stress

Weg met die stress!

Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal last van stress. Soms een beetje, vaker wat meer. We denken doorgaans ten onrechte dat stress een psychisch fenomeen is. Dat is deels wel zo, maar de effecten zijn vooral lichamelijk. Je voelt het echt in je lijf wanneer je onder druk staat. Denk aan een drukkend gevoel op je borst of dat kriebelige onprettige gevoel in je onderbuik. Stress is verreweg de grootste veroorzaker van allerlei klachten.

Wat is stress?

In één zin zou je het kunnen omschrijven als een energietekort in je brein. Stel, je hebt een inschattingsfout gemaakt op je werk en je hebt nu een deadline te halen. Verschillende hersengebieden gaan meteen aan het rekenen welke uitkomst tot een goed resultaat leidt. Dit rekenen kost enorme hoeveelheden energie en zolang het probleem niet is “gekraakt” blijven de hersenen actief. Op een gegeven moment ontstaat er een tekort. Denk aan grondstoffen (mineralen) om de prikkels op te wekken en kracht te geven zoals dopamine, een signaalstof die voor motivatie en prikkelkracht zorgt. Of je eet onvoldoende vetten die in energie omgezet kunnen worden.

Onderhoud is behoud

Als je jezelf met een auto zou vergelijken, dan heb je brandstof nodig. Geen benzine, maar koolhydraten en vetten. Je wilt ook smeren om wrijving te voorkomen. Deze olie is voor jouw lijf omega 3-vetzuren die hormonale signalen beter verwerken. Je accuvloeistof bestaat ook uit mineralen (elektrolyten genaamd) die de cel onder stroom zetten. Met die opgewekte elektrische spanning kun je spieren laten bewegen. Zodra je onder een energieniveau komt gaat er een alarm af in je brein. Dat geeft onrust en vertelt ons dat we iets moeten doen. Onze bijnieren gaan vervolgens hormonen vrijzetten die zorgen voor extra energie op de korte termijn. Het probleem is dat dit geen blijvende oplossing is, want het breekt onze spieren af en verstoort onze bloedsuiker.

De specialisten van Drogisterij De Rode Pilaren kunnen gericht advies geven

Kijk naar de oorzaak

De snelste manier om van je stress af te komen is om overzicht te krijgen in je situatie. Wat is exact het probleem, is het emotioneel, financieel, heeft het met tijd te maken of met iets anders? Daar komt een therapeut of coach goed bij van pas om je situatie in kaart te brengen. Misschien is in jouw geval een financieel adviseur of beroepskeuze coach wel geschikter. Wat je ook onderneemt, zolang het richting de oplossing gaat zal het je brein weer rust geven. Er zijn ook veel verschillende producten verkrijgbaar die je kunnen ondersteunen. Denk aan een multimineraal om die accu weer te vullen, kruiden die je zenuwstelsel ondersteunen of MCT-olie om je brein van directe energie te voorzien.

Gericht advies

Iedereen is anders en jouw situatie is afhankelijk van veel factoren. Je kunt daarom altijd terecht in onze adviesdrogisterij om een gericht advies te krijgen waar je iets aan hebt! Ons gedreven team heeft veel kennis en ervaring in huis. Blijf daarom niet langer lopen met stress: je lichaam zal je er dankbaar voor zijn.

Datum: 15 september 2022