lichamelijke-klachten

Mentale oorzaak voor lichamelijke klachten

Ben je vaak duizelig of heb je continu rugpijn? Dan ga je waarschijnlijk naar de dokter om te kijken wat er aan de hand is. Je verwacht een medische verklaring, maar die komt er niet altijd. Soms hebben lichamelijke klachten namelijk geen lichamelijke oorzaak. Dan kun je onderzoek na onderzoek ondergaan, maar komt er niets uit. Waarschijnlijk heb je in zo’n geval te maken met mentaal onopgeloste problemen. Hoe zit dat dan precies?

Gevoelens verwerken

We maken allemaal heftige gebeurtenissen mee en doen vervelende ervaringen op. Natuurlijk, de één heftiger dan de ander. Maar iedereen krijgt te maken met gevoelens en emoties die bepaalde gebeurtenissen oproepen. Hoe je daarvan herstelt, hangt af van de mate waarin je je gevoelens kan verwerken. En uiteindelijk deze een plekje kan geven. Wanneer dit niet lukt, kan het leiden tot mentale problemen zoals blijven denken in cirkels of depressie.

Lichamelijke klachten

Maar langdurige stress of een trauma leiden niet alleen tot meer mentale problemen. Ook lichamelijke klachten kunnen het gevolg zijn van onverwerkte gevoelens. Wanneer je bepaalde emoties structureel opkropt, slaat deze stress zich ergens op in je lichaam. Omdat je de gevoelens zelf niet uit, gaat je lichaam dat doen. En dat gebeurt dan in de vorm van fysieke klachten, zoals:

 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Buikpijn
 • Rugpijn
 • Nekklachten
 • Pijn op de borst

  Ongeveer 10% van de bevolking heeft last van onverklaarbare lichamelijke klachten

  Je bent niet de enige

  Ongeveer tien procent van de bevolking heeft last van zulke lichamelijk onverklaarbare klachten. Als dat medisch niet op te lossen is, is het verstandig om na te gaan hoe je je mentaal voelt. Het kan zo zijn dat je niet direct stress ervaart en daarom denkt dat je niet kampt met mentale problemen. Maar vaak komen de klachten voort uit ‘oude stress’, die je in het verleden niet hebt verwerkt. Deze stress zit opgeslagen in je lichaam. Als je van je lichamelijke klachten wilt afkomen, zal je de onverwerkte gevoelens weer naar boven moeten halen.

  Therapie

  Er zijn verschillende soorten therapie die kunnen helpen om van trauma’s en langdurige stress te herstellen. Dit kan bijvoorbeeld met IoPT: identiteitsgerichte psychotraumatherapie. Deze door Franz Ruppert ontwikkelde methode richt zich op het opstellen van een verlangen van jou. Samen met de psycholoog ontdek je wat dit verlangen betekent en wat het met je doet. Op die manier ga je de gezonde delen en de getraumatiseerde delen van jezelf onderscheiden. Zo lukt het stapje voor stapje om je trauma te verwerken. Op de lange termijn zal er steeds minder stress in je lichaam worden opgeslagen en verdwijnen uiteindelijk je lichamelijke klachten.

  Samen een oplossing vinden

  Heb je last van medisch onverklaarbare lichamelijke klachten? Dan zou het kunnen dat de oorzaak je mentale gezondheid is. Bij Egilah kun je hiervoor terecht. We gaan dan samen na waar je lichamelijke klachten vandaan kunnen komen. We gaan terug naar het verleden en proberen diep weggestopte gevoelens weer naar boven te halen. Alleen al het uiten van deze gevoelens kan veel stress wegnemen. Wil je meer weten of een afspraak maken? Neem dan vrijblijvend contact op!

  Datum: 04 december 2022