zwangerschapsdiabetes

Heb jij zwangerschapsdiabetes?

Ben jij meer dan 24 weken zwanger, ben je erg gegroeid, heb je steeds dorst en moet je vaak en veel plassen? Dan bestaat de kans dat je zwangerschapsdiabetes hebt. Het kan ook zijn dat je deze symptomen niet hebt en toch deze vorm van suikerziekte hebt ontwikkeld. In dat geval is het éxtra belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt en een diëtiste kan je daarbij helpen.

Kans van 5 tot 10 procent

Zwangerschapsdiabetes ontstaat vaak tussen de 24e en 28e week van de zwangerschap. Als jij in verwachting bent, heeft je lichaam meer insuline nodig. Jouw lichaam, en dat van je baby, groeit immers. Er komen steeds meer cellen die insuline nodig hebben. Bij 5 tot 10 procent van de zwangere vrouwen kan de alvleesklier dit niet aan en ontstaat er zwangerschapsdiabetes.

Zwangerschapsdiabetes

Doordat er te weinig insuline wordt geproduceerd, blijft er teveel suiker in het bloed zitten. Door deze hogere glucosewaarden kan je kindje erg groot worden, en dat kan tijdens de bevalling problemen opleveren. Je baby kan er zelfs blessures door oplopen. Maar liefst 50% van de vrouwen die tijdens hun zwangerschap deze tijdelijke vorm van suikerziekte krijgen, ontwikkelen binnen 10 jaar diabetes type 2. Ook het kind heeft later meer kans om dit te krijgen.

Risicogroepen

Je loopt een grotere kans om zwangerschapsdiabetes te krijgen als je …

  • … BMI voor de zwangerschap 30 of hoger was
  • … het bij een vorige zwangerschap ook hebt gehad
  • … vorige kindje bij de geboorte (meer dan) 4500 gram woog
  • … van Hindoestaanse, Marokkaanse of Turkse afkomst bent
  • … vader, moeder, broer of zus diabetes type 2 heeft

Met passende eetgewoontes en eetadvies kun je jouw gezondheid goed aanpakken

OGTTgersc

Wanneer de verloskundige of gynaecoloog vermoedt dat jij zwangerschapsdiabetes hebt, zal er een OGTT worden gedaan: een Orale Glucose Tolerantie Test. Als daaruit blijkt dat je een verhoogd suikergehalte hebt, zul je doorgestuurd worden naar een diëtist die je kan adviseren over het eetpatroon dat je het beste kunt volgen.

Eetgewoontes aanpassen

Ik neem altijd eerst de huidige eetgewoontes door met de vrouwen die naar mij worden doorverwezen. Vaak is het al voldoende om suikerrijke dranken, toetjes, koek en snoep te vervangen door gezondere alternatieven en witte graanproducten om te ruilen voor volkoren varianten. Met een goed advies kan ik vrouwen geruststellen en voorkomen dat ze doorschieten naar de andere kant waarin ze alle koolhydraten gaan vermijden en juist weer te weinig binnenkrijgen. En dat is nu ook weer niet goed voor de ontwikkeling van de baby.

Insuline spuiten

Ondanks het opvolgen van al die adviezen is er een klein aantal vrouwen bij wie de glucosewaardes niet zakken. Voor hen kan er gekozen worden om gedurende de rest van de zwangerschap insuline te spuiten. Ook in zo’n geval kan ik je adviseren over de juiste voeding en leefstijl om je glucosewaarden zo stabiel mogelijk te houden. Zodra je bevallen bent, verdwijnt de diabetes meestal binnen een dag.

Datum: 01 november 2019