bekkenklachten

Zonder bekkenklachten je zwangerschap door!

Het verhaal van Anna (32): ‘Soms was ik teleurgesteld in mijn lichaam. Ik was bijna 25 weken zwanger en niets ging meer zoals voorheen. Lopen, uit mijn bed komen, mezelf aankleden: bij alles leek ik pijn te ervaren, vooral bij mijn heupen, onderbuik en rug. En ik was veel sneller moe dan vroeger. Ja, ik was duidelijk één van de 50% van de zwangere vrouwen die last had van bekkeninstabiliteit.’

Bekkeninstabiliteit

‘Op aanraden van de huisarts ben ik naar de bekkenfysiotherapeut gegaan. Die hoorde mij aan en raadde mij de cursus ZwangerFit aan. Ik moest aan het idee wennen om elke week een avond te gaan fitnessen. Toch merkte ik dat de oefeningen mij meer energie gaven. Na een aantal keren wist ik veel beter hoe ik met mijn klachten kan omgaan en had ik hier ook veel minder last van. En niet onbelangrijk: de lessen waren nog leuk en gezellig ook!’

Wat is bekkeninstabiliteit?

De termen ‘bekkeninstabiliteit’ en ‘bekkenpijn’ worden door elkaar gebruikt, maar doelen op hetzelfde: zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn. Door de zwangerschapshormonen worden de verbindingen tussen de bekkenbeenderen rekbaarder en soepeler. Daarnaast wordt je buik zwaarder, waardoor je een andere houding aanneemt. Door de meer rekbare verbindingen en je veranderende lichaamshouding krijg je te maken met een instabiel bekken. De instabiliteit van je bekken kan leiden tot bekkenpijn. Naarmate het bekken instabieler wordt, vergoot je de kans op zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn. Ook gaat bewegen steeds moeizamer.

Bekkenklachten

Ben je voor het eerst zwanger, dan kan je halverwege de zwangerschap last krijgen van zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn. Gedurende de zwangerschap kunnen de klachten verergeren. Bij een volgende zwangerschap heb je een grotere kans op deze bekkenpijn. Als gevolg van de vorige zwangerschap(pen) versoepelt je bekken namelijk sneller. Na de bevalling ben je nog niet meteen klachtenvrij: het duurt een half jaar tot een jaar voordat je helemaal hersteld bent. Ook kan het zijn dat je pas na de bevalling te maken krijgt met klachten.

De wekelijkse lessen bestaan uit cardio en oefeningen met kleine fitnessmaterialen

Klachten aanpakken

Bekkenpijn rond en na de zwangerschap zijn niet te bestrijden, wél zijn de klachten te beïnvloeden. Belangrijk is voldoende te rusten, maar ook om te blijven bewegen. Bekkenfysiotherapeut Linda kan jou in de cursus ‘ZwangerFit’ hierbij begeleiden. In een groepje met andere mama’s to be voer je onder begeleiding van een bekkenfysiotherapeut afwisselende en gevarieerde fitnessoefeningen uit.

Stabiliteit verbeteren

De wekelijkse lessen bestaan uit cardio en oefeningen met kleine fitnessmaterialen, zoals dumbells, fitnessballen (gymballen) en dynabands. De oefeningen zijn gericht op het stabiliseren van het bekken, waardoor je klachten zullen verminderen. Ook train je je armen en benen. Daarnaast kun je theorie bijwonen en hoor je allerlei nuttige weetjes omtrent de zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode, en wordt er een speciale avond aan de rol van je partner in deze periodes gewijd.

Herkennen van bekkeninstabiliteit

Klachten aan je bekken gaan gepaard met veel pijn. Deze pijnklachten doen zich op de volgende plekken voor:

  • op of rond het schaambeen
  • in de liezen en onderbuik
  • rond de heupen en het stuitje
  • in de onderrug
  • aan de zijkant of de achterkant van de bovenbenen

Daarnaast word je sneller moe, vooral als je langdurig in dezelfde houding staat, zit of ligt. Ook het herstellen van vermoeidheid en pijn gaat langzamer dan voorheen. Ook kan het starten van een beweging, zoals opstaan uit bed, ook pijnlijk zijn (‘startpijn’).

Datum: 12 maart 2018