Persoonlijke aandacht voor vrouwen én mannen met borstkanker
Een knobbel in je borst… Gelijk schieten er allerlei gedachten door je hoofd. Het zal toch geen borstkanker zijn? Je leven staat op zijn kop. In Spijkenisse Medisch Centrum zien de oncologieverpleegkundigen tijdens de mammapoli vrouwen, maar ook mannen met een knobbel of andere afwijking in de borst.
Intake
De oncologieverpleegkundige doet de intake nadat je bent doorverwezen door de huisarts. Vervolgens krijg je op deze dag een echo, een röntgenfoto, een mammografie en indien nodig een punctie. Na de onderzoeken zie je de chirurg die de uitslag geeft. Je weet dus nog dezelfde dag waar je aan toe bent. Heb je een punctie gehad, dan moet je een paar dagen wachten op de uitslag, omdat het weggenomen weefsel eerst onderzocht moet worden.
Persoonlijke begeleiding
De oncologieverpleegkundigen proberen aanwezig te zijn bij het gesprek met de chirurg. Zeker bij slechtnieuwsgesprekken zijn zij erbij voor de eerste opvang. ‘Persoonlijke begeleiding vinden wij erg belangrijk’, zegt oncologieverpleegkundige Ineke van Eck. Heb je slecht nieuws ontvangen, dan kun je, mits je verder gezond bent, geopereerd worden in Spijkenisse Medisch Centrum. ‘Als opereren in Spijkenisse niet mogelijk is, verwijst de arts je door naar een van de andere ziekenhuizen die aangesloten zijn bij Borstcentrum ZuidHollandZuid’, vervolgt Ineke.
De oncologieverpleegkundige helpt je in deze lastige tijd
Hart onder de riem
‘Na een operatie in ons ziekenhuis gaan wij altijd op bezoek bij de patiënt en nemen we een heart pillow mee. Dit zijn kussens gemaakt door Hartenlief van de stichting De Nieuwe Nachtegaal. Je kunt hem onder je oksel doen, in bed gebruiken om het omrollen tegen te gaan of onder je autogordel schuiven. De meeste mensen vinden de kussens fijn en ze zijn bedacht door mensen die zelf ook borstkanker hebben gehad. Patiënten vinden deze persoonlijke benadering erg prettig. Wij kennen ook al onze patiënten bij naam en zij ons. Dat komt doordat we in een klein team werken en snel kunnen schakelen tussen arts en patiënt.’
Nauwe samenwerking
‘Patiënten die nog een aanvullende behandeling nodig hebben zoals hormoon-, chemo- of immunotherapie, worden doorgestuurd naar de internist/oncoloog. Deze patiënten komen op de afdeling Dagbehandeling Oncologie. Ook hier is een nauwe samenwerking in een klein team van internist/oncologen en oncologieverpleegkundigen die persoonlijke benadering belangrijk vindt. Kom je op de afdeling Dagbehandeling Oncologie voor aanvullende behandeling, dan hoef je niet per se in een bed te liggen. De Roparun heeft een aantal oncologische stoelen geschonken. Dit zijn comfortabele stoelen die in allerlei standen gezet kunnen worden. Alles voor het gemak van onze patiënt. We zijn dan ook erg blij met deze stoelen. Als er bestraald moet worden, gaan patiënten altijd naar het Erasmus Medisch Centrum.’
Borstcentrum ZuidHollandZuid
Het centrum is een initiatief van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en Spijkenisse Medisch Centrum. Meer informatie over het borstcentrum is te vinden op www.borstcentrumzuidhollandzuid.nl. De mammapoli is op maandag-, woensdag- en vrijdagochtend geopend. Een afspraak maken kan via 0181-658437.
Oncologieverpleegkundige
Je kunt bij de oncologieverpleegkundige onder andere terecht voor:
- begeleiding
- regelzaken
- uiteenlopende vragen (van ‘Heb ik de juiste bh gekocht?’ tot het wegnemen van onrust)
- luisterend oor
- doorverwijzing naar psycholoog, fysiotherapeut, oedeemtherapeut, diëtist, oncologische revalidatie
- tips en trucs
-
De behandeling(en) tegen kanker kunnen zowel fysiek als mentaal een behoorlijke impact hebben. Vooral misselijkheid en vermoeidheid zijn bekende bijwerkingen, maar dat is in veel gevallen slechts het topje van de ijsberg.
-
Peter schrok enorm toen hij in oktober 2019 te horen kreeg dat hij endeldarmkanker had.
-
En dan ineens krijg je te horen dat je kanker hebt. Misschien had je het al verwacht. Misschien totaal niet. Hoe dan ook: vanaf dat moment is alles anders. Wordt je leven nooit meer hetzelfde.
-
Je bent moe. Doodmoe. Het liefst lig je de hele dag in bed of op de bank. Je voelt je misselijk.
-
Kanker heeft een gigantische impact op je hele wezen. Je leven staat ineens op zijn kop. Op het moment dat je de diagnose krijgt, is het alsof de grond onder je voeten wordt weggeslagen.
-
Hyperthermie kan een zinvolle uitbreiding zijn bij het behandelen van ziekten zoals kanker. De behandeling helpt de werking van bestraling en/of chemotherapie te versterken, om de tumor of het kankergezwel optimaal aan te pakken.
-
Iedereen kan het begrijpen, dat wanneer je kanker hebt je alles wil aangrijpen om beter te worden. Vandaag de dag zijn er ook verschillende behandelwijzen die uitgevoerd en gecombineerd kunnen worden.
-
Wanneer jij of een naaste te maken heeft met kanker, is dat vaak een heftige ervaring. Logischerwijs wil je alles op alles zetten om te genezen. Daarvoor kunnen verschillende behandelmethoden ingezet worden.
-
Toen Evelien (43) de eerste keer gediagnosticeerd werd met borstkanker, zat de schrik er goed in. ‘Maar ik was ook heel overtuigd dat het goed zou komen. Ik weet niet waar dat vandaan kwam’, vertelt ze. ‘Misschien is het mijn optimistische natuur.
-
Onderzoek naar het toepassen en de werkzaamheid van hyperthermie stopt nooit. Met nieuwe onderzoeken worden alsmaar meer toepassingen, werkingen en resultaten van hyperthermie bij het bestrijden van impactvolle ziekten zoals kanker, bevonden.