Mijn leven was in één seconde veranderd’
Ik was altijd een heel actief persoon. Ik had een intensieve baan in de zorg, sportte veel en zorgde voor het huishouden en mijn twee zoons. Door het oplopen van een chronische klapvoet kwam daar van de ene op de andere dag verandering in.
Harde klap
Het gebeurde in één oogwenk, tijdens het schoonmaken. Door het maken van een verkeerde beweging belandde ik met een harde klap op mijn rug. Toen ik daar op de grond lag, voelde ik dat het mis was. Van de buitenkant van mijn been zag je niet veel, maar vanbinnen voelde ik alleen maar pijn.
Beschadigd
In het ziekenhuis constateerden de artsen dat de binnenkant van mijn knie onherstelbare schade had opgelopen. Tijdens de harde val is mijn onderbeen losgeschoten van mijn bovenbeen, en weer verkeerd teruggeschoten. Twee zenuwen zijn hierdoor onherstelbaar beschadigd. Als gevolg hiervan heb ik een chronische klapvoet opgelopen.
Klapvoet
De naam ‘klapvoet’ zegt het al: telkens moet ik mijn voet hoger optillen omdat mijn voet met een klap omlaag valt. Ook kan ik hem niet niet naar binnen of naar buiten draaien. Hierdoor werd lopen zoals ik gewend was erg moeilijk.
Instabiel
Om mezelf tijdens het voortbewegen in evenwicht te houden, ging ik als een eend waggelen. Dat is heel belastend voor je andere gewichten, zoals je heupen. Bovendien heb ik geen kruisbanden meer, waardoor mijn knie erg instabiel is geworden. Ik heb in die tijd meerdere operaties moeten ondergaan, maar ik ben nooit meer de oude geworden.
Flink balen
Na het ongeluk zat ik vijf maanden thuis en lag ik er helemaal uit. Vooral in het begin had ik hier flink de balen van. Gelukkig had ik de steun van mijn lieve man. Bovendien wist ik door mijn werk dat er mensen zijn die te maken krijgen met veel ergere dingen.
‘De naam ‘klapvoet’ zegt het al: telkens moet ik mijn voet hoger optillen omdat mijn voet met een klap omlaag valt’
Orthopedische beugel
Tijdens mijn revalidatie werd mij een orthopedische beugel om mijn been aangeraden, die op maat kon worden gemaakt. Deze aangepaste beugel zou mij kunnen ondersteunen tijdens het lopen en mijn andere gewrichten minder belasten.
Innovaties
De vriendelijke specialisten bij Heckert en van Lierop pasten de beugel speciaal voor mij aan. Zo is er rekening mee gehouden dat ik niet last kan krijgen van drukplekken en is er voor een flexibele binnenveer gekozen. Ze zijn tegelijkertijd bezig geweest met allerlei innovaties, waardoor ze de beugel wat vaker moesten afstellen tot die perfect was.
Dankbaar!
Met behulp van dit hulpstuk ben ik weer in staat om naar mijn werk te gaan. Ook kan ik weer sporten en alle andere vanzelfsprekende dingen doen. Daar ben ik heel dankbaar voor!
Op maat gemaakt
Zorgconsulente Inge Hartzuiker van Heckert en van Lierop: ‘Voor Anita hebben we de nieuwste brace aangemeten die we mede ontwikkeld hebben: de Ankle-7. In deze brace is een veer van koolstof verwerkt, waardoor er energie teruggegeven kan worden tijdens het lopen, voor meer dynamiek. De brace is heel buigzaam en zorgt voor een goede afzet, zodat er een mooi looppatroon kan ontstaan en Anita minder moe wordt als ze trappen op en af loopt.
Huidskleur
‘De Ankle-7 is verder gemakkelijk aan te doen en kan in gewone schoenen gedragen worden. Deze brace hebben we voor Anita op maat gemaakt in onze eigen werkplaats in Eindhoven, waar we met een betrokken team werken aan de beste oplossing voor iedere cliënt. Anita wilde haar exemplaar in huidskleur, maar er zijn allerlei kleuren mogelijk.’
-
Een fris gevoel is fijn. Voor je hele lichaam, maar ook zeker voor je voeten. Wanneer we te maken hebben met onaangename geurtjes, voelen we ons al snel ongemakkelijk. Begrijpelijk!
-
We kennen de massage als ontspanningsmiddel voor je hele lichaam. Je ziet misschien een ruimte voor je met geurkaarsen, aromatische oliën, een comfortabele ligstoel, kortom: een wellness. Maar een massage heeft meer functies dan enkel ontspanning.
-
Wanneer je last hebt van pijnklachten aan je voeten, hoef je hier niet mee rond te blijven lopen – letterlijk en figuurlijk. Er zijn zoveel mogelijkheden om de pijn te verlichten of volledig te laten verdwijnen. Bijvoorbeeld met een orthese.
-
Pijnlijke, stijve voeten, opgezwollen gewrichten, vergroeiingen in je tenen of andere delen van je voeten. Kun jij deze klachten afvinken? Dan heb je misschien reuma.
-
Je voeten gebruiken is zo vanzelfsprekend. Vaak merk je pas hoe belangrijk je voeten zijn wanneer er een klacht tevoorschijn komt. Een medisch pedicure biedt gelukkig de oplossing voor verschillende voetklachten.
-
De voet bestaat uit 26 afzonderlijke botten, 33 gewrichten, 107 banden en 19 spieren en pezen. Een ingewikkelde samenstelling, waar we zuinig op moeten zijn. Het is vervelend als je pijn hebt aan of in je voeten, enkels, knieën, heupen of rug.
-
Hebben voeten en diabetes iets met elkaar te maken? Jazeker, de diabetische voet is kwetsbaar en heeft daarom extra aandacht nodig.
-
Een tennispartij, een voetbaltoernooi, een rondje wielrennen of hardlopen. Sporten is naast gezond ook leuk!
-
Winterhanden en -voeten zijn geen pretje. Roodheid, jeuk dan weer een blauwe kleur die gepaard gaat met wisselingen in temperatuur. Vooral wintertenen komen vaak voor.
-
Wij vrouwen zijn er dol op: schoenen kopen. Het liefst hebben we bij elke outfit een passend paar. Kekke kleurtjes, hoge hakken of stoere boots. Wij zijn daarbij vooral geneigd om naar het uiterlijk van het schoeisel te kijken.