onzekere-toekomst-bij-ziekte

Hoe ga je om met een onzekere toekomst bij ziekte?

Je dacht dat je nooit ziek werd. Maar dan plotseling stort dat vertrouwen in. Voor het eerst laat je lichaam je écht in de steek en moet je leren om te accepteren dat je alles niet zelf kunt en hulp nodig hebt. Een stukje zekerheid valt weg. De gezondheid die je voorheen voor lief nam, is ineens niet meer zo vanzelfsprekend. Je moet een deel van je zelfstandigheid en vrijheid opgeven. Je krijgt te maken met je eigen beperkingen. En ook de toekomst ziet er opeens onzeker uit.

Per dag leven

Als je iemand bent die graag in controle is, de touwtjes in handen heeft en de toekomst graag plant, kan dit behoorlijk lastig zijn. Zeker als je een ziekte hebt waarvan de kans groot is dat het progressief erger wordt, kan de onzekerheid toeslaan. Wat staat je te wachten? Wat kun je straks nog wel en wat niet? Hoeveel moet je nog opgeven? Hoe groot is de kans dat je weer beter wordt of helemaal de oude wordt? En hoe zal de kwaliteit van leven zijn als je het mag overleven?

Negatieve spiraal

Al deze onzekerheid en angst voor de toekomst kunnen voor negatieve gedachten zorgen. Wanneer je in de toekomst probeert te kijken, zie je je lichaam steeds meer achteruitgaan. Maar deze gedachten zijn niet altijd zinvol of realistisch. Het trekt je alleen maar verder in een negatieve spiraal. Bovendien leidt het af van wat je op dat moment nog wél hebt en kunt doen. Focus je daarom op een dag tegelijk. Er zullen dagen zijn waarop je je beter voelt en dagen die je vooral in bed doorbrengt. Dit kun je niet plannen, dus maak het beste van de goede dagen wanneer deze zich aandienen.

Relativeren

Natuurlijk zal er af en toe toch een piekergedachte in sluipen. Dat is helemaal niet erg. Het is volkomen normaal om je afvragen of je nog kunt werken, op vakantie kunt of bij een bepaald evenement kunt zijn. Maar probeer het zoveel mogelijk te relativeren. Weeg de mogelijke uitkomsten tegen elkaar op en focus je op het positieve. En als de gedachte je niet verder helpt of reëel is, laat dan het dan los.

Het toekomstplaatje dat je in je hoofd had ziet er ineens anders uit

Rouwproces

Bij een ziekte is sprake van grote verandering en vaak ook verlies. Er is dan ook sprake van een soort rouwproces. Je moet misschien bepaalde dingen inleveren en plannen laten varen. Het toekomstplaatje dat je in je hoofd had ziet er ineens anders uit. Het heeft tijd nodig om dat te accepteren en een plekje te geven. Geef jezelf de ruimte om hiermee om te gaan en de gevoelens die hierbij loskomen te erkennen en te voelen. Loop er dus niet voor weg. Veel mannen willen sterk zijn tegenover hun omgeving en stoppen hun gevoelens weg. Maar door hier niet open over te staan, kan je vastlopen in het verwerkingsproces.

Over Paul Simons

Om te leren hoe je je ziekte kunt accepteren en meer inzicht te krijgen in je gevoelens, kan het helpen om hierover te praten met een coach. Daarom bied ik graag een luisterend oor. Door het verlies van mijn vrouw heb ik zelf meegemaakt wat er bij een ernstige ziekte komt kijken. Tijdens onze wandelingen leer ik je daarom om de angst en onzekerheid los te laten en weer de rust in jezelf te vinden. Zo kun je je weer focussen op het positieve en krijg je de regie over je leven weer terug.

Datum: 10 november 2020