Maak van je litteken een lief teken
Die buikoperatie was natuurlijk zeker geen pretje. Sterker nog, zo’n operatie is behoorlijk ingrijpend. Nu, een paar jaar later, wordt Saskia (43) nog steeds herinnerd aan die periode waarin ze de strijd aanging met baarmoederhalskanker. In die tijd noemden de artsen dat er zes weken stonden voor het herstel van de operatie. ‘Nou,’ noemt Saskia wrang, ‘maak daar maar jaren van.’
Schaamte en ongemak
Saskia vertelt: ‘Vroeger was een bezoekje aan de sauna een maandelijks terugkerend uitje. Heerlijk vond ik het. Vaak ging ik samen met mijn zus, maar ook geregeld alleen. Het bood me wat rust en ontspanning in een toch wel hectische wereld.’ Tot drie jaar na de operatie was Saskia er echter nooit meer te vinden. Een rood, verdikt en jeukend litteken weerhield haar van activiteiten waarbij ze haar buik bloot moest geven. De kanker was weg, maar ze had er een ander ongemak voor terug.
Het komt pijnlijk vaak voor, maar…
Huidtherapeut Iris Nieuwenhuis, van Huid- en Oedeemtherapie Salland, bevestigt dat dikke, jeukende littekens een veelvoorkomende huidklacht is na operaties of wonden. ‘Dit wordt ook wel ‘hypertrofische littekens’ genoemd. Dit ontstaat wanneer de wond in de eerste periode te snel is genezen. De huidstructuur wordt daardoor onregelmatig. Dit is enorm vervelend en soms ook erg pijnlijk, maar gelukkig geen aandoening die jouw leven hoeft te beheersen.’
Een oplossing
In de praktijk Huid- en oedeemtherapie Salland werkt een team van huid- en oedeemtherapeuten vol overgave aan verschillende huidproblemen. Na een gedegen intake wordt een behandelplan opgezet, waarin diverse behandelmethoden met elkaar kunnen worden gecombineerd, afhankelijk van de klacht. Na het intakegesprek kunnen de specialisten het litteken behandelen. Saskia: ‘Ik voelde me zo opgelucht dat er een oplossing was voor mijn probleem. Eerlijk gezegd dacht ik dat ik er maar mee moest leren leven. Dat bleek niet het geval, maar ook waardeerde ik het dat er echt naar mij werd geluisterd. Op basis van mijn wensen kreeg ik de behandelingen die ik nodig had.’
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk om deze plekken te verminderen
De behandeling
Huid- en oedeemtherapie Salland onderscheidt zich van andere praktijken door het ruime aanbod aan methoden. Zo kunnen ze een behandeling met siliconensheets inzetten. Deze methode blijkt een zeer effectieve methode die mooie resultaten oplevert. Hierbij worden er grote, doorzichtige pleisters op de genezende wond geplakt die de littekenvorming verminderen. Het is belangrijk dat dit kort na de verwonding gebeurt, zodat het genezingsproces nog te beïnvloeden is.
Oudere littekens
Bij oudere hypertrofische littekens van minstens twee jaar oud, kan microneedling worden toegepast. Hierbij worden verticale kanaaltjes gemaakt in het litteken die de aanmaak van collageen en elastine bevorderen. Deze lichaamseigen stoffen dragen bij aan een goede structuur en stevigheid van de huid. Daarnaast is een dieptepeeling een effectieve methode. Door een vloeistof aan te brengen op de huid, schilfert de huid versneld af en worden vanaf de onderste huidlagen nieuwe cellen aangemaakt. Een verbeterde huidstructuur en een vervaagd litteken is het resultaat.
Steeds meer afsluiten
Na enkele behandelingen kan het litteken al beginnen te vervagen en wordt de structuur gladder. Hiermee zal ook de jeuk en pijn verminderen. Saskia: ‘Met het vervagen van het litteken kon ik steeds meer die zwarte periode afsluiten. Nu herinnert het me hooguit nog aan de strijd die ik heb overwonnen, in plaats van een strijd die je nog steeds zou voeren.’
-
Ons lichaam zit ingenieus in elkaar. Dankzij het zelfhelend vermogen worden ziektes overwonnen, groeien botbreuken weer aan elkaar en geneest een wond. Maar soms laat dat wel zichtbare sporen na.
-
Puistjes, een slechte haardag of ongelijke wenkbrauwen: we maken ons er allemaal weleens druk om. Gelukkig kunnen we daar wat aan doen. We verzorgen onze huid, bundelen ons haar in een paardenstaart of epileren onze wenkbrauwen. Maar wat als je een hazenlip hebt?
-
Littekens vallen soms best op, zeker als ze in het gezicht zitten. Het is dan vaak het eerste wat mensen zien. Dit kan best vervelend zijn.
-
Je huid heeft een goed vermogen om zichzelf te herstellen, maar sommige plekjes blijven toch zichtbaar. Littekens zijn hier een voorbeeld van. Wanneer je last hebt van littekens, kan je huid wel wat hulp gebruiken.
-
Acne is een vervelende aandoening waar vooral pubers en jongvolwassenen last van hebben. Bij de één doet het zich heftiger voor dan bij de ander. Als je een zware vorm van acne hebt of hebt gehad, kunnen er ontsierende littekens in het gezicht achterblijven.
-
Vooral tijdens de puberteit hebben veel jongeren last van acne. Dit is ontzettend vervelend, want het is vaak erg lastig om er vanaf te komen. Voor velen is de oplossing dan ook gewoon afwachten.
-
Er kunnen allerlei redenen zijn waarom jij littekens hebt. Bijna niemand gaat immers geheel ongeschonden door het leven.
-
Jaarlijks lopen ongeveer 900 mensen ernstige brandwonden op na een ongeval, en rond de 9000 mensen komen ieder jaar op de Spoedeisende Hulp terecht met brandwonden, variërend in ernst, meldt de Nederlandse Brandwonden Stichting. Wanneer er sprake is van een brandwond, is de huid gedeeltelijk of volledig beschadigd. Wanneer alleen de opperhuid is aangedaan, kan het lichaam dit weer netjes herstellen.
-
Vrouwen met borstkanker kunnen na de behandelingen te maken krijgen met ongewenste vochtophopingen, ook wel ‘oedeem’ genoemd.
-
Joanne (33) vertelt: ‘Drie jaar geleden heb ik een ongeluk gehad. Ik werkte veel in die tijd, en na weer een aantal uur overwerk en een te korte nacht was ik achter het stuur in slaap gevallen.