
Train jezelf mindful
Je hebt het afgelopen jaar hard gewerkt en je best gedaan. Nu het koud en donker is, ga jij je meer op jezelf focussen. Je verlangt naar ontspanning, rust en bezinning. Je kijkt terug op wat je hebt bereikt, maar je kijkt ook alvast voorzichtig vooruit naar wat je het komende jaar wilt gaan doen.
Tot rust komen
Voordat jij je richt op het nieuwe jaar, is het fijn om er eerst voor te zorgen dat je lichaam en je geest volledig tot rust komen. De boog kan immers niet altijd gespannen zijn. In de rust kom je dichter bij jezelf en kun je beter voelen wat jouw behoeften zijn. Vind je het lastig om je over te geven aan de ontspanning? Dan ben je echt niet de enige. Als je altijd in de ‘doestand’ staat, dan is het soms lastig om dat zomaar los te laten. Mindfulness is een mooie manier om te leren in het hier en nu te zijn en de ontspanning toe te laten.
Aandachtsspieren trainen
Het is iets wat je pas echt goed leert kennen door het te doen. In een mindfulnesstraining train je je aandachtsspieren en leer je om je aandacht bewust ergens op te richten. Terwijl je dat doet, merk je ongetwijfeld dat je gedachten al snel met je op de loop gaan richting die berg afwas of het vervelende gesprek met je collega. Helemaal niet erg; het komt zoals het komt. Het enige dat je hoeft te doen is je aandacht weer terug te brengen naar het hier en nu.
Verlang je naar ontspanning, rust en bezinning?
Bewustzijn
Door je geest te trainen ben jij je meer bewust van waar je met je aandacht bent en kun je kiezen waar je je aandacht op richt. Je wordt je bewust van wat er van moment tot moment met én in jou gebeurt. Je vergroot het bewustzijn van je gedachten, je gevoel en alles wat zich in je lichaam afspeelt.
Zonder oordeel
Alles waar je mee te maken krijgt, bekijk je op een niet oordelende, accepterende en vriendelijke manier. Je krijgt daardoor inzicht in jouw gedachten- en gedragspatronen. En als jouw patronen voor jou niet gezond zijn, dan helpt mindfull zijn jou om dat in te zien en om daarin een andere keuze te maken. Zo werk je toe naar interne rust en ontspanning en van daaruit ontstaat nieuwe energie voor een mooi nieuw jaar!
Verander je patronen
De volgende patronen kun je aanpakken met mindfullness. Welke patronen wil jij veranderen?
- negatieve gedachten en piekeren
- onzekerheid
- slaapproblemen
- gespannenheid
- onrust
- somberheid
- geen ‘nee’ durven zeggen
- teveel hooi op je vork nemen
-
Stress op het werk is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen mee te maken hebben. Het kan leiden tot burn-out, depressie en andere mentale gezondheidsproblemen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Moe zijn we allemaal weleens. Maar wat als een middagdutje of kopje koffie niet meer helpt en je chronisch moe blijkt te zijn? Jessica (34) stond altijd bekend als iemand die energie voor tien had. ‘Ik had plezier in mijn werk, deed leuke dingen met mijn gezin en sportte vier keer in de week. Dat vond ik heerlijk, omdat ik daar weer nieuwe energie uithaalde.
-
Ben je vaak duizelig of heb je continu rugpijn? Dan ga je waarschijnlijk naar de dokter om te kijken wat er aan de hand is. Je verwacht een medische verklaring, maar die komt er niet altijd. Soms hebben lichamelijke klachten namelijk geen lichamelijke oorzaak.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Het lijkt wel alsof stress tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is. En een beetje stress is ook gezond. Dat klinkt misschien gek, maar tot op zekere hoogte is stress echt niet erg.
-
Wat doen feestdagen met jou? Heb je er een bloedhekel aan of vind je het juist leuk? Of je de kerstdagen nu geweldig vindt of juist niet, in beide situaties kun je tegen stress of spanning aanlopen. Als je niks met de feestdagen hebt, kijk je er misschien tegenop.
-
Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal last van stress. Soms een beetje, vaker wat meer. We denken doorgaans ten onrechte dat stress een psychisch fenomeen is. Dat is deels wel zo, maar de effecten zijn vooral lichamelijk.