zwanger

Pijnvrij zwanger door osteopathie

Ben jij in verwachting? Gefeliciteerd, dat is prachtig! Er is een nieuw leventje op komst. En dat brengt heel wat veranderingen met zich mee. Het hele huis wordt babyproof, er moet veel worden aangeschaft. Maar niet alleen je omgeving verandert, ook in je lichaam gebeurt er een heleboel.

Zwanger en klachten

Sommige vrouwen beleven de mooiste tijd van hun leven, anderen ervaren de zwangerschap juist als zwaar. Dat je je zult moeten aanpassen, staat in ieder geval buiten kijf. Maar waar komen de klachten nu vandaan? Om plaats te maken voor de baby, worden je organen van hun plaats geduwd. Je kunt hierdoor in het begin misselijk zijn en vaker moeten plassen. Daarnaast neemt de hoeveelheid bloed in je lichaam toe waardoor je hartkloppingen en duizeligheid kunt ervaren.

Zwangerschapshormonen

In feite staat je hormoonhuishouding volledig op zijn kop. En deze zwangerschapshormonen hebben een grote invloed op hoe je je voelt! Zo vertragen de hormonen de darmen, waardoor je last kunt krijgen van obstipatie. Ook doen de hormonen de bindweefsels verweken die het bekken stevig bij elkaar houden. Dat resulteert in rugpijn en last van het bekken. Maar ook klachten als vermoeidheid, rusteloze benen en emotionele instabiliteit kun je wijten aan die hormonen. Mocht jij nou veel last hebben van zwangerschapsklachten, dan kan je baat hebben bij osteopathie.

Wist je dat osteopathie verlichting biedt tijdens je zwangerschap?

Zachte manuele technieken

Klachten ontstaan dus wanneer het lichaam niet in staat is de veranderingen harmonieus op te vangen. Vrouwen die hier tegenaan lopen, komen bij mij in de praktijk terecht. Bij Ostheopatie Meulman zorgen we ervoor dat de beweeglijkheid van het lichaam zo goed mogelijk is en blijft. Zo krijgt het kindje alle ruimte zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. De osteopatische zorg bij de zwangere vrouw richt zich op het totale lichaam, niet alleen op de buik. Daarbij worden de klachten behandeld met zachte manuele technieken, zonder dat het kindje hier last van ondervindt. Hoe beter het met de moeder gaat, des te beter is dit voor de ontwikkeling van het kind, zowel nu als later.

De behandelingen

Jouw lichaam is altijd leidend in het onderzoek en dus behandeling. De ene vrouw is de andere niet, en een klacht kan verschillende oorzaken hebben. Wist je bijvoorbeeld dat rugklachten niet alleen voortkomen uit de wervelkolom? Ook de nieren, die tijdens zwangerschap minder bewegen, of darmen, die onder grote trek- en drukkrachten staan kunnen de boosdoeners zijn. Ik kijk naar waar jij behoefte aan hebt. Het lichaam krijgt tussen opeenvolgende behandelingen ruim de tijd (minimaal 3 tot 5 weken) om zijn evenwicht weer te vinden en zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Hierdoor is het aantal behandelingen dat je op lange termijn nodig hebt, beperkter.

Na de bevalling

In de periode na de zwangerschap en de bevalling is er uiteraard alle aandacht voor het kind, maar wordt de moeder soms een beetje ‘vergeten’. Juist na de bevalling is ondersteuning van de fysieke en emotionele conditie van de moeder zeer bevorderlijk! Bij de geboorte van een kind komen enorme krachten vrij. Om die op te vangen wordt er opnieuw veel van de flexibiliteit en beweeglijkheid van het lichaam gevraagd. Hierdoor kunnen ook in de periode na de bevalling klachten ontstaan. Osteopathie helpt de moeder bij het herstel tijdens het ‘ontzwangeren’.

Ook voor je baby

Het mooie aan osteopathie vind ik het verbeteren van de belastbaarheid van mensen. Maar bij Osteopathie Meulman helpen we niet alleen (aanstaande) moeders, ook voor de baby zelf is osteopathie een goede behandeling. Zo kan osteopathie helpen bij:

  • opstartproblemen na een zware bevalling
  • reflux
  • krampjes
  • voorkeurshouding

Mariska Meulman

Date: 09 mei 2019