stress

Ontspan… Weg met stress!

Het lijkt wel alsof stress tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is. En een beetje stress is ook gezond. Dat klinkt misschien gek, maar tot op zekere hoogte is stress echt niet erg. Het houdt ons op de been. Maar wat als het te veel wordt? Dan is het goed om hulp te zoeken.

Gezonde stress

Stress is gezond. Dat klinkt misschien gek. Maar we hebben een bepaalde mate van stress nodig om in actie te komen. Deze stress is een natuurlijke respons op wat we binnenkrijgen via onze zintuigen. Alles wat we zien, horen en voelen leidt tot gezonde stress, die ervoor zorgt dat we functioneren.

Ongezonde stress

Maar er bestaat ook zoiets als ongezonde stress. Dit is vaak oude stress, die bijvoorbeeld al in onze jeugd is ontstaan door bepaalde gebeurtenissen of gevoelens. Het zit al die jaren onbewust ergens in ons lichaam opgeslagen, wordt onderdrukt in het lichaam en laat zich meestal ongecontroleerd door boosheid, verdriet en frustratie zien. Daaromheen hebben we een overlevingsmechanisme ontwikkeld. We blijven bij bepaalde patronen, waardoor de stress niet tot uiting komt.

Een beetje stress is gezond. Maar wanneer stress zich opkropt leidt dit tot klachten

Fysiek en emotioneel

Totdat het er ineens wél is. Het kan in gang worden gezet door iets kleins. Moeilijkheden op de werkvloer, veranderingen in de gezins- of relatiesfeer, een ongeluk of een verkeerde uitspraak. De stress haakt hierop aan en je komt er niet zomaar vanaf. Het uit zich fysiek, bijvoorbeeld in de vorm van rugpijn en nekpijn. Of juist emotioneel. Je hebt een kort lontje, voelt je ‘leeg’ en slaapt slecht. Het verschilt per persoon. Maar in alle gevallen is het belangrijk om hulp te zoeken.

Critical Alignment yoga

Yoga kan helpen om beter om te gaan met stress. Mits je het goed doet. Kies voor een rustige vorm van yoga, zoals Critical Alignment yoga. Deze oefeningen richten zich op mobiliteit, kracht en ontspanning op een diepere laag van de spieren. De zwaartepunten van het lichaam worden hersteld en dit geeft ruimte aan gevoelens van lichtheid, vreugde en plezier.

De sleutel

De meeste spanning zit in de rug, nek en onderrug. Door deze gebieden actief op te zoeken en de spieren te laten ontspannen met hulpmiddelen, verminder je gevoelens van stress. Het loslaten van piekergedachten, onzekerheid en angst zorgt ervoor dat het lichaam weer terugkeert naar hoe deze vóór de stress was. Je wordt bewust van je gedrag en hoe de keuzes die je maakt invloed hebben op je leefstijl, baan, relatie of gezinsleven. Stress is niet te voorkomen. De sleutel ligt in hoe je ermee omgaat.

Date: 01 oktober 2022