feestdagen

Wat doen we nu met de feestdagen: hoe voorkom je stress?

Wat doen feestdagen met jou? Heb je er een bloedhekel aan of vind je het juist leuk? Of je de kerstdagen nu geweldig vindt of juist niet, in beide situaties kun je tegen stress of spanning aanlopen. Als je niks met de feestdagen hebt, kijk je er misschien tegenop. Wie kerst geweldig vindt, heeft hoge verwachtingen en kan zichzelf voorbijlopen. Daarnaast heb je vaak te maken met familie én schoonfamilie, die je dit jaar misschien slechts online kunt ontmoeten. Gelukkig zijn er een paar tools om stress tijdens kerst en oudjaar te voorkomen. In deze blog geef ik je een paar handvatten.

Zo voorkom je dat je gestrest raakt tijdens feestdagen

Van kerstmenu tot cadeaus kopen: sommige dingen gaan niet zo makkelijk als je had gehoopt. Enerzijds is het goed om te beseffen dat je niet over alles de controle hebt. Aan de andere kant is het slim om sommige ‘feestzaken’ slim te plannen en aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Kerstmenu: maak het jezelf niet te moeilijk en kies voor gerechten die niet bewerkelijk zijn om klaar te maken. 
  • Weinig tijd of niet zo goed in de keuken? Bestel gerechten of hapjes bij een restaurant waar je normaal graag komt. 
  • Begin op tijd met het kopen van kerstcadeaus en kerstdecoratie. 
  • Zorg dat er duidelijke afspraken worden gemaakt met familie en schoonfamilie: bij wie spreken jullie af? En wie zorgt voor wat? 
  • Geef financiële grenzen aan als (een deel van) de familie er een dure kerst van wil maken, terwijl jij weinig te besteden hebt.

Probeer tot slot de gedachte los te laten dat alles perfect moet zijn. Het is oké als je soep niet perfect is of als je knoeit op je nieuwe jurk.

Een goede voorbereiding

Hetzelfde geldt voor de contacten met je naasten. Bepaalde dynamieken in de familie zijn moeilijk om te doorbreken, maar de keuze ligt altijd bij jou hoe je hiermee omgaat. Misschien nemen sommige familieleden het minder nauw met de lockdown, terwijl jij samenkomen nu écht geen goed idee vindt. Dit soort onenigheid kan extra stress opleveren. En wanneer er bepaalde gesprekken plaatsvinden waar je je niet prettig bij voelt, kan dat voor spanning zorgen. Door van tevoren, eventueel samen met je partner, een strategie te bedenken hoe je hier op een constructieve manier mee omgaat, kan dat voor veel rust zorgen. En het is helemaal niet gek om daar wat ondersteuning bij te zoeken.

Nog steeds hebben veel mensen het idee dat je kerst en oudjaar traditioneel moet vieren

Tip om als introvert te genieten van drukke dagen

Introverte mensen kunnen absoluut genieten van kerst en oudjaar. Soms vinden ze het echter wel druk en veel. Herken je dit? Dan mag je best lief zijn voor jezelf. Ik heb hier met name één belangrijke tip: plan ademruimte in. Bij voorkeur hou je één kerstdag of bijvoorbeeld kerstavond vrij. Bespreek dit bij voorkeur ook met je partner als je deze hebt. Zo voorkom je irritatie en misverstanden (en dus stress).

Traditioneel Kerst en Oudjaar vieren? Dit jaar even is het anders

Nog steeds hebben veel mensen het idee dat je kerst en oudjaar traditioneel moet vieren, en wanneer dat niet door kan gaan, het hele feest in het water valt. Natuurlijk is het heel jammer als je niet in een grote groep het nieuwe jaar kunt inluiden. Maar misschien kun je er alvast op reflecteren hoe je op een andere manier de feestdagen zinvol kunt invullen. Wellicht is dit zelfs een kans om eens iets nieuws te proberen. Je kunt jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen stellen:

  • Beleef ik plezier aan urenlang in de keuken staan? Waarom zou ik dat dan niet voor mezelf en mijn eigen gezin doen?
  • Ik vind een traditionele kerst leuk, maar vindt de rest van de familie dat ook? En hoe kunnen we toch aandacht aan elkaar besteden op afstand?
  • Vind ik al die familieverplichtingen wel prettig? Of kunnen we ook later waardevolle momenten samen hebben?
  • Hoe zou ik de feestdagen zelf graag doorbrengen onder deze omstandigheden?

Begeleiding

Heb je nieuwe ideeën voor kerst? Maak het bespreekbaar met je partner of met je familie. Andersom kan natuurlijk ook gebeuren: jij wilt graag een traditionele kerst, maar niet alle familieleden willen dat. Bespreek het op een rustig moment en probeer je te verplaatsen in de ander. Op deze manier kun je samen een middenweg vinden. Lukt het je niet om de stress de baas te worden, of vind je het lastig om met je familie in gesprek te gaan? Neem gerust contact op als je behoefte hebt aan coaching of begeleiding.

Datum: 26 september 2022