Stress managen? Zo doe je dat
Iedereen krijgt weleens te maken met stress. Wanneer je moet praten voor een grote groep mensen, wanneer je een eerste date hebt of wanneer de deadline voor die éne grote opdracht eraan komt; spanning zit in de kleinste hoekjes. Maar het is ook belangrijk die spanning weer los te laten. IQ Balance geeft in dit blog advies hoe jij stress kunt managen!
Waarom is het managen van stress belangrijk?
Een kenmerkend onderdeel van stress is een opgejaagd gevoel. Het idee dat je niet even stil kunt staan en bij kunt komen. Toch gaat stress vaak verder dan dat. Kun je de stress niet loslaten, gaat dit in je hele lichaam zitten. Je kunt het merken door last te krijgen van hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid of (hevige) vermoeidheid. Meestal is stress niet te voorkomen. Daarom is het goed om te weten hoe je de stress kunt managen. Daar hebben wij 5 adviezen voor!
1. Blijf bewegen
Stress kan je uitputten en je bijna te vermoeid maken om in actie te komen. Toch is het belangrijk om in beweging te blijven. Beweging brengt een proces in je lichaam op gang waarbij gelukshormonen vrijkomen en de stresshormonen juist verminderen. Je hoeft echt niet direct kilometers te hardlopen, een wandeling door je buurt kan al wonderen doen.
2. Let op je eten
De stress kan er ook voor zorgen dat je meer, vaak ongezonde dingen gaat eten. Dit kan juist weer gepaard gaan met een schuldgevoel: kom je hier nu kilo’s van aan? Wanneer je dit herkent en regelmatig ‘stress-eet’, is het belangrijk om die spiraal te doorbreken. Daar komt het volgende punt bij kijken…
3. Waar komt de stress vandaan?
Stress ontstaat niet uit het niets. Het is een natuurlijke lichamelijke reactie op ‘gevaar’. Wat dit gevaar is, kan erg verschillen. Misschien dat je te veel deadlines hebt die je in de gaten moet houden, of misschien dat je spanningen in je relatie voelt. Om de stress te managen, is het goed om naar je leven te kijken en de dingen die zorgen voor de stress te verminderen. Kan iemand anders de opdracht niet even overnemen? Helpt het om met je partner te praten?
Krijg grip op je stress!
4. Prioriteer je taken en schrijf ze op
Heb je veel aan je hoofd? Maak dan een lijstje met wat je precies allemaal moet doen. Wanneer je de taken op papier hebt staan, geeft dat overzicht en duidelijkheid. Je hoeft niet meer in je hoofd alles na te gaan en bang te zijn om iets te vergeten. Ook geeft het inzicht in waar je aan kunt werken. Zijn er opdrachten waar je niet op dat moment mee bezig kunt of hoeft? Dan hoef je je er ook even niet druk over te maken.
5. Neem tijd voor jezelf
Het belangrijkste middeltje tegen stress is rust. Door hoe stress voelt, kan het alleen moeilijk zijn om zelf die rust te nemen. Je lichaam vertelt je immers dat je door moet en ‘aan’ moet blijven. Een van de manieren door dit te doen, is jezelf in de watten laten leggen tijdens een wellnessbehandeling.
Kom tot rust bij IQ Balance
Rust nemen is belangrijk. IQ Balance biedt alle mogelijkheden om deze rust te kunnen vinden. Met verschillende behandelingen en arrangementen zorgen wij voor het momentje voor jezelf waar je naar op zoek kunt zijn. Een cadeautje aan jezelf!
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Het kan best een uitdaging zijn om een cadeau te vinden waar de ontvanger echt blij mee is. Of het nu gaat om een verjaardag, jubileum, feestdag of gewoon als blijk van waardering, je wilt een cadeau geven dat echt in de smaak valt.
-
Langzaam loopt het getalletje op je weer-app alsmaar een beetje op en maakt het regenwolkje plaats voor een stralend zonnetje. Heerlijk!
-
Je hebt vast weleens van manuele lymfatische drainage gehoord. Dat heeft verschillende positieve effecten op allerlei processen in je lichaam.
-
Voor de zoveelste keer rinkelt je telefoon weer. Het is je baas of collega die een nieuwe opdracht voor je heeft. Dit terwijl je agenda al vol staat met vluchtige aantekeningen en tijden voor andere afspraken.
-
Ouder zijn is een fulltime job: je hebt zóveel te doen.
-
Je staat er misschien niet direct bij stil dat kinderen ook stress kunnen ervaren. Bij stress denk je misschien vooral aan een overvolle agenda en te veel dingen moeten.
-
Plotseling is het dagelijks leven van bijna iedereen ontzettend veranderd. Sinds het coronavirus zich over de wereld uitspreidt, zijn er veel ingrijpende maatregelen genomen waaraan we ons moeten aanpassen.
-
Elke dag houd je rekening met allerlei afspraken uit verschillende agenda’s: die van je werk, je privé, van je partner en van je kinderen. Zo komt het meer dan eens voor dat je de hele dag van hot naar her aan het rennen bent. Je jongleert werk, huishouden, sport, ouderavonden en sociale aangelegenheid.