniek en ieder gezin is bijzonder.
-
Je hebt zojuist een kindje op de wereld gezet. Voorbij zijn die maanden van een dikker wordende buik, zwangerschapskwaaltjes en misschien wel het opzien tegen die bevalling.
-
Een zwangerschap duurt negen maanden. In die periode verandert er van alles in en aan je lichaam. Het lijkt misschien alsof het een lange periode is, maar die maanden gaan sneller voorbij dan je denkt.
-
Je zwangerschap en vervolgens de geboorte van je baby zijn bijzondere momenten in je leven. Natuurlijk wil je vanaf het moment dat je zwanger bent het allerbeste voor je kindje.
-
Zowel mannen als vrouwen kampen steeds vaker met vruchtbaarheidsproblemen. Soms zijn er medische redenen waarom het niet lukt om zwanger te raken. Maar als dat niet het geval is en je door dokters gezond wordt verklaard, is het van belang om dieper te kijken naar je eigen leefstijl en mogelijk andere factoren.
-
Joëlle (33) was eindelijk zwanger na een lang onvervulde kinderwens. Dolblij was ze. Ze kon niet wachten om haar kind te ontmoeten en moeder te zijn.
-
Een kind krijgen is een van de ingrijpendste gebeurtenissen in iemands leven. Of je nu vader of moeder wordt, je leven staat op zijn kop. Toen Floris vader zou worden was dat natuurlijk ook het geval. Maar ook merkte hij dat hij als man anders benaderd werd dan zijn vrouw. ‘Dat begon vrij snel.