
Een lege batterij… Acupunctuur helpt!
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden? Francis de Ruiter van Apollo Acupunctuur legt uit hoe acupunctuur kan helpen bij vermoeidheid..
De batterij opladen
We naderen het einde van het jaar. De dagen zijn korter, het wordt sneller donker en… je batterij begint leeg te raken. Het liefst lig je elke avond om negen uur in bed, om er de volgende dag met heel veel moeite weer uit te komen. Na je werk blijft van je sportieve voornemens niet veel meer over. In plaats daarvan plof je met een kop thee en een reep chocolade op de bank. Om er vervolgens de rest van de avond niet meer vanaf te komen. Hoe zorg je weer voor een opgeladen batterij?
Chronisch moe
‘Iedereen heeft zo nu en dan last van vermoeidheid,’ begint Francis de Ruiter van Apollo Acupunctuur. ‘We worden moe van een lange werkdag, een slechte nachtrust of een flinke sportsessie. Dat is niet erg, want na een paar uur rust is onze batterij zó weer opgeladen. Tenminste, zo hoort dat te zijn. Maar bij veel mensen blijft de accu leeg. Zij zijn chronisch vermoeid, wat betekent dat het hen niet lukt om over de vermoeidheid heen te komen.’
Zo laad je jouw accu weer op
Verschillende oorzaken
‘Als je chronisch vermoeid bent, ben je volgens de medische wereld langer dan zes maanden continu moe,’ gaat Francis verder. ‘En dat kan bij iedereen voorkomen. De constitutie van de mens is medebepalend voor het ontstaan van vermoeidheid. Heb je bijvoorbeeld een jong gezin, een verantwoordelijke baan en ambities voor een halve marathon? Dan moet je veel ballen in de lucht houden. Dit heeft, soms ongemerkt, zijn effect op je lichaam. Het kan heel vervelend zijn als je niet weet waar de vermoeidheid vandaan komt. Je doet geen gekke dingen, eet naar jouw weten gezond en gaat op tijd naar bed. Bij mij in de praktijk komen veel patiënten die al naar de dokter zijn geweest, maar tevergeefs.’
Acupunctuur
Als je vaak moe bent, is het fijn om te weten dat acupunctuur een oplossing kan bieden. Maar dan is er wel eerst een goede diagnose nodig, vindt Francis. ‘Het is van belang om te achterhalen waar de vermoeidheid vandaan komt. Ik bespreek dan met de patiënt altijd zijn of haar gezondheid. Niet alleen op lichamelijk gebied, maar ook emotioneel gezien. Vaak wordt dat gedeelte door de huisarts overgeslagen.’
Ontregelde energiestromen
‘Door ons hele lichaam lopen stromen van energie. Deze staan in verbinding met onze geest, maar ook met al onze organen. Elk seizoen is gerelateerd aan een orgaan. De nierenergie is in de winter heel belangrijk. Je nieren zijn de basis voor je algehele gezondheid en vitaliteit. Door zwakte kunnen dan juist in de winter vermoeidheid en klachten ontstaan. Dat kan van alles zijn, zoals stress of hevige emoties. Maar ook hoofdpijn, gewrichtspijn of pijn in je rug. En in heel veel gevallen leidt het ook tot vermoeidheid.’
Balans
‘Soms lost je lichaam dat vanzelf weer op, bijvoorbeeld door bepaalde voedingstoffen beter op te nemen,’ vertelt Francis. ‘Maar dat lukt niet altijd. Acupunctuur kan er dan voor zorgen dat je lichaam weer in balans komt. In het vooronderzoek bekijk ik op welke plek in het lichaam de energiestroom vastloopt. Op die plek plaats ik een aantal naalden. Dat klinkt enger dan het is, hoor. Je voelt het een beetje prikken, maar over het algemeen doet het geen pijn. De naalden zorgen ervoor dat zuurstof, voedingsstoffen en bloed weer beter door je lichaam stromen.’
Leefstijl
Vaak ligt de oorzaak deels ook bij een verkeerde leefstijl, aldus Francis. ‘En daarom ga ik verder dan alleen het uitvoeren van de acupunctuur. Ik adviseer mijn patiënten ook altijd op gebied van voeding. Vaak hebben zij niet eens door dat hun voedingspatroon niet gezond is. Gelukkig zijn er vaak heel simpele stappen die zij kunnen zetten om gezonder te gaan leven. Wist je dat het belangrijk is om ‘s winters je lichaam te ondersteunen met de juiste voeding? Denk hierbij aan een lekkere stamppot of stoofpot. Door verwarmende groenten, fruit, kruiden, noten, zaden en dierlijke producten te eten, vul je je yang-energie aan. Op die manier voorkom je dat de energiestroom ontregeld raakt. En je voorkomt dat je opnieuw in een chronische vermoeidheid terechtkomt of last krijgt van andere lichamelijke klachten.’
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Het lijkt wel alsof stress tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is. En een beetje stress is ook gezond. Dat klinkt misschien gek, maar tot op zekere hoogte is stress echt niet erg.
-
Wat doen feestdagen met jou? Heb je er een bloedhekel aan of vind je het juist leuk? Of je de kerstdagen nu geweldig vindt of juist niet, in beide situaties kun je tegen stress of spanning aanlopen. Als je niks met de feestdagen hebt, kijk je er misschien tegenop.
-
Stress… Wie heeft er geen last van? Het leven is druk en vol en altijd onderhevig aan verandering.
-
Elk leven kent uitdagingen. We maken allemaal perioden van stress en tegenslag mee. Een verlies, een ongeluk, een verandering: het zijn allemaal ingrijpende gebeurtenissen die van ons een zeker aanpassingsvermogen verlangen.
-
Het nieuwe jaar is aangebroken en jij staat alweer klaar met je lijstje vol goede voornemens. Je takenlijst overstroomt met dingen die er moeten gebeuren, maar jij doet er nog een schepje bovenop. Hoewel streven naar zelfverbetering natuurlijk goed is, kan het wijs zijn om de goede voornemens dit jaar over te slaan en milder tegenover jezelf te zijn.
-
Thuiswerken: sommige mensen vinden het heerlijk, terwijl anderen er maar niet aan kunnen wennen. Het valt niet mee om thuis het overzicht te bewaren, dezelfde structuur aan te houden en productief te wezen. Je zit misschien geïsoleerd thuis en mist het persoonlijke contact met collega’s, of wordt thuis juist omringd door allerlei afleidingen.
-
Kerst en nieuwjaar zien er dit jaar een stuk anders uit dan eerdere jaren. Je hele leven heeft er immers anders uitgezien dit jaar. Het thuiswerken, opletten en afwegen begint langzaam zijn tol te eisen.
-
Vakantie hoort ontspannend te zijn, maar de werkelijkheid is weleens anders. Als je denkt aan alles wat je nog moet regelen voor je vakantie, breekt het zweet je van alle kanten uit. In plaats van voorpret ervaar je vooral vakantiestress.
-
Grote kans dat je jezelf nogal bent tegengekomen de afgelopen tijd. Veel dingen gaan anders dan je waarschijnlijk gewend bent. Voor een sociaal persoon die er graag op uit gaat, was het vast een uitdaging om jezelf binnenshuis te vermaken, terwijl een introvert zich juist gevangen voelde door alle mensen thuis om zich heen.