De kracht van knuffelen
Je kunt in het leven te maken krijgen met allerlei zaken waar je door uit balans raakt. Stress, spanningen, relatieproblemen, ziekte of verlies. Soms ben je zo druk met het overleven van het dagelijks leven, dat contact met je gevoelens en lichaam moeilijk wordt. En zo raak je steeds verder vervreemd van jezelf, waardoor oprecht contact met de ander ook lastiger wordt. En dat terwijl wij, sociale wezens, juist anderen nodig hebben.
Los van beslommeringen
Praten met anderen kan dan nuttig zijn, maar praten kan er ook voor zorgen dat je ‘in je hoofd’ blijft leven. Om juist bij je gevoel te komen, kun je de kracht van knuffelen gebruiken. Hay Tissen, sjamaan en eigenaar van klankmeditatiecentrum Native Sounds geeft daarom knuffelworkshops. ‘Praten doen we al genoeg. Het gaat mij er hierbij om dat we terugkeren naar ons gevoel, het hier en nu. Zo komen we even echt los van de dagelijkse beslommeringen en is er ruimte voor heling.’
In veilige omgeving
Over waarom specifiek knuffelen zo zinvol is, vertelt Hay met enthousiasme. ‘Knuffelen is heel gezond. Het lichaam wordt liefdevol aangeraakt zonder verwachtingen. Aanraking zorgt ervoor dat serotonine vrijkomt, een hormoon dat een geluksgevoel vergroot en stress verlaagt. Bovendien leer je jezelf ook beter kennen. Want waar voel jij je nu precies goed bij? Wat kun jij een ander geven? Dat alles ervaar je in een veilige omgeving zodat je je echt aan je gevoel over kunt geven.’
Het geeft je gevoel van verbondenheid en troost
Liefdevolle aanraking
Een knuffelworkshop is dus gericht op liefdevolle en onvoorwaardelijke aanraking. Hierbij is het bewaren en ontdekken van grenzen belangrijk, maar geeft het je ook een sterk gevoel van verbondenheid en troost. Vanuit die emoties is het mogelijk te ontdekken wat ons lichaam ons nu eigenlijk vertelt, te leren hoe ons lichaam eigenlijk communiceert met onze geest. En dat helpt je ook in je dagelijks leven. Want als je weet wat je lichaam op een bepaald moment vertelt en nodig heeft, kun je daar ook naar gaan handelen.
Verbinding met jezelf en anderen
Hay: ‘Knuffelen en meditatie versterken elkaar daarbij. Het biedt je een moment om verbinding te maken met jezelf, en daarmee met anderen. Hierbij moet niets, er zijn geen verplichtingen. Maar je wordt wel uitgenodigd te ontdekken wat je wensen, verlangens en grenzen zijn. Want als jij je verlangens en grenzen kent en hierom durft te vragen, kan je echt tot jezelf komen. En vanuit die veilige basis heb je ook de mogelijkheid een ander te helpen met diens hulpvragen. Dat is de kracht van liefdevolle aanraking.’
Benieuwd geworden?
Hay Tissen is eigenaar van Klankmeditatiecentrum Native Sounds en houdt zich al van kinds af aan met natuurkrachten bezig. Healing bleek zijn roeping te zijn. Hiervoor werkt hij met trillingsfrequenties in de vorm van onder andere klankschalen, klankbed, gongs en indianendrums. Afhankelijk van de klacht wordt er een specifiek instrument uitgekozen. Hay vertelt: ‘Ik geniet elke keer weer wanneer ik zie hoe mensen zich met hun lichaam in gezondheid kunnen verbinden door innerlijke rust.’ Neem gerust contact op, Hay denkt graag met je mee.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Eigenlijk zijn we allemaal een radertje in het grote geheel. Onderdeel van een systeem. Van je gezin, je werk, je vriendengroep. Als er één radertje stagneert, heeft dat invloed op de rest.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Brigitte (43) is door meer inzicht in deelpersoonlijkheden rustiger en meer in balans. Maar dat was een tijd geleden wel anders. Ze heeft een erg drukke baan en daarnaast heeft ze een gezin draaiende te houden.
-
Wist je dat hypnotherapie een goede methode is om allerlei mentale en fysieke klachten aan te pakken? Iedereen loopt in het leven bepaalde littekens op. Sommige klein, anderen juist groot.