Mentale oorzaak voor lichamelijke klachten
Ben je vaak duizelig of heb je continu rugpijn? Dan ga je waarschijnlijk naar de dokter om te kijken wat er aan de hand is. Je verwacht een medische verklaring, maar die komt er niet altijd. Soms hebben lichamelijke klachten namelijk geen lichamelijke oorzaak. Dan kun je onderzoek na onderzoek ondergaan, maar komt er niets uit. Waarschijnlijk heb je in zo’n geval te maken met mentaal onopgeloste problemen. Hoe zit dat dan precies?
Gevoelens verwerken
We maken allemaal heftige gebeurtenissen mee en doen vervelende ervaringen op. Natuurlijk, de één heftiger dan de ander. Maar iedereen krijgt te maken met gevoelens en emoties die bepaalde gebeurtenissen oproepen. Hoe je daarvan herstelt, hangt af van de mate waarin je je gevoelens kan verwerken. En uiteindelijk deze een plekje kan geven. Wanneer dit niet lukt, kan het leiden tot mentale problemen zoals blijven denken in cirkels of depressie.
Lichamelijke klachten
Maar langdurige stress of een trauma leiden niet alleen tot meer mentale problemen. Ook lichamelijke klachten kunnen het gevolg zijn van onverwerkte gevoelens. Wanneer je bepaalde emoties structureel opkropt, slaat deze stress zich ergens op in je lichaam. Omdat je de gevoelens zelf niet uit, gaat je lichaam dat doen. En dat gebeurt dan in de vorm van fysieke klachten, zoals:
- Hoofdpijn
- Duizeligheid
- Buikpijn
- Rugpijn
- Nekklachten
- Pijn op de borst
Ongeveer 10% van de bevolking heeft last van onverklaarbare lichamelijke klachten
Je bent niet de enige
Ongeveer tien procent van de bevolking heeft last van zulke lichamelijk onverklaarbare klachten. Als dat medisch niet op te lossen is, is het verstandig om na te gaan hoe je je mentaal voelt. Het kan zo zijn dat je niet direct stress ervaart en daarom denkt dat je niet kampt met mentale problemen. Maar vaak komen de klachten voort uit ‘oude stress’, die je in het verleden niet hebt verwerkt. Deze stress zit opgeslagen in je lichaam. Als je van je lichamelijke klachten wilt afkomen, zal je de onverwerkte gevoelens weer naar boven moeten halen.
Therapie
Er zijn verschillende soorten therapie die kunnen helpen om van trauma’s en langdurige stress te herstellen. Dit kan bijvoorbeeld met IoPT: identiteitsgerichte psychotraumatherapie. Deze door Franz Ruppert ontwikkelde methode richt zich op het opstellen van een verlangen van jou. Samen met de psycholoog ontdek je wat dit verlangen betekent en wat het met je doet. Op die manier ga je de gezonde delen en de getraumatiseerde delen van jezelf onderscheiden. Zo lukt het stapje voor stapje om je trauma te verwerken. Op de lange termijn zal er steeds minder stress in je lichaam worden opgeslagen en verdwijnen uiteindelijk je lichamelijke klachten.
Samen een oplossing vinden
Heb je last van medisch onverklaarbare lichamelijke klachten? Dan zou het kunnen dat de oorzaak je mentale gezondheid is. Bij Egilah kun je hiervoor terecht. We gaan dan samen na waar je lichamelijke klachten vandaan kunnen komen. We gaan terug naar het verleden en proberen diep weggestopte gevoelens weer naar boven te halen. Alleen al het uiten van deze gevoelens kan veel stress wegnemen. Wil je meer weten of een afspraak maken? Neem dan vrijblijvend contact op!
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Moe zijn we allemaal weleens. Maar wat als een middagdutje of kopje koffie niet meer helpt en je chronisch moe blijkt te zijn? Jessica (34) stond altijd bekend als iemand die energie voor tien had. ‘Ik had plezier in mijn werk, deed leuke dingen met mijn gezin en sportte vier keer in de week. Dat vond ik heerlijk, omdat ik daar weer nieuwe energie uithaalde.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Het lijkt wel alsof stress tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is. En een beetje stress is ook gezond. Dat klinkt misschien gek, maar tot op zekere hoogte is stress echt niet erg.
-
Wat doen feestdagen met jou? Heb je er een bloedhekel aan of vind je het juist leuk? Of je de kerstdagen nu geweldig vindt of juist niet, in beide situaties kun je tegen stress of spanning aanlopen. Als je niks met de feestdagen hebt, kijk je er misschien tegenop.
-
Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal last van stress. Soms een beetje, vaker wat meer. We denken doorgaans ten onrechte dat stress een psychisch fenomeen is. Dat is deels wel zo, maar de effecten zijn vooral lichamelijk.
-
Martha gaf aan dat ze zich niet meer lekker voelde tijdens haar dagelijkse werkzaamheden. Op het werk voelde ze zich moe, futloos en het was moeilijk om haar bed uit te komen. Daardoor gingen de resultaten op haar werk achteruit, waardoor haar leidinggevende ook steeds minder tevreden werd.
-
Julian was dolgelukkig toen hij van zijn passie zijn werk kon maken. Na een intensieve opleiding afgerond te hebben, werd hij aangenomen bij een bekend restaurant in zijn stad als chef-kok. Met een bak vol aan energie, gedrevenheid en enthousiasme begon zijn nieuwe carrière.
-
Je hebt stress, zit niet lekker in je vel of het leven passeert je sneller dan jij kunt bijhouden. Je hebt vast weleens gehoord van mindfulness, maar wat is dat nou eigenlijk?