
Soesterknol met bloemkool
Wist je dat soesterknol het lievelingseten van Koning Willem I (1792 – 1843) was? De soesterknol was een heus koningsgerecht en werd onder andere gecombineerd met schapenbout en een glas Bourgogne. Zelfs na zijn troonsafstand werd deze maaltijd nog gegeten door Oranjeaanhangers. Zo kreeg de soesterknol samen met lamsvlees een politiek tintje, alhoewel de knollen zelf nooit de stempel ‘koninklijk’ kregen.
Soest
De inwoners van Soest worden al eeuwenlang uitgemaakt voor soesterknollen. Dit was niet alleen omdat de knollen daar werden verbouwd en gegeten, maar ook omdat dit eten als minderwaardig werd gezien door meerdere mensen. En dat terwijl de soesterknol het lievelingseten van Koning Willem I was!
Zet zelf de lekkerste soesterknol met bloemkool op tafel!
Boodschappen
Zet zelf de heerlijkste soesterknol op tafel! Deze ingrediënten heb je nodig:
- 400 gram soesterknol
- 1 stuks bloemkool
- 200 gram tempeh
- 0.5 stuks botersla
- klont boter
- 0.5 tl mosterd
- 1 tl sesamolie
- 1 tl ketjap
- mespunt gemalen komijnzaad
- snuf versgemalen peper
- 2 el olijfolie om in te bakken
- 0.5 el (balsamico) azijn
- 1 el olijfolie van goede kwaliteit
- 0.3 el grove mosterd
- 0.5 el honing
- naar smaak zout en peper
Aan de slag!
- Was de soesterknol en bloemkool, schil de knol. Haal de roosjes van de bloemkool los en schil de stronk, snijd de stronk in stukjes. Zet ze bloemkool en soesterknol op met ruim water en eventueel zout en kook in 20 minuten gaar.
- Snijd in de tussentijd de tempeh in plakken van ongeveer ½ cm. Snijd ook deze plakjes weer in dunne reepjes. Mix de mosterd, sesamolie, ketjap, gemalen komijnzaad, peper en de helft van de olijfolie met elkaar tot een fijne marinade. Laat de plakjes tempeh 5 minuten marineren.
- Zet een ruime koekenpan op hoog vuur en voeg hier de andere helft van de olijfolie aan toe. Haal de tempehreepjes uit de marinade en doe ze in de pan. Laat ze ongeveer 10 minuten zachtjes bakken. Schep dit regelmatig goed door, tempeh kan snel aanbranden. Giet na het bakken de marinade bij de tempeh in de pan. (Zo gebakken zijn de tempehreepjes net spekjes.)
- Giet de soesterknol/bloemkool af, breng op smaak met zout en peper, voeg boter toe en stamp tot grove puree.
- Was de sla, laat uitlekken en snijd in grove repen. Maak een dressing: doe azijn, grove mosterd, honing en eventueel zout en peper in een schaaltje, roer er langzaam de olijfolie van goede kwaliteit door. Meng de dressing door de sla.
- Serveer de stamppot met de tempehspekjes en de salade.
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt.
-
Een van de moeilijkste dingen om te veranderen is je gedragspatroon. Op een gegeven moment zit je zo vastgeroest in je keuzes dat het een automatisme wordt. Dit geldt ook voor voeding. Als je moe bent of het druk hebt, heb je geen zin om uren in de keuken te staan.
-
In de eeuwenoude traditie van de Chinese geneeskunde wordt voeding beschouwd als een essentieel element voor een gezond en evenwichtig leven.
-
We drinken allemaal weleens een kopje thee. Het is een drank van de theeplant, genaamd de ‘Camellia Sinensis’. Door de blaadjes te trekken in heet water komt de smaak vrij die ons zo bekend is.
-
Vezels zijn een vorm van koolhydraten (suikerkettingen) en onmisbaar voor het functioneren van onze darmen. Daarnaast houdt het je microbioom tevreden: je interne huisdieren die uit bacteriën, schimmels en gisten bestaan. Voedsel voor je darmbewoners dus.
-
Bijna iedereen is gek op zoet. Logisch, want een zoete smaak activeert het beloningscentrum in de hersenen. Dat heeft vervolgens een pijnstillend en stressverlagend effect. In de oertijd was zoet voedsel veilig om te eten.
-
Na een lange werkdag kom je thuis met een enorm hongergevoel. Het idee dat je nu nog een hele maaltijd moet bereiden voordat je eindelijk aan tafel kunt is niet erg aantrekkelijk. Bovendien heb je bijna niets in huis én lukt het je niet om iets gezonds te bedenken. Het enige waar je op kunt komen, is een diepvriespizza of een patatje van de snackbar om de hoek.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines waar we niets wijzer van worden. Eenmaal bij de huisarts krijgen we – goedbedoelde – medicatie. Deze worden ook wel statines genoemd.
-
Bij de koffie een gevulde koek en tijdens de lunch op je werk een frikadel speciaal, want het is snackdag. Na het avondeten een bakje roomijs en voor het slapengaan een stuk chocolade. Als je het allemaal bij elkaar optelt, snack je eigenlijk best veel.