Een slechte adem: durf jij je mond open te doen?
Er rust een groot taboe op het hebben van een slechte adem. Geeft toe: het is super vervelend om terug te deinzen, wanneer je moeder, vriend of vriendin uit zijn of haar mond ruikt. Hoe zeg je dit tegen diegene? Er is vaak wat aan te doen dus tijd om dit taboe te doorbreken!
Slechte adem
Het hebben van een slechte adem kan vergaande gevolgen geven. Halitose (ernstige slechte adem) kan je hele leven beheersen. Zelf ruik je jouw slechte adem niet. Hoe ongemakkelijk is dat? Je voelt je sociaal ongemakkelijk en gaat praten met je hand voor je mond, of je gaat erop letten of mensen een terugdeinzende beweging maken. Het maakt je onzeker en je durft steeds minder.
Wat te doen?
Een gezonde mond is belangrijk voor je gehele gezondheid. In 85% van de gevallen is onvoldoende mondhygiëne de oorzaak van een slechte adem. Verzorg je mond daarom goed! Weet je niet precies hoe? Een mondhygiënist kan je verder helpen.
Die glimlach laten zien!
De mondhygiënist helpt problemen met je gebit voorkomen en adviseert je over hoe je jouw gebit het beste schoon kunt houden. Het advies zal per persoon verschillen, want de een poetst anders dan de ander. Gebruik jij een harde of zachte tandenborstel? En flos je wel goed? Door de gebit goed schoon te houden voorkom je gaatjes, een vervelende adem én problemen met je tandvlees.
In 85% van de gevallen is onvoldoende mondhygiëne de oorzaak van een slechte adem
Tandproblemen
Mochten er (ondanks al dat poetsen) toch problemen ontstaan, dan kan de mondhygiënist behandelingen uitvoeren die jouw tandvlees genezen. Naast het geven van de juiste voorlichting over je gebitsverzorging haalt de mondhygiënist tandplak, tandsteen en aanslag weg. Ook kan je bij de mondhygiënist terecht voor het polijsten van je vullingen of het bleken van je tanden.
Breng het leuk
Dan is er nog de vraag: hoe zeg je tegen iemand dat hij of zij uit haar mond ruikt? Zeg het in ieder geval niet als er andere mensen bij aanwezig zijn of als de slechte adem van die persoon niet chronisch is. Breng het ook niet te bot!
Tips!
Je kunt bijvoorbeeld zo beginnen: ‘als ik dit probleem had, zou ik het heel fijn vinden als iemand het tegen mij zou zeggen, daarom…’ of: ‘er is mij iets opgevallen, maar ik weet niet of je je ervan bewust bent…’. Ondanks dat niemand wil horen dat hij of zij geen frisse adem heeft, is het voor degene in kwestie wel van groot belang. Help mee dit taboe te doorbreken door er wat van te zeggen! Dan kan die persoon er wat aan gaan doen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Wil je elke dag casual en sportief voor de dag komen? Zorg er dan voor dat je voldoende items in je kledingkast hebt hangen om die ambitie waar te maken. Combineren is daarbij het toverwoord.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.