zwanger

Zwanger? Zo blijf je op een gezond gewicht!

Tijdens je zwangerschap zul je je gewicht zien stijgen. Onvermijdelijk, maar ook heel normaal. Niet alleen je baby groeit. Om de omstandigheden tijdens de zwangerschap, de bevalling en de borstvoeding optimaal te maken, groeit je lichaam mee. Het credo ‘Ik moet eten voor twee’ gaat echter niet op. Meer eten tijdens je zwangerschap is niet alleen overbodig, maar ook niet aan te raden. Want alles wat je in gewicht aankomt, moet er na je zwangerschap natuurlijk óók weer af. En dat is zo gemakkelijk nog niet!

Het is onvermijdelijk

Het hoort erbij dat je tijdens de zwangerschap flink in gewicht aankomt. Dit extra gewicht wordt onder andere bepaald door andere je baby, het vruchtwater, de placenta en je baarmoeder. Ook het extra vetweefsel is bepalend. Dit fungeert als reserve om borstvoeding te geven. Het gewicht dat je zult aankomen tijdens de zwangerschap verschilt per vrouw, en hangt ook af van je gewicht vóór de geboorte. Was je voordat je zwanger was aan de lichte kant, dan zal je lichaam nu meer reserves moeten opslaan.

Meer eten is niet nodig

Hoewel je tijdens je zwangerschap eet voor jou en je baby, is eten voor twee echter niet nodig. Je lichaam zal weliswaar iets meer energie gebruiken omdat je baby moet groeien. Maar tijdens je zwangerschap, met name in het laatste trimester, zul je minder bewegen. Extra gaan eten tijdens je zwangerschap is daarom niet nodig, en ook niet aan te raden. Naast het feit dat jij hierdoor extra aankomt, heb je ook kans op een (te) zware baby. En een zwaardere baby heeft in zijn latere leven ook weer een hogere kans op overgewicht en diabetes. Daarbij raak je het extra gewicht ook niet één-twee-drie zo kwijt.

Gezond blijven tijdens de zwangerschap

Je baby krijgt alle benodigde voedingsstoffen om te groeien via jou, de aanstaande moeder, binnen. Goed, je hoeft dus niet te eten voor twee. Maar waar kun je dan wel op letten? Er zijn verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. Sommige voedingsstoffen zul je zelfs moeten vermijden. Het is in elk geval belangrijk om alle vitamines en mineralen binnen te krijgen, in een goede verhouding. Dit kun je doen door gezond en gevarieerd te eten, en genoeg te drinken. Hierbij is het verstandig om rauwe producten als vlees, kip, vis of eieren te vermijden, net als rauwmelkse kazen. Drink ook niet te veel koffie en hou het bij één kop per dag. Laat in alle gevallen alcohol staan. Neem hiervoor in de plaats kraanwater (eventueel met fruit erin) of thee.

Gezond leven tijdens je zwangerschap kan een behoorlijke uitdaging zijn

Gezond je zwangerschap doorkomen en overgewicht voorkomen: vijf gouden tips!

  • Heb je meer trek? Je hoeft geen honger te lijden, maar ook niet meer te gaan snacken of snoepen. Neem bijvoorbeeld een extra cracker of rijstwafel, een stuk fruit of rauwkost.
  • Lijnen tijdens je zwangerschap is niet alleen gevaarlijk voor jouzelf, maar ook voor je baby. Dit kan de groei namelijk in gevaar brengen. Ga dus ook niet ineens heel weinig eten.
  • Blijf gedurende je zwangerschap bewegen. Hierbij hoef je niet per se (intensief) te gaan sporten. Ook buiten met de hond wandelen of stofzuigen zijn goed. Vermijd sporten of activiteiten waarbij je het risico loopt hard te kunnen vallen.
  • Zorg ervoor dat je gezonde vetten binnenkrijgt, bijvoorbeeld vissen als zalm, tonijn en makreel.
  • Kom je naar jouw idee te veel of juist te weinig aan? Bespreek dit met je arts of verloskundige.

Voor jou!

Het is dus belangrijk om zo gezond mogelijk te eten én te leven tijdens de zwangerschap. Wil je hier graag tips en adviezen over? Of heb je een te hoog gewicht? Wacht dan niet langer, maar schakel de hulp van een huisarts of diëtist in. Ook als je in de periode ná je zwangerschap moeite hebt om weer op gewicht te komen, is dat verstandig. Dat kan natuurlijk ook als je om andere redenen vragen hebt omtrent je leefstijl en voeding, of als je kinderen hebt die hulp kunnen gebruiken rondom deze thema’s. Als familiediëtist ondersteun ik jou en je kind of kinderen met een aanvullend voedingsadvies.

Datum: 23 april 2019