Heb jij zwangerschapsdiabetes?
Ben jij meer dan 24 weken zwanger, ben je erg gegroeid, heb je steeds dorst en moet je vaak en veel plassen? Dan bestaat de kans dat je zwangerschapsdiabetes hebt. Het kan ook zijn dat je deze symptomen niet hebt en toch deze vorm van suikerziekte hebt ontwikkeld. In dat geval is het éxtra belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt en een diëtiste kan je daarbij helpen.
Kans van 5 tot 10 procent
Zwangerschapsdiabetes ontstaat vaak tussen de 24e en 28e week van de zwangerschap. Als jij in verwachting bent, heeft je lichaam meer insuline nodig. Jouw lichaam, en dat van je baby, groeit immers. Er komen steeds meer cellen die insuline nodig hebben. Bij 5 tot 10 procent van de zwangere vrouwen kan de alvleesklier dit niet aan en ontstaat er zwangerschapsdiabetes.
Zwangerschapsdiabetes
Doordat er te weinig insuline wordt geproduceerd, blijft er teveel suiker in het bloed zitten. Door deze hogere glucosewaarden kan je kindje erg groot worden, en dat kan tijdens de bevalling problemen opleveren. Je baby kan er zelfs blessures door oplopen. Maar liefst 50% van de vrouwen die tijdens hun zwangerschap deze tijdelijke vorm van suikerziekte krijgen, ontwikkelen binnen 10 jaar diabetes type 2. Ook het kind heeft later meer kans om dit te krijgen.
Risicogroepen
Je loopt een grotere kans om zwangerschapsdiabetes te krijgen als je …
- … BMI voor de zwangerschap 30 of hoger was
- … het bij een vorige zwangerschap ook hebt gehad
- … vorige kindje bij de geboorte (meer dan) 4500 gram woog
- … van Hindoestaanse, Marokkaanse of Turkse afkomst bent
- … vader, moeder, broer of zus diabetes type 2 heeft
Met passende eetgewoontes en eetadvies kun je jouw gezondheid goed aanpakken
OGTTgersc
Wanneer de verloskundige of gynaecoloog vermoedt dat jij zwangerschapsdiabetes hebt, zal er een OGTT worden gedaan: een Orale Glucose Tolerantie Test. Als daaruit blijkt dat je een verhoogd suikergehalte hebt, zul je doorgestuurd worden naar een diëtist die je kan adviseren over het eetpatroon dat je het beste kunt volgen.
Eetgewoontes aanpassen
Ik neem altijd eerst de huidige eetgewoontes door met de vrouwen die naar mij worden doorverwezen. Vaak is het al voldoende om suikerrijke dranken, toetjes, koek en snoep te vervangen door gezondere alternatieven en witte graanproducten om te ruilen voor volkoren varianten. Met een goed advies kan ik vrouwen geruststellen en voorkomen dat ze doorschieten naar de andere kant waarin ze alle koolhydraten gaan vermijden en juist weer te weinig binnenkrijgen. En dat is nu ook weer niet goed voor de ontwikkeling van de baby.
Insuline spuiten
Ondanks het opvolgen van al die adviezen is er een klein aantal vrouwen bij wie de glucosewaardes niet zakken. Voor hen kan er gekozen worden om gedurende de rest van de zwangerschap insuline te spuiten. Ook in zo’n geval kan ik je adviseren over de juiste voeding en leefstijl om je glucosewaarden zo stabiel mogelijk te houden. Zodra je bevallen bent, verdwijnt de diabetes meestal binnen een dag.
-
Iedere maand is daar weer dat moment. Weer ongesteld… Je bent dus nog steeds niet zwanger, terwijl je zó uitkijkt naar de komst van een kindje.
-
Een zwangerschap vraagt veel van je lichaam. En dat voel je. Rugklachten, ochtendmisselijkheid, weinig slaap… Soms wil je al dat vervelende even achter je laten en op en top genieten van je zwangerschap.
-
Je zwangerschap en daarna de geboorte van jouw baby zijn bijzondere momenten in je leven. Natuurlijk wil je vanaf het moment dat je zwanger bent het allerbeste voor jouw kindje.
-
Als je zwanger bent, is alleen het beste goed genoeg voor je baby, je gezin en jezelf. Elke baby is uniek en ieder gezin is bijzonder.
-
Je hebt zojuist een kindje op de wereld gezet. Voorbij zijn die maanden van een dikker wordende buik, zwangerschapskwaaltjes en misschien wel het opzien tegen die bevalling.
-
Een zwangerschap duurt negen maanden. In die periode verandert er van alles in en aan je lichaam. Het lijkt misschien alsof het een lange periode is, maar die maanden gaan sneller voorbij dan je denkt.
-
Je zwangerschap en vervolgens de geboorte van je baby zijn bijzondere momenten in je leven. Natuurlijk wil je vanaf het moment dat je zwanger bent het allerbeste voor je kindje.
-
Zowel mannen als vrouwen kampen steeds vaker met vruchtbaarheidsproblemen. Soms zijn er medische redenen waarom het niet lukt om zwanger te raken. Maar als dat niet het geval is en je door dokters gezond wordt verklaard, is het van belang om dieper te kijken naar je eigen leefstijl en mogelijk andere factoren.
-
Joëlle (33) was eindelijk zwanger na een lang onvervulde kinderwens. Dolblij was ze. Ze kon niet wachten om haar kind te ontmoeten en moeder te zijn.
-
Een kind krijgen is een van de ingrijpendste gebeurtenissen in iemands leven. Of je nu vader of moeder wordt, je leven staat op zijn kop. Toen Floris vader zou worden was dat natuurlijk ook het geval. Maar ook merkte hij dat hij als man anders benaderd werd dan zijn vrouw. ‘Dat begon vrij snel.