Thee: hoe zit het daarmee?
We drinken allemaal weleens een kopje thee. Het is een drank van de theeplant, genaamd de ‘Camellia Sinensis’. Door de blaadjes te trekken in heet water komt de smaak vrij die ons zo bekend is. Deze methode wordt een infusie genoemd. Je kent de theezakjes met de welbekende quotes van de supermarkten wellicht wel. Maar originele thee, dat zit anders in elkaar.
De legende
De legende gaat dat in 2737 voor Christus de Chinese keizer Shen Nong onder een boom nietsvermoedend van een kopje heet water aan het genieten was. Opeens kwamen er blaadjes aanwaaien en die in zijn glas belandden. Vervolgens zou hij zo enthousiast zijn geworden van de smaak, dat thee de meest gedronken drank in China werd. Of de legende echt waar is weet niemand, maar het is in ieder geval een fraai verhaal.
Nieuwe soort thee
Later begon men blaadjes te fermenteren, waardoor de houdbaarheid kon worden verlengd. Zo ontstond de zwarte thee. Dit is in India erg populair en dat heeft de toen aanwezige Engelsen ertoe gebracht zwarte thee op hun lijst van favorieten te zetten. Met een wolkje melk uiteraard. Thee bevat het algemeen het aminozuur theanine. Een stof die rustgevend is, maar ook helderheid geeft. Thee bevat namelijk 50% van het cafeïnegehalte wat in koffie te vinden is. Het is daarom beter om niet te veel thee te drinken in de late middag en avond.
Groene thee
Groene thee is gezonder dan zwarte thee omdat het cathechinen bevat, welke onder de groep polyfenolen (antioxidanten) vallen. Er zijn verschillende theecatechinen. Het epigallocatechine-gallaat (EGCg) is bijvoorbeeld het meest actieve component van groene thee. Het werkt ontstekingsremmend, cholesterolverlagend, stimuleert de vetverbranding en beschermt weefsels als antioxidant.
Wist je dat we een ruime keuze hebben aan losse thee?
Groene thee-variant
Er is een groenetheevariant waarbij je de gemalen bladeren als poeder drinkt. Deze wordt ook wel matcha genoemd. Het bevat meer catechinen dan een normale groene thee, omdat de bladeren de bron zijn van deze stoffen. Matcha valt te drinken met enkel warm water. Maar andere lekkere varianten zijn door de matcha te verwerken in smoothies of als sportdrank met cacao en kokosbloesemsuiker voor een energieboost.
De bereiding van thee
Thee lijkt een simpel drankje. Maar er zijn toch zeker ‘regels’ voor het perfecte kopje:
- Als je thee bereidt, is het belangrijk om het water niet heter dan 90 graden op te gieten en niet langer dan 3 minuten te laten trekken. Te heet water maakt de thee bitter en de gezonde cathechinen nemen dan af.
- Laat de thee ook niet te lang trekken. De meeste mensen doen dit en dat maakt de smaak te sterk. De kleur hoort echter heel licht geelgroenig te zijn, zeker niet richting felgeel. De meest gedronken groene thee is Chinese ‘gunpowder’. Deze thee is krachtig, smaakt wat ruwig en is snel bitter. Taiwanese sensha is daarentegen een zachtere optie.
- Als je zo min mogelijk bitter wilt proeven, probeer dan eens witte thee, zoals Mao Feng. Witte thee is gemaakt van de bovenste lichte (witte) blaadjes van de theestruik en deze smaak blijft erg zacht en aangenaam. Een absolute aanrader!
Drogisterij De Rode Pilaren heeft een enorm brede keus aan losse thee. Kom gerust eens langs om je te laten verrassen. We helpen je graag met je keuze.
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt.
-
Een van de moeilijkste dingen om te veranderen is je gedragspatroon. Op een gegeven moment zit je zo vastgeroest in je keuzes dat het een automatisme wordt. Dit geldt ook voor voeding. Als je moe bent of het druk hebt, heb je geen zin om uren in de keuken te staan.
-
In de eeuwenoude traditie van de Chinese geneeskunde wordt voeding beschouwd als een essentieel element voor een gezond en evenwichtig leven.
-
Vezels zijn een vorm van koolhydraten (suikerkettingen) en onmisbaar voor het functioneren van onze darmen. Daarnaast houdt het je microbioom tevreden: je interne huisdieren die uit bacteriën, schimmels en gisten bestaan. Voedsel voor je darmbewoners dus.
-
Bijna iedereen is gek op zoet. Logisch, want een zoete smaak activeert het beloningscentrum in de hersenen. Dat heeft vervolgens een pijnstillend en stressverlagend effect. In de oertijd was zoet voedsel veilig om te eten.
-
Na een lange werkdag kom je thuis met een enorm hongergevoel. Het idee dat je nu nog een hele maaltijd moet bereiden voordat je eindelijk aan tafel kunt is niet erg aantrekkelijk. Bovendien heb je bijna niets in huis én lukt het je niet om iets gezonds te bedenken. Het enige waar je op kunt komen, is een diepvriespizza of een patatje van de snackbar om de hoek.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines waar we niets wijzer van worden. Eenmaal bij de huisarts krijgen we – goedbedoelde – medicatie. Deze worden ook wel statines genoemd.
-
Bij de koffie een gevulde koek en tijdens de lunch op je werk een frikadel speciaal, want het is snackdag. Na het avondeten een bakje roomijs en voor het slapengaan een stuk chocolade. Als je het allemaal bij elkaar optelt, snack je eigenlijk best veel.
-
Aan het einde van de dag moet je jezelf over de drempel van je voordeur slepen. Je bent kapót. Het liefst zak je onderuit op de bank en blijf je daar de komende paar uur liggen. Maar je moet nog eten.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines en worden we eigenlijk niets wijzer.