ADHD

Effectief ondersteunen bij ADHD

Wanneer je kind gediagnosticeerd is met ADHD, kan dat veel veranderen. Voor sommige kinderen is het een grote opluchting: eindelijk is er een naam voor het gedrag en daarmee een manier om ermee om te gaan. Andere kinderen zijn verdrietig en voelen zich ‘anders’. Als ouders wil je je kind natuurlijk graag zo effectief mogelijk ondersteunen. Maar dat is soms best ingewikkeld.

Wat is ADHD?

De gedragsstoornis ADHD kennen veel mensen wel bij naam, maar wat houdt het nu eigenlijk in? De afkorting staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, en komt bij zo’’n 5% van de kinderen voor. Er is een aantal oorzaken aan te wijzen. Ten eerste speelt erfelijkheid een grote rol; in veel families komt het bij meerdere mensen voor. Daarnaast kunnen persoonlijkheidskenmerken ADHD in de hand werken, maar ook omgeving heeft invloed. Zo kan een laag geboortegewicht de kans op ADHD vergroten.

Verschijnselen

Wanneer iemand ADHD heeft, vindt diegene het moeilijker zich te kunnen concentreren. Soms zijn deze mensen daarbij erg impulsief of hyperactief. Door het gebrek aan concentratie en (mentale) rust is plannen en organiseren dan ook erg lastig, waar schoolprestaties onder kunnen leiden. De opvoedingsstijl kan van invloed zijn op de mate van de klachten. Wanneer ouders bewust zijn van ADHD, kunnen ze er gerichter en vaak beter mee omspringen waardoor het kind beter in zijn of haar vel komt te zitten.

Voorspelbaarheid en routine

Iris Tadic Fadjil, kindertherapeut, vertelt op welke manier ouders hun kind kunnen helpen. ‘Ten eerste is het belangrijk dat het kind weet waar het aan toe is. Ze hebben behoefte aan een zekere voorspelbaarheid en routine. Dat geeft rust en voorkomt verdere overprikkeling tijdens de dagelijkse bezigheden. Vaak helpt het om een planning te maken. Die biedt het overzicht dat een kind met ADHD soms kan missen.’

Vaak helpt het om een planning te maken

Uitrazen

Ook raadt Iris aan een plekje uit te kiezen waar het kind even kan uitrazen of rustig worden. ‘Dat kan in een slaapkamer zijn, of in een speelruimte en geeft het kind de mogelijkheid om zonder irritaties van anderen weer te kalmeren en tot zichzelf te komen.’ Iris legt uit dat het heel normaal is dat ouders graag extra hulp zouden krijgen bij het ondersteunen van hun kind.

Hulpmiddelen inzetten

‘Het kan best wel wat emoties oproepen wanneer je kind druk is, jijzelf moe bent en je niet weet wat je kunt doen om te helpen. Daarnaast vinden veel ouders het ook lastig dat het kind gedrag laat zien wat het niet bewust inzet. Hulpmiddelen inzetten om weer wat balans terug te krijgen bij het kind én in het gezin zijn dan heel welkom.’ Een kindertherapeut kan ouders voorzien van professioneel advies en het kind helpen bij de emoties die het heeft omtrent ADHD.

Geïnteresseerd?

Ben jij benieuwd naar een kindertherapeut of opvoedkundig advies? Bij het Centrum voor Kindertherapie kun je terecht voor verschillende typen begeleiding en ondersteuning. De deskundigen weten uit ervaring dat zowel kinderen als ouders veel meer kunnen dan ze vaak denken. Door kinderen serieus te nemen en hun eigen vermogen aan te spreken om met moeilijkheden om te gaan, leren ze op hun eigen kracht te vertrouwen. De missie van de medewerkers van het Centrum voor Kindertherapie is: Wij dragen bij aan meer rust in kind, ouder en gezin.

Datum: 06 juni 2020