De goede voeding bij zwangerschapsdiabetes
Je bent zwanger! Nu het zover is, kan jullie baby niet snel genoeg geboren worden. De eerste weken bekijk jij de wereld nog door een roze bril, maar al snel moet je die noodgedwongen afzetten omdat de eerste zwangerschapskwaaltjes opduiken. Je bent misselijk, moet vaak plassen, hebt enorm veel dorst, bent vermoeid en kunt niet slapen van de jeuk.
Verhoogde bloedsuiker
Je besluit om er niet te veel aandacht aan te besteden, het hoort er immers bij. Het enige wat je kunt doen is je rust nemen en hopen dat het snel beter wordt. Of toch niet? Want na een bloedonderzoek komt de verloskundige ineens met een verrassende mededeling: je bloedsuiker is verhoogd en dat is de oorzaak van je vervelende klachten.
Zwangerschapsdiabetes
Wanneer je zwanger bent, word je minder gevoelig voor insuline doordat je lichaam andere hormonen aanmaakt dan gewoonlijk. Meestal corrigeert het lichaam dit zelf door meer insuline te produceren, maar dat gaat niet altijd goed. Er ontstaat dan een tijdelijke vorm van diabetes die een paar dagen na de zwangerschap weer overgaat: zwangerschapsdiabetes.
Baby te zwaar
Ondanks dat zwangerschapsdiabetes meestal vanzelf weer overgaat, kan het wel ernstige gevolgen hebben voor zowel jezelf als de baby. Doordat er suiker in je bloed achterblijft, krijgt jouw baby via de placenta veel suiker binnen. Jouw kindje gaat zelf insuline produceren om dit af te breken en de glucose in het lichaam van de baby wordt omgezet in vet. Dat vet wordt op zijn beurt weer opgeslagen in de weefsels met als resultaat dat de baby te snel groeit en te zwaar kan worden. Dit brengt natuurlijk de nodige risico’s voor jou met zich mee tijdens de bevalling. Ook kan jouw baby zelf blessures oplopen. Daarnaast hebben jij en jouw kindje later allebei grotere kans om diabetes type II te ontwikkelen.
Het is belangrijk om bewuste keuzes te maken op voedings- en leefstijlgebied
Goede voeding
Diëtiste Saskia van Salu Diëtist ziet in haar praktijk steeds meer vrouwen met zwangerschapsdiabetes. Zij helpt (zwangere) vrouwen om bewustere keuzes te maken op voedings- en leefstijlgebied. ‘Zwangerschapsdiabetes komt steeds vaker voor, onder andere doordat steeds meer vrouwen aan het begin van de zwangerschap al overgewicht hebben. Het is van belang dat er direct met een behandeling gestart wordt en daar is een goed voedingspatroon een belangrijk onderdeel van. Een speciaal dieet kan helpen om de bloedsuikerwaarden terug te brengen. Deze verandering in eet- en leefstijl heeft ook een positief effect na de zwangerschap. Ik werk nauw samen met verloskundigen zodat er veel aandacht is voor jouw persoonlijke situatie. Op die manier word je op ieder vlak goed begeleid.’
Zwangerschapsdiabetes
Wist je dat…
… 1 op de 10 vrouwen in Nederland te maken krijgt met zwangerschapsdiabetes?
… zwangerschapsdiabetes vaak ontstaat tussen de 24e en de 28e zwangerschapsweek?
… de kans om blijvende diabetes te ontwikkelen na zwangerschapsdiabetes 40% tot 50% groter is dan bij vrouwen die geen zwangerschapsdiabetes hebben gehad?
Factoren zwangerschapsdiabetes
Sommige factoren verhogen de kans op zwangerschapsdiabetes. Het gaat onder andere om:
- Overgewicht bij de moeder (BMI 30 of hoger), al voor de zwangerschap
- Te veel vruchtwater
- Diabetes type II komt in je familie voor
- Zwanger worden na je 35e
- Een eerdere miskraam
- Eerdere baby zwaarder dan 4500 gram
- De baby groeit te snel
- Te hoog cholesterol of bloedsuiker
- PCOS (Polycysteus ovariumsyndroom)
-
Iedere maand is daar weer dat moment. Weer ongesteld… Je bent dus nog steeds niet zwanger, terwijl je zó uitkijkt naar de komst van een kindje.
-
Een zwangerschap vraagt veel van je lichaam. En dat voel je. Rugklachten, ochtendmisselijkheid, weinig slaap… Soms wil je al dat vervelende even achter je laten en op en top genieten van je zwangerschap.
-
Je zwangerschap en daarna de geboorte van jouw baby zijn bijzondere momenten in je leven. Natuurlijk wil je vanaf het moment dat je zwanger bent het allerbeste voor jouw kindje.
-
Als je zwanger bent, is alleen het beste goed genoeg voor je baby, je gezin en jezelf. Elke baby is uniek en ieder gezin is bijzonder.
-
Je hebt zojuist een kindje op de wereld gezet. Voorbij zijn die maanden van een dikker wordende buik, zwangerschapskwaaltjes en misschien wel het opzien tegen die bevalling.
-
Een zwangerschap duurt negen maanden. In die periode verandert er van alles in en aan je lichaam. Het lijkt misschien alsof het een lange periode is, maar die maanden gaan sneller voorbij dan je denkt.
-
Je zwangerschap en vervolgens de geboorte van je baby zijn bijzondere momenten in je leven. Natuurlijk wil je vanaf het moment dat je zwanger bent het allerbeste voor je kindje.
-
Zowel mannen als vrouwen kampen steeds vaker met vruchtbaarheidsproblemen. Soms zijn er medische redenen waarom het niet lukt om zwanger te raken. Maar als dat niet het geval is en je door dokters gezond wordt verklaard, is het van belang om dieper te kijken naar je eigen leefstijl en mogelijk andere factoren.
-
Joëlle (33) was eindelijk zwanger na een lang onvervulde kinderwens. Dolblij was ze. Ze kon niet wachten om haar kind te ontmoeten en moeder te zijn.
-
Een kind krijgen is een van de ingrijpendste gebeurtenissen in iemands leven. Of je nu vader of moeder wordt, je leven staat op zijn kop. Toen Floris vader zou worden was dat natuurlijk ook het geval. Maar ook merkte hij dat hij als man anders benaderd werd dan zijn vrouw. ‘Dat begon vrij snel.