Alles wat je moet weten over… zoetstoffen
Bijna iedereen is gek op zoet. Logisch, want een zoete smaak activeert het beloningscentrum in de hersenen. Dat heeft vervolgens een pijnstillend en stressverlagend effect. In de oertijd was zoet voedsel veilig om te eten. Het leverde veel calorieën op (vroeger zeer gewenst) en was doorgaans niet giftig. Wat hebben we tegenwoordig voor zoetmakers en wat is er wel of juist niet gezond? We zetten een paar zoetstoffen voor je op een rij.
Honing
Honing heeft per gewicht een kwart minder suiker dan kristalsuiker. Bovendien is honing allesbehalve een ‘lege’ suiker: de substantie bevat heel veel stoffen die goed voor ons zijn. Zo bevat honing veel antioxidanten en verhoogt het antioxidanten die al in ons lichaam aanwezig zijn, zoals vitamine C en glutathion. Daarnaast werkt honing ook ontstekingsremmend.
De uitspraak ‘suiker is suiker’ gaat daarom niet op. Maar gezond verstand dicteert dat je het gebruik ook niet moet overdrijven. Suiker blijft immers calorierijk. De richtlijn is één tot drie eetlepels per dag en liever niet meer, tenzij je veel sport. Onverhitte (koudgeslingerde) honing is de beste kwaliteit, het liefst van bijen in een natuurgebied zonder verontreinigingen.
Stevia
Stevia is een rare: het is een zoetstof, maar óók goed voor je tanden. Sterker nog: stevia werkt zelfs ondersteunend op de verwerking van suikers uit voedsel, en de lever- en nierfunctie. Stevia is een plantje dat erg lijk op munt. Het is een geschikte en veilige calorie-arme zoetstof voor iedereen die een probleem met de bloedsuiker ervaart. Let wel op welke stevia je gebruikt. Er zijn namelijk veel ‘neppers’ op de markt. Veel producten claimen dat het stevia is, maar in werkelijkheid bevat het slechts een klein gehalte daarvan.
Welke zoetstof gebruik jij het meest?
Kokosbloesemsuiker
Kokosbloesemsuiker is bruin en heeft een caramel-achtige smaak. Qua effect is het slechts een derde zo belastend als kristalsuiker (sucrose) en de helft van ahornsiroop. Het komt van de kokospalm en is een goed alternatief voor tafelsuiker. Kokosbloesem bevat ook mineralen, maar dit gehalte is zeer laag. Hoewel het een stuk milder werkt, is en blijft het een suiker. Als je een calorievrij effect wilt, kun je toch beter voor stevia kiezen.
Suiker alcohol groep
Deze groep bestaat eigenlijk uit vezels die je darmbacteriën kunnen gebruiken. Voorbeelden zijn xylitol, sorbitol en erythritol. Er is nauwelijks een stijging in de bloedsuikerspiegel te meten na consumptie van deze stoffen. So far so good, kun je zeggen. Maar soms kan je lichaam deze suikers niet goed verteren. Dat leidt uiteindelijk tot gasvorming. Consumeer dus met mate. Wist je trouwens dat xylitol beter is voor je tanden dan fluor? Het gaat de vorming van gaatjes tegen omdat het plaque-vormende bacteriën bestrijdt.
Sucralose en aspartaam
Deze zoetstoffen wil je nog niet met een stok van drie meter aanraken. Sucralose heeft een ongunstig effect op onze darmbacteriën, maakt het lichaam insuline-ongevoelig en belast de lever. Het verhoogt ook de vorming van schadelijke mondbacteriën. Smakelijk… maar niet heus! Daarnaast wordt aspartaam afgebroken in twee stoffen, waarvan asparaginezuur schadelijk is voor de hersenen in hoge doseringen.
De conclusie
Wat is dan de conclusie wanneer het aankomt op zoetstoffen? Kies voor een natuurlijk zoetmiddel en laat de kunstmatige varianten voor wat ze zijn. In deze context zijn alle zoetstoffen, met uitzondering van aspartaam en sucralose geschikt, zolang ze met mate worden gebruikt.
Wil je graag meer advies over de verschillende soorten zoetstoffen? Neem dan gerust contact op! Wij helpen je graag.
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt.
-
Een van de moeilijkste dingen om te veranderen is je gedragspatroon. Op een gegeven moment zit je zo vastgeroest in je keuzes dat het een automatisme wordt. Dit geldt ook voor voeding. Als je moe bent of het druk hebt, heb je geen zin om uren in de keuken te staan.
-
In de eeuwenoude traditie van de Chinese geneeskunde wordt voeding beschouwd als een essentieel element voor een gezond en evenwichtig leven.
-
We drinken allemaal weleens een kopje thee. Het is een drank van de theeplant, genaamd de ‘Camellia Sinensis’. Door de blaadjes te trekken in heet water komt de smaak vrij die ons zo bekend is.
-
Vezels zijn een vorm van koolhydraten (suikerkettingen) en onmisbaar voor het functioneren van onze darmen. Daarnaast houdt het je microbioom tevreden: je interne huisdieren die uit bacteriën, schimmels en gisten bestaan. Voedsel voor je darmbewoners dus.
-
Na een lange werkdag kom je thuis met een enorm hongergevoel. Het idee dat je nu nog een hele maaltijd moet bereiden voordat je eindelijk aan tafel kunt is niet erg aantrekkelijk. Bovendien heb je bijna niets in huis én lukt het je niet om iets gezonds te bedenken. Het enige waar je op kunt komen, is een diepvriespizza of een patatje van de snackbar om de hoek.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines waar we niets wijzer van worden. Eenmaal bij de huisarts krijgen we – goedbedoelde – medicatie. Deze worden ook wel statines genoemd.
-
Bij de koffie een gevulde koek en tijdens de lunch op je werk een frikadel speciaal, want het is snackdag. Na het avondeten een bakje roomijs en voor het slapengaan een stuk chocolade. Als je het allemaal bij elkaar optelt, snack je eigenlijk best veel.
-
Aan het einde van de dag moet je jezelf over de drempel van je voordeur slepen. Je bent kapót. Het liefst zak je onderuit op de bank en blijf je daar de komende paar uur liggen. Maar je moet nog eten.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines en worden we eigenlijk niets wijzer.