Feiten en fabels over ondersteunende behandelingen bij kanker
Iedereen kan het begrijpen, dat wanneer je kanker hebt je alles wil aangrijpen om beter te worden. Vandaag de dag zijn er ook verschillende behandelwijzen die uitgevoerd en gecombineerd kunnen worden. Maar er bestaan ook misvattingen over de effectiviteit van verschillende behandelingen. In dit artikel bespreken we enkele feiten en fabels rondom ondersteunende behandelingen bij kanker.
Naast reguliere behandelingen zijn aanvullende en ondersteunende behandelingen zinvol
In veel gevallen is dit een feit. De werkzaamheid van reguliere behandelingen is middels vergelijkend wetenschappelijk onderzoek bij een groot aantal patiënten aangetoond. Natuurlijk is de effectiviteit van een behandeling nooit helemaal te voorspellen. Geen mens is immers hetzelfde. Daarom bestaan er ook aanvullende en ondersteunende behandelingen.
- Aanvullende behandelingen: een reguliere behandeling die wordt toegevoegd aan een andere reguliere behandeling (bijvoorbeeld chemotherapie én een operatie).
- Ondersteunende behandelingen: zorg die gericht is op een betere kwaliteit van leven, waarvan er wetenschappelijk bewijs is dat ze werken.
Alternatieve behandelingen: ‘baat het niet dan schaadt het niet’
Het wordt vaak gezegd: baat het niet, dan schaadt het niet. Vaak denken mensen dat dit ook opgaat voor alternatieve geneeskundige behandelingen. Omdat dit vaak behandelingen zijn met natuurlijke producten en ingrediënten lijkt het onschuldig en laagdrempelig. Maar zo’n niet wetenschappelijk bewezen methode kan niet helpend zijn, en in ergere gevallen zelfs schadelijk. Zo kunnen vitaminesupplementen in hoge doses interfereren met chemo- en radiotherapie.
Emotionele ondersteuning biedt gezondheidsvoordeel
Een diagnose, behandeling en lichamelijke ongemakken die gepaard gaan met kanker trekken een behoorlijke wissel op patiënten. De stress en emoties die hiermee gepaard gaan helpen het genezingsproces niet. Het is wetenschappelijk bewezen dat bepaalde emotionele ondersteuning angst en stress kan verminderen, vertelt psychiater dr. Edel Maex. Dat heeft positieve impact op slaap, vermoeidheid bij de behandelingen en negatieve gevoelens. En dat maakt het traject een stuk draaglijker.
Er bestaan misvattingen over de effectiviteit van verschillende oncologische behandelingen
Experimenteren met voeding is aan te raden
Hoewel gezonde voeding uitermate belangrijk is, kun je beter niet met álles experimenteren. Zo kunnen bepaalde kruiden of voedingsstoffen de opname van geneesmiddelen beïnvloeden. Dr. Laekeman (hoogleraar Klinische Farmacologie en Farmacotherapie) legt hierover uit dat sommige kruiden zorgen voor een snellere afbraak en een verminderde opname van geneesmiddelen waardoor ze minder toxisch worden, maar ook minder tot niet meer efficiënt. Andere kruiden zorgen ervoor dat een geneesmiddel juist langer in het lichaam blijft, zonder meer effect te sorteren. Overleg daarom altijd met je behandelend arts wanneer je alternatieve behandelingen overweegt.
Hyperthermie kan een zinvolle ondersteuning zijn
Bij een groot aantal typen kanker kan hyperthermie een wezenlijk onderdeel van de behandeling zijn. In combinatie met een andere behandeling kan hyperthermie tussen de 30 en 50 procent betere resultaten teweeg brengen dan wanneer de patiënt géén hyperthermie krijgt. Denk daarbij aan radiotherapie, chemotherapie, of aan immunotherapie en hormoontherapie. Dit geldt zowel voor curatieve als voor palliatieve behandeling. Bovendien zijn er vaak minder bijwerkingen.
Afspraak maken
Ben jij nieuwsgierig naar wat hyperthermie precies is en wanneer het een zinvolle behandeling kan zijn? Onze specialisten vertellen graag meer. Neem gerust contact op voor informatie of het maken van een afspraak.
-
De behandeling(en) tegen kanker kunnen zowel fysiek als mentaal een behoorlijke impact hebben. Vooral misselijkheid en vermoeidheid zijn bekende bijwerkingen, maar dat is in veel gevallen slechts het topje van de ijsberg.
-
Peter schrok enorm toen hij in oktober 2019 te horen kreeg dat hij endeldarmkanker had.
-
En dan ineens krijg je te horen dat je kanker hebt. Misschien had je het al verwacht. Misschien totaal niet. Hoe dan ook: vanaf dat moment is alles anders. Wordt je leven nooit meer hetzelfde.
-
Je bent moe. Doodmoe. Het liefst lig je de hele dag in bed of op de bank. Je voelt je misselijk.
-
Kanker heeft een gigantische impact op je hele wezen. Je leven staat ineens op zijn kop. Op het moment dat je de diagnose krijgt, is het alsof de grond onder je voeten wordt weggeslagen.
-
Hyperthermie kan een zinvolle uitbreiding zijn bij het behandelen van ziekten zoals kanker. De behandeling helpt de werking van bestraling en/of chemotherapie te versterken, om de tumor of het kankergezwel optimaal aan te pakken.
-
Wanneer jij of een naaste te maken heeft met kanker, is dat vaak een heftige ervaring. Logischerwijs wil je alles op alles zetten om te genezen. Daarvoor kunnen verschillende behandelmethoden ingezet worden.
-
Toen Evelien (43) de eerste keer gediagnosticeerd werd met borstkanker, zat de schrik er goed in. ‘Maar ik was ook heel overtuigd dat het goed zou komen. Ik weet niet waar dat vandaan kwam’, vertelt ze. ‘Misschien is het mijn optimistische natuur.
-
Onderzoek naar het toepassen en de werkzaamheid van hyperthermie stopt nooit. Met nieuwe onderzoeken worden alsmaar meer toepassingen, werkingen en resultaten van hyperthermie bij het bestrijden van impactvolle ziekten zoals kanker, bevonden.
-
De HPV-vaccinatie: we horen er veel over en landelijk is er zelfs een campagne gestart. Maar waar staat ‘HPV’ nu eigenlijk voor?