
Zonder uitvaartwensen blijft het vaak gissen
Veel mensen leggen hun wensen omtrent hun afscheid niet vast. Ook wanneer zij weten dat hun dood eraan zit te komen. Dat komt meestal niet uit een soort onverschilligheid voort. Voor veel mensen is het simpelweg te confronterend om zich hier mee bezig te houden. Volkomen begrijpelijk natuurlijk. Maar het gevolg is wél dat er veel verrassingen en vragen bij de naasten ontstaan als het moment daar eenmaal is. Met een voorbespreking zorg je ervoor dat die situatie wordt voorkomen.
Geen uitvaartwensen
Drie dagen voordat Corné 56 jaar zou worden, overleed hij aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Veel te jong natuurlijk. Hij liet zijn vrouw Eva en zijn jonge kinderen achter. Zij waren compleet uit het veld geslagen. Toch wilden zij meteen met mij om tafel om het afscheid te organiseren. Al snel kwamen we erachter dat dit best lastig was. Hoewel Corné zich ervan bewust was geweest dat zijn einde naderde, had hij bijna niets losgelaten over zijn uitvaartwensen omtrent het afscheid. Ook zijn vrouw had hier liever niet over willen praten. De wetenschap dat haar man straks weg zou zijn, was voor haar onverteerbaar.
Frágil
Het maken van alle keuzen omtrent Corné’s uitvaart was een kwestie van aannames doen en gissen. Maar samen hebben we er alles aan gedaan om de dienst in de geest van Corné te laten zijn. Omdat het zo’n volle bak zou worden, hebben we de afscheidsdienst los van de crematie georganiseerd. De familie van Eva is Kaapverdisch; hun spreektaal is Portugees. De dienst opende met ‘Frágil’ van Sting. Een nummer dat ook in het Portugees is uitgebracht, en in die taal minstens zo gevoelvol als in het Engels klinkt.
‘Hij had niks losgelaten over zijn afscheid’
Ook in het Portugees
Uit sympathie voor de schoonfamilie ben ik de dienst begonnen in hun moedertaal. Samen met Eva heb ik de Portugese woorden fonetisch geoefend, zodat die enigszins soepel uit mijn mond zouden komen. Het verraste mensen natuurlijk wel dat zij ineens in hun eigen taal werden aangesproken. Maar ze vonden het prachtig. Omgekeerd vond ik het ook mooi om een stukje van hun cultuur mee te krijgen. Het viel me op hoe hecht hun familieband was, en hoe expressief het verdriet werd getoond. Een deel van de familie kon niet overkomen naar Nederland. Dankzij een liveverbinding konden ze de dienst via hun laptop volgen. Zo waren ze er toch een beetje bij.
Indrukwekkend
De muziek die verder werd gedraaid (onder andere het prachtige ‘Une Belle Histoire’), de geweldige bloemenzee, de ontroerende speeches van de kinderen. Het leven van Corné werd op een indrukwekkende manier herinnerd en gevierd. Dit ondanks het feit dat er zoveel onduidelijkheid was. Toch heerst er bij families waar de uitvaartwensen al eerder waren besproken, veel meer rust tijdens het voorbereiden. De keuzes omtrent alles – van ‘begraven of cremeren’ tot de bloemen en de muziek – kunnen dan veel gemakkelijker worden gemaakt.
Mensen van het moment
We zijn allemaal mensen van het moment. Daarom raad ik iedereen aan om van tevoren al na te denken over je uitvaartwensen. Deze kun je online vastleggen in het door mij ontwikkelde wensenboekje. Net als al jouw wensen en ideeën is dit boekje dynamisch: je kunt het aanpassen gedurende de tijd. Je hebt misschien een bepaald beeld van een uitvaart: een lange zwarte auto, zware muziek… Maar buiten die opties is er nog veel meer mogelijk! Zelfs als je een rouwkoets met acht paarden zou willen, kan dat geregeld worden. Voor mij is het denken over zulke dingen ‘doodgewoon’. In een laagdrempelig voorbesprekingsgesprek denk ik graag met je mee. Stuur me gerust een mailtje of bel me even, dan kunnen we een afspraak inplannen.
Bram Kuipers
-
Als je jong bent, denk je meestal niet veel na over de dag waarop je je laatste adem uitblaast. Voor de meeste mensen is het opbouwen van hun leven een grotere prioriteit dan het afbouwen ervan. Dat is volkomen logisch, maar toch is het verstandig om eens te kijken of je je zaken goed geregeld hebt.
-
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven, maar we denken er liever niet te veel over na. We schuiven dat onderwerp meestal ver voor ons uit.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.