Acne: wat is waar en wat niet?
Veel huidproblemen zijn niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel vervelend zijn voor het uiterlijk. Acne is daar een goed voorbeeld van. De bijbehorende puistjes of mee-eters verstoren de huid en je wilt er graag zo snel mogelijk vanaf. Maar voordat je verder gaat, weet je eigenlijk wel wat waar en niet waar is over dit huidprobleem? In dit artikel behandelen we de feiten en fabels.
Feit: Acne komt voor bij alle leeftijden
Hoewel acne vaak geassocieerd wordt met de puberteit, komt het zeker niet alleen voor bij tieners. Acne ontstaat doordat je een vette huid hebt en je talgkliertjes verstopt raken. Hormonale veranderingen, zoals tijdens de puberteit, hebben hier veel invloed op. Maar hormonen hebben ook op latere leeftijd nog steeds invloed. Ook stress, medicatie of verkeerd gebruik van producten kunnen dit huidprobleem veroorzaken of verergeren. En dit kan op alle leeftijden voorkomen.
Fabel: Zon verhelpt acne?
De zon heeft positieve eigenschappen, zoals de opname van vitamine D. Maar als het gaat om acne, is de zon geen oplossing. Hoewel puistjes optisch minder zichtbaar kunnen lijken door een bruin kleurtje, helpt het de acne niet van binnenuit. Sterker nog, het kan acne juist verergeren. Door uv-straling droogt de huid uit, waardoor deze dikker wil worden en de talgproductie toeneemt.
Feit: Voeding speelt een rol
Dit is absoluut waar. Voeding speelt zowel een rol bij het ontstaan als bij het verbeteren van acne. Het is bewezen dat een overmatige consumptie van voedingsmiddelen die de bloedsuikerspiegel beïnvloeden ontstekingen kunnen verergeren. Denk aan chocolade, snoep, koekjes, maar ook melkproducten. Met de juiste voeding kun je de benodigde vitamines binnenkrijgen om de talgproductie in balans te brengen. Voeding heeft ook invloed op de aanmaak en afbraak van hormonen. Het is dus belangrijk om rekening te houden met je voeding om acne te verminderen.
Voeding speelt zowel een rol bij het ontstaan als bij het verbeteren van acne
Fabel: Op de puistjes moet je tandpasta smeren
Het lijkt misschien een handige truc, omdat tandpasta de puistjes lijkt uit te drogen. Maar het wordt afgeraden om tandpasta te gebruiken. Puistjes ontstaan door ontstekingen en tandpasta kan juist voor meer irritatie, roodheid en jeuk zorgen. Dit wil je vermijden, vooral als je al last hebt van acne.
Wat te doen?
Maar wat kun je eigenlijk doen om helemaal geen last meer te hebben van acne? Bij Huidsalon Goes kunnen wij je verder helpen. We bieden verschillende behandelingen die een diepgaande en effectieve werking hebben bij acne. Onze aanpak van huidverbetering omvat ook passend voedingsadvies. Tijdens een intakegesprek leren we jou en je huid graag beter kennen, zodat de behandeling(en) goed op jou aansluiten. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor vragen of het maken van een afspraak.
-
Om maar met de deur in huis te vallen: acnetherapie valt niet onder de basisverzekering. Alleen als een dermatoloog je doorverwijst naar een huidtherapeut voor een acnebehandeling, biedt de basisverzekering mogelijk een vergoeding.
-
Tegenwoordig hebben we allemaal toegang tot het internet, een bron waar we veel informatie kunnen vinden. Heb je last van acne? Dan kun je daar van alles over vinden.
-
Een geïrriteerde huid, puistjes, mee-eters, overgevoeligheid; een huid met acne is allesbehalve prettig. Effectieve huidverzorging kan helpen om acne te verminderen. Hoe eerder je actie onderneemt tegen acne, des te kleiner de kans op pigmentvlekken of littekens.
-
Ook jij hebt in je tienertijd hoogstwaarschijnlijk te maken gehad met puistjes, mee-eters en misschien zelfs wel acne. Op dat moment is dat niet leuk, maar je weet dat het tijdelijk is. Je houdt je vast aan het feit dat de pukkels na de puberteit meestal grotendeels verdwijnen. Maar wat als je na je twintigste nog steeds onder de puistjes zit?
-
Puistjes, pukkeltjes, mee-eters en andere oneffenheden: het zijn allemaal kenmerken van acne. Acne is de meest voorkomende huidaandoening. Er wordt vaak gedacht dat het alleen in de puberteit voorkomt, maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen.
-
Acne, in de volksmond ‘jeugdpuistjes’ genoemd, komt veel voor. Vooral bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen en hebben.
-
Acne gaat verder dan pukkels en puistjes. Dat weet Daphne (24) als geen ander.
-
Als tiener ontwikkel je vaak de eerste puistjes. Ze horen bij de puberteit, en je bent niet de enige. Maar wanneer je op latere leeftijd nog steeds kampt met hevige onzuiverheden op jouw huid, wordt het op zijn zachtst gezegd vervelend.
-
Iedereen heeft wel eens een puistje. Maar sommige pechvogels krijgen in hun jonge jaren te maken met hardnekkige acne. De ontstekingen en pukkels op je gezicht, borst of rug kunnen je dan ontzettend onzeker maken.
-
In de puberteit ben je al onzeker genoeg. Waarom moet je dan ook nog eens elke dag wakker worden met een vette huid vol puistjes? Natuurlijk, je weet dat je niet de enige bent. Bijna al je klasgenoten hebben er in meer of mindere mate last van.