kinderen

Een huilbaby, groeipijn of bedplassen? BSR ondersteunt bij kinderen!

Je staat er misschien niet direct bij stil dat kinderen ook stress kunnen ervaren. Bij stress denk je misschien vooral aan een overvolle agenda en te veel dingen moeten. Maar ook een kinderlichaam kan allerlei spanningen (body stress) opslaan, met allerlei fysieke problemen tot gevolg. Van huilen tot groeipijn en bedplassen: BSR-therapie helpt je kindje om de spanning weer los te laten en klachten te verminderen.

Body stress

Wanneer er sprake is van overbelasting, komt de spanning in het lichaam vast te zitten. Er ontstaan zo verstoringen in het lichaam. Bij kinderen kun je body stress bijvoorbeeld herkennen aan rusteloosheid, slaapproblemen, een verstoorde stoelgang, astmaklachten, chronische verkoudheid, terugkerende oorontstekingen of allergieën zoals eczeem. Ook kan het kind agressief of boos gedrag vertonen, moeite hebben om zich te concentreren of problemen hebben in de sociale omgang.

Huilen zonder oorzaak

Soms zit de stress je kindje zo dwars, dat hij of zij problemen heeft met slapen. Het kind kan niet inslapen of juist doorslapen. De nachtrust van je kindje en jezelf wordt dan elke avond onderbroken door hevige huilsessies. Wat je ook probeert, van warme melk tot een kruik of een troostende knuffel, het heeft weinig effect. Je kind lijkt geen pijn of honger te hebben en je kunt geen oorzaak vinden voor het huilgedrag van je kind.

Groeipijn

Kinderen hebben vaak ‘s nachts last van zeurende pijn in de benen. Dit kan een stekende pijn zijn of juist een soort kramp. Wat de precieze oorzaak hiervan is, is niet duidelijk. Vermoedelijk komt de pijn door rek op de spieren, doordat de botten sneller groeien dan de spieren. Groeipijn kan ook te maken hebben met spanning in het lichaam, overbelasting of vermoeidheid van de spieren.

Bedplassen

Stress in het lichaam kan ook leiden tot bedplassen. Het kind heeft zijn of haar blaas dan niet (meer) onder controle door druk van de omgeving. Bedplassen kan een reactie zijn op een sociale of psychisch stressvolle situatie. Denk bijvoorbeeld aan een scheiding van de ouders, een trauma door een overlijden of een ongeluk.

Kinderen hebben vaak ‘s nachts last van zeurende pijn in de benen

BSR bij kinderen

BSR (Body Stress Release) helpt deze spanning los te laten, zodat het lichaam zichzelf weer zelf kan herstellen. Deze therapievorm heeft een zachte techniek, wat het veilig en geschikt maakt voor jong en oud. De therapeut kijkt eerst waar de spanning vastzit en geeft vervolgens lichte impulsen met de duimen of handen op de juiste plaats en in de juiste richting. Het lichaam wordt hierdoor gestimuleerd om de spierspanning stukje bij beetje los te laten.

BSR bij baby’s

Zelfs pasgeboren baby’s kunnen terecht voor een BSR-behandeling. Soms komt een baby onder stressvolle omstandigheden ter wereld, wanneer de zwangerschap of bevalling erg ingrijpend is geweest. Bijvoorbeeld door een vacuümpomp, een keizersnede of doordat er aan het hoofdje of de nek is getrokken. Klachten die duiden op body stress bij baby’s zijn: voortdurend huilen zonder reden, een voorkeurshouding, darmkrampen of stoelgangproblemen, eet- of slikproblemen of allergische reacties.

Voordelen van BSR

Na een BSR-sessie vallen kinderen vaak in een diepe slaap. Ze hebben meer rust in hun lijf en de spieren zijn meer ontspannen. Daarnaast reageren kinderen met ADD, ADHD en autisme vaak goed op BSR. De verstoorde zenuwprikkel naar de hersenen verdwijnt, waardoor kinderen zich beter kunnen concentreren en het gedrag positief beïnvloed wordt. In tegenstelling tot volwassenen kunnen kinderen zich gelukkig snel herstellen, omdat zij minder stress hebben opgebouwd. Een paar behandelingen zijn daarom meestal al voldoende.

Over BSR Judith van der Knaap

Heeft jouw kind last van onverklaarbare klachten? Neem gerust contact op met BSR-therapeut Judith van der Knaap om de mogelijkheden van BSR te ontdekken. Zij helpt ouder en kind graag bij het vinden van een passende oplossing om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te stimuleren.

Datum: 02 november 2020