thee

Thee: hoe zit het daarmee?

We drinken allemaal weleens een kopje thee. Het is een drank van de theeplant, genaamd de ‘Camellia Sinensis’. Door de blaadjes te trekken in heet water komt de smaak vrij die ons zo bekend is. Deze methode wordt een infusie genoemd. Je kent de theezakjes met de welbekende quotes van de supermarkten wellicht wel. Maar originele thee, dat zit anders in elkaar.

De legende

De legende gaat dat in 2737 voor Christus de Chinese keizer Shen Nong onder een boom nietsvermoedend van een kopje heet water aan het genieten was. Opeens kwamen er blaadjes aanwaaien en die in zijn glas belandden. Vervolgens zou hij zo enthousiast zijn geworden van de smaak, dat thee de meest gedronken drank in China werd. Of de legende echt waar is weet niemand, maar het is in ieder geval een fraai verhaal.

Nieuwe soort thee

Later begon men blaadjes te fermenteren, waardoor de houdbaarheid kon worden verlengd. Zo ontstond de zwarte thee. Dit is in India erg populair en dat heeft de toen aanwezige Engelsen ertoe gebracht zwarte thee op hun lijst van favorieten te zetten. Met een wolkje melk uiteraard. Thee bevat het algemeen het aminozuur theanine. Een stof die rustgevend is, maar ook helderheid geeft. Thee bevat namelijk 50% van het cafeïnegehalte wat in koffie te vinden is. Het is daarom beter om niet te veel thee te drinken in de late middag en avond.

Groene thee

Groene thee is gezonder dan zwarte thee omdat het cathechinen bevat, welke onder de groep polyfenolen (antioxidanten) vallen. Er zijn verschillende theecatechinen. Het epigallocatechine-gallaat (EGCg) is bijvoorbeeld het meest actieve component van groene thee. Het werkt ontstekingsremmend, cholesterolverlagend, stimuleert de vetverbranding en beschermt weefsels als antioxidant.

Wist je dat we een ruime keuze hebben aan losse thee?

Groene thee-variant

Er is een groenetheevariant waarbij je de gemalen bladeren als poeder drinkt. Deze wordt ook wel matcha genoemd. Het bevat meer catechinen dan een normale groene thee, omdat de bladeren de bron zijn van deze stoffen. Matcha valt te drinken met enkel warm water. Maar andere lekkere varianten zijn door de matcha te verwerken in smoothies of als sportdrank met cacao en kokosbloesemsuiker voor een energieboost.

De bereiding van thee

Thee lijkt een simpel drankje. Maar er zijn toch zeker ‘regels’ voor het perfecte kopje:

  • Als je thee bereidt, is het belangrijk om het water niet heter dan 90 graden op te gieten en niet langer dan 3 minuten te laten trekken. Te heet water maakt de thee bitter en de gezonde cathechinen nemen dan af.
  • Laat de thee ook niet te lang trekken. De meeste mensen doen dit en dat maakt de smaak te sterk. De kleur hoort echter heel licht geelgroenig te zijn, zeker niet richting felgeel. De meest gedronken groene thee is Chinese ‘gunpowder’. Deze thee is krachtig, smaakt wat ruwig en is snel bitter. Taiwanese sensha is daarentegen een zachtere optie.
  • Als je zo min mogelijk bitter wilt proeven, probeer dan eens witte thee, zoals Mao Feng. Witte thee is gemaakt van de bovenste lichte (witte) blaadjes van de theestruik en deze smaak blijft erg zacht en aangenaam. Een absolute aanrader!

Drogisterij De Rode Pilaren heeft een enorm brede keus aan losse thee. Kom gerust eens langs om je te laten verrassen. We helpen je graag met je keuze.

Date: 17 juli 2023