overgang

Voeding helpt bij de overgang

Als vrouw is je vruchtbare periode gemiddeld een derde van je leven. Er komt een dag waarop er een nieuwe periode aanbreekt: de overgang. Sommige vrouwen ondervinden hier nauwelijks klachten van, maar voor de meeste vrouwen is dit helaas anders. Je zult echt niet de eerste vrouw zijn die zich niet meer zichzelf voelt, met stemmingswisselingen kampt, ‘s nachts badend in het zweet wakker wordt of de ene opvlieger na de andere heeft.

Jennifer Steevensz

Overgangsklachten

In mijn praktijk tref ik vaak vrouwen met overgangsklachten. Gelukkig zijn er manieren om deze periode met iets minder ongemakken door te komen en jouw welzijn hoog te houden. Want wist je dat voeding kan helpen bij het verminderen van overgangsklachten? Tijdens de overgang gaan de eierstokken steeds minder van het hormoon oestrogeen produceren. Hierdoor kunnen allerlei klachten ontstaan, variërend van stemmingswisselingen tot opvliegers. Voeding kan hier een grote invloed op hebben.

Hormonen in balans

Hormonen zijn essentiële stoffen die je lichaam zelf aanmaakt, of juist stopt met aanmaken. Wanneer ze uit balans zijn, of er veranderingen in de hormoonhuishouding plaatsvinden, zit je minder lekker in je vel. Van suikerrijke voeding, oftewel snelle koolhydraten, is het bekend dat ze een sterk negatief effect hebben op de hormoonbalans. Eet je regelmatig koek, gebak, snoep, witbrood en saus uit pakjes, en drink je veel vruchtensap / frisdrank, dan moet je lichaam veel van het hormoon insuline aanmaken om het bloedsuiker in balans te krijgen.

Weg met suiker!

Bij vrouwen in de overgang is het beperken van het suikergebruik helemaal essentieel om het bloedsuiker zo stabiel mogelijk te houden. Suikerpieken kunnen namelijk migraine en hoofdpijn veroorzaken, en daar ben je tijdens de overgang sowieso al gevoeliger voor. Ook is suiker een dikmaker. En aangezien je stofwisseling tijdens de overgang vertraagt, zul je gemakkelijker aankomen dan voorheen. Ook het nuttigen van cafeïnerijke en alcoholhoudende dranken kun je beter sterk beperken. Beide verhogen ze het cortisolgehalte (cortisol is een stresshormoon), en daarbij verslechtert cafeïne ook nog eens de werking van het schildklierhormoon.

Suikerpieken kunnen migraine en hoofdpijn veroorzaken

Wat moet je wél eten?

Door de afname van het hormoon oestrogeen in de overgang is het belangrijk om voldoende fyto-oestrogenen binnen te krijgen. Dit zijn plantaardige oestrogenen, die bij veel vrouwen helpen tegen opvliegers en nachtzweten. De voedingsmiddelen die je goed kunt gebruiken, zijn bijvoorbeeld:

  • lijnzaad, peulvruchten, kikkererwten, linzen en volkorengranen (boordevol fyto-oestrogenen!)
  • regelmatig gezonde vetten zoals noten, (chia)zaden, vette vissoorten, eieren en avocado’s
  • gebruik kokosolie, visolie, hennepolie en/of lijnzaad
  • kruiden als kaneel, komijn, kurkuma, knoflook en gember
  • vitamine D3 en voldoende magnesium voor goede stemming en sterke botten

Blijf sterk!

Naast een gezond eetpatroon is bewegen ook belangrijk. Bewegen geeft energie en het helpt om je stemming te verbeteren. Daarnaast helpt bewegen om je botten sterk te houden. Door de afname van oestrogenen neemt de kans op botontkalking namelijk toe. Ben je in de overgang en wil je passend voedingsadvies? Bij Vitaal en Gezond kunnen we je hierbij helpen.

De kernwaarden van Jennifer

Jennifer: ‘Ik heb verschillende kernwaarden die ik belangrijk vind: zelfbewust, betrokken, ongedwongen en vernieuwend. In dit artikel licht ik er één uit. Deze keer staat ‘betrokken’ centraal. Dit staat voor het feit dat ik iedereen op een gelijkwaardig niveau wil behandelen. Op die manier bied ik mensen de warmte en veiligheid om hun verhaal te vertellen. Ik weet namelijk uit eigen ervaring hoe het voelt om niet goed in je vel te zitten, zo begon ik mijn zoektocht naar gezondheid en vitaliteit. De kroon op mijn zoektocht werd mijn natuurgeneeskundepraktijk Vitaal en Gezond. Vanuit deze hoedanigheid kan ik mensen optimaal helpen hun levensenergie terug te geven en barrières te doorbreken.’

Datum: 21 mei 2019