onzeker-ouder

Als je als ouder onzeker bent

Terwijl je op je kind aan het wachten bent, kijk je het schoolplein rond. Je ziet vrolijk kijkende, uitgerust ogende ouders die met elkaar aan het kletsen zijn over hun laatste vakantie of prestaties van hun kind. Hopend dat de concealer jouw donkere kringen maskeert, probeer jij met een geveinsde glimlach gezellig mee te kletsen met deze ‘geslaagde ouders’. Maar ze moesten eens weten… Je hoort regelmatig een stemmetje in je hoofd dat je vertelt dat je er helemaal niets van bakt, als ouder. En dat jij ‘s nachts de slaap niet kunt vatten omdat je aan het piekeren bent of jij wel geschikt
bent voor het moederschap.

Een gebrek aan zelfvertrouwen

Al lijken ouders nog zoveel zelfvertrouwen uit te stralen: van binnen kan het gebrek aan zelfvertrouwen wel degelijk aanwezig zijn. Grote kans dat niet alleen jijzelf, maar ook die andere ‘geslaagde ouders’ op het schoolplein hebben twijfels over zichzelf en aan hun capaciteiten als ouder, om welke reden dan ook. Grote kans dat de onderstaande beschreven situaties herkenbaar voor je is.

Onzeker als ouder

Mogelijke redenen waarom je soms onzeker bent als ouder:

  • Soms merk je dat je het op sommige momenten niet echt leuk vindt om ouder te zijn. Bijvoorbeeld als elk uitje met je kind dat leuk en gezellig had moeten zijn, eindigt met een boos, krijsend en driftig kind.
  • Je wordt op bepaalde momenten ineens geconfronteerd met negatieve eigenschappen van jezelf. Zo vind je het slecht van jezelf dat je bijna het geduld niet kunt opbrengen als je kind moeite blijft hebben met het uitvoeren van een bepaalde taak (zoals zijn bord leegeten).
  • Een vriendin, de juf op school, je moeder of een ander maakt een bepaalde opmerking over het gedrag van je kind. Bijvoorbeeld dat hij of zij te druk, te stil, te luidruchtig of te klein is, of nog niet zo goed kan zwemmen of fietsen. Hierdoor ga je twijfelen: is dat nou goed of niet? Doe ik iets verkeerd?
  • Je komt ook buitenshuis voor allerlei uitdagingen te staan. Waar andere ouders de mooiste en gezondste schooltraktaties tevoorschijn toveren, laat jij het bananenbrood dat bedoeld is voor je kind om uit te delen op school, nét niet aanbranden. Je veroordeelt jezelf om het feit dat je dit soort dingen, die blijkbaar óók bij het ouderschap horen, eigenlijk niet leuk vindt en de omgeving verwacht dat je dat wel allemaal zou moeten kunnen.

Soms komt je onzekerheid voort uit specifieke problemen in de opvoeding

Hulp bij onzeker ouderschap

Herken je je in de verschillende redenen? Hoewel deze situaties en gevoelens herkenbaar zijn voor velen, lijkt het wel vaak alsof jij de enige bent die zich zo voelt. Je onzekerheid bespreken met andere ouders is niet altijd gemakkelijk. Je hoeft het echter niet alleen te doen! Gesprekken met een gezinsbegeleider/opvoedcoach kunnen opluchten. Het kan namelijk juist erg fijn zijn om met iemand te praten. Iemand die zonder oordeel luistert naar je verhaal, en ook veel weet over kinderen, hun ontwikkeling en de diverse problemen en knelpunten waar je bij de opvoeding tegenaan kunt lopen. Je kunt rekenen op een luisterend oor en advies van een deskundige behandelaar, waarna je zelf weer verder kunt.

Ondersteuning bij het ouderschap

Soms komt je onzekerheid in het ouderschap voort uit specifieke problemen in de opvoeding. In dat geval kan ouderbegeleiding ook uitkomst bieden. Een ervaren opvoedcoach kijkt met je mee, en leert je omgaan met moeilijk gedrag of lastige emoties van je kind. Je leert hoe je de dingen die goed gaan kunt vasthouden, en hoe je met nieuwe inzichten verder kunt gaan. Zo worden de moeilijke momenten thuis gemakkelijker, en kun je weer meer genieten van het ouderschap. Er komt rust terug in je gezin en je krijgt handvatten om een positieve aanpak inzetten. Je krijgt meer inzicht over jouw eigen opvoedrol, jouw relatie met je kind en allerlei praktische tips. Tijdens de coaching wordt er gebruik gemaakt van de inzichten uit de methode ‘TripleP’ (positief opvoeden) en er wordt altijd gezorgd dat het toepasbaar is in jouw eigen gezinssituatie. Tot slot: natuurlijk doe jij als ouder vreselijk je best om alles zo goed mogelijk te laten verlopen in het gezin, soms lukt het gewoon even niet. Bedenk dan dat het juist krachtig is om hulp in te schakelen. Je doet jezelf én je kind er zelfs een groot plezier mee!

Datum: 28 februari 2019