Een goede verzorging voor je borsten
Heb jij weleens pijnlijke of gevoelige borsten? Maak jij je weleens zorgen over de gezondheid van je borsten? Hoe zorg jij eigenlijk voor je borsten?
Borsten masseren
Je eigen borsten masseren is een simpele DIY (Do It Yourself) techniek die vele voordelen kan hebben voor jou en je borsten. Of je nu jong of oud bent, puntige of opzij kijkende borsten hebt, aandacht voor je borsten kan je helpen ze mooi én gezond te houden.
In 6 stappen een zelfmassage onder de douche!
- Zeep je borsten goed in en pak met 2 handen één borst beet
- Omvat je borst zo dat je de borst stevig aanraakt en beweeg je handen alle kanten op
- Laat de borst door je handen spelen
- Leg dan de palm van je hand op je tepel en geef wat druk en draai rondjes
- Tot slot strijk je vanuit je borst naar je oksel en je sleutelbeen toe
- Doe hetzelfde aan de andere borst
Niet alleen leer je je borsten weer goed kennen en weet je hoe ze voelen, het is ook een leuk alternatief voor het borstzelfonderzoek waarbij veel vrouwen niet meer weten waar ze op moeten letten. Kijken in de spiegel en letten op de verschillen tussen je borsten is daarbij belangrijker dan voelen.
Wat heb je nodig?
Je hebt geen ingewikkelde instrumenten nodig om je borsten te masseren. Je handen en een stukje biologische handzeep zijn meer dan voldoende. Biologische zeep omdat in (plastic) zeepflesjes hormoonverstorende stoffen in zitten. Er zijn heerlijke biologische zeepjes verkrijgbaar in allerlei geuren. Zalig voor je mooie borsten!
Hoe zorg jij voor je borsten?
Massagetechnieken
Droogborstelen: dit is een zachte borsteltechniek die je dagelijks kunt doen voordat je onder de douche stapt. Het zorgt voor een geweldige lymfedoorstroming in en rond je borsten. Je begint met het droogborstelen van de oksels en daarna 10 keer zacht borstelen of strijken over je borsten naar de oksels toe. Vervolgens stap je onder de warme stralen van de douche, waar je de bloedcirculatie stimuleert.
Handmassage: deze massagetechniek is meestal naar de oksels toe omdat we de gifstoffen willen laten wegvloeien richting de oksel. Er is ook een techniek die juist naar de borsten toe masseert. De reden daarvoor is dat we extra bloed en zuurstof richting de borsten willen brengen. Laat je tepels met rust tijdens de massage en knijp vooral niet in je tepels. Zeker als er regelmatig vocht uit je tepels komt, is het beter om ze even met rust te laten.
Stevig of zacht masseren?
Wees lief voor je borsten. Je weet zelf het beste wat je borsten kunnen verdragen. Dit is geen dieptemassage. Die kun je beter laten uitvoeren door een borstweefseltherapeut. Het kan zijn dat sommige plekken pijnlijk zijn; wees daar zacht voor. Het kan namelijk zijn dat processen (stroming van lymfe) in je borsten weer op gang moeten komen na het jarenlang dragen van een BH. Dat op gang komen kan pijn met zich meebrengen, dus laat de BH (vaker) uit en zet even door. Het kan best een paar weken duren.
Boezemvraag
Wil jij weten hoe gezond jouw borsten zijn? Bij twijfel kun je bij mij een thermogram (pijn- en stralingsvrij borstonderzoek met foto’s) laten maken, en bij ongerustheid kun je altijd je borsten laten nakijken door je huisarts.
Tip
Doe wat vaker je BH uit! Borsten horen namelijk te wiebelen…
-
Ze zijn gespannen, opgezet, doen zeer en soms zijn er zelfs wat verhardingen in te voelen. Pijnlijke borsten komen veel voor. Zo’n 70% van de vrouwen heeft er in haar leven weleens last van gehad.
-
Je borsten voelen regelmatig gespannen aan. Ze doen ook zeer. Je bent er al eens mee naar de huisarts geweest, maar het is gelukkig niets kwaadaardigs. Het is wel een verschijnsel dat veel voorkomt.
-
Jij hebt iets wonderlijks gedaan tijdens je zwangerschap. Met jouw lijf heb je een volledig mensje gegroeid. Voetjes, handjes en een minuscuul neusje: alles zit erop en eraan.
-
Vrouwen vermijden het vaak nog om zelf hun borsten te onderzoeken. Dit gebeurt vaak uit angst knobbeltjes of andere onregelmatigheden te vinden, maar vaak is het een kwestie van er niet aan denken.
-
Veel vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan (waarbij de tepel vaak wordt verwijderd), kiezen voor een borstreconstructie, al of niet met een prothese. Het silhouet van de borst is dan weliswaar weer intact, maar veel vrouwen zien het ontbreken van de tepel als een groot gemis.
-
De overgang kan een hele happening zijn. Al op jongere leeftijd heb je wel een idee van wat het inhoudt, maar wanneer je er zelf mee te maken krijgt is het vaak toch anders. De opvliegers, hormonale schommelingen, onregelmatige menstruatie, van vrouw tot vrouw verschilt het waarmee je te maken krijgt.
-
Iedere vrouw heeft eens in de zoveel tijd last van pijnlijke, gevoelige borsten. Meestal zien we dit als normaal, als iets dat erbij hoort. Het gaat vanzelf wel weer over. Bovendien is het niet een onderwerp waar vrouwen vaak over praten, behalve wanneer er sprake is van ziekte.
-
Vaak sta je er niet bij stil, maar ook je borsten hebben een goede verzorging nodig om gezond te blijven. De term ‘borstgezondheid’ is misschien nog niet zo bekend bij iedereen, maar we ervaren als vrouw allemaal weleens het ongemak van pijnlijke borsten. Soms voor even, maar vaak ook voor een langere periode.
-
Bij ongeveer een derde van de vrouwen met borstkanker is operatieve verwijdering van de borst de beste behandeling tegen de ziekte. Na de amputatie kan er meteen een begin gemaakt worden voor een reconstructie.
-
Het wordt nooit meer zoals het was, maar over het algemeen zijn vrouwen heel blij met de reconstructie van hun borst.’ Aan het woord is plastisch chirurg Michiel Tellier. Wekelijks opereert hij samen met de oncologisch chirurg vrouwen met borstkanker.