Menstruatieproducten

Menstruatiedossier: menstruatieproducten

Wist je dat je als vrouw in je leven gemiddeld 550 keer ongesteld bent? Reken maar uit hoeveel maandverbanden of tampons je dan verbruikt. Precies: dat zijn er nogal wat. Daarom is het extra belangrijk dat je de juiste verzorgingsproducten gebruikt die bij jou en jouw levensvisie passen. Om daarin een goede keuze te kunnen maken, heeft ForYou alle menstruateproducten op een rijtje gezet.

Maandverband

Er zijn maandverbanden in de handel voor elk moment van je menstruatie en daardoor de juiste bescherming bieden voor de intensiteit van je bloedverlies: van dikker maandverband voor de eerste dagen dat je ongesteld bent, ’s nachts en na de bevalling, tot mini maandverband voor de laatste dagen van je menstruatie of voor tieners. Afhankelijk van je eigen voorkeur zijn ze er met en zonder vleugels. Een maandverband sluit je vagina af. Om geurtjes of irritaties te voorkomen, wordt dan ook aangeraden om het na maximaal 4 uur te verschonen. Regulier maandverband kan overigens stoffen als chloor en chemicaliën bevatten. Een goed alternatief is organisch maandverband waaraan deze chemische stoffen niet zijn toegevoegd. Maandverband is gemakkelijk in het verbruik, maar het zorgt wel voor een enorme berg afval.

Inlegkruisje

Bij licht bloedverlies aan het eind van je menstruatie kan het dragen van een inlegkruisje afdoende zijn. Het wordt trouwens ook vaak gebruikt als bescherming tegen vaginale afscheiding buiten je ongesteldheid om. Omdat ook dit verzorgingsproduct je vagina afsluit, kan het irritaties veroorzaken. Draag ze dus vooral niet elke dag!

Tampon

Net als bij maandverband zijn ook tampons er in alle soorten en maten: voor zwaar tot licht bloedverlies en met of zonder inbrenghuls. Net als bij maandverband worden hier bij de reguliere merken ook chloor en andere chemicaliën aan toegevoegd. Als je daar geen voorstander van bent, kun je overstappen op een organisch merk. Soms is er wat oefening vereist wanneer je een tampon voor het eerst inbrengt of wanneer je maagdenvlies nog in tact is. Met een tampon heb je veel meer bewegingsvrijheid dan met maandverband. Je kunt gewoon zwemmen of sporten. Zorg er wel voor dat je je tampon na uiterlijk 4 uur vervangt, om tamponziekte te voorkomen. Alhoewel tampons in een vrouwenleven voor minder afval zorgen dan maandverband, creëer je er toch een behoorlijke afvalberg mee.

Menstruatiecup

De menstruatiecup maakt de laatste jaren een opmars binnen het aanbod van verzorgingsproducten rond je menstruatie. Je draagt het kleine, van medische siliconen gemaakte cupje ín je vagina. Eigenlijk net als een tampon, alleen met het grote verschil dat een tampon het bloed absorbeert, terwijl de cup het opvangt en daardoor de gevoelige slijmvliezen van je vagina niet beïnvloedt. Het geeft dezelfde bewegingsvrijheid als een tampon: je kunt er dus onbezorgd mee sporten, zwemmen of naar de sauna. Je kunt hem echter veel langer laten zitten dan een tampon. Afhankelijk van hoe heftig je vloeit, hoef je de cup maar twee tot vijf keer op een dag te verschonen. Je kunt hem veilig tot 12 uur laten zitten. Verdiep je voor aankoop goed in de verschillende merken en modellen, zodat je de cup aanschaft die precies bij jouw lichaam past. In het begin vergt het wat oefening om de cup goed in te brengen, maar daarna heb je er zo’n vijf tot tien jaar plezier van. Dat scheelt enorm veel afval en is goed voor je portemonnee! Afgezien van de extractie en productie van de grondstof die wordt gebruikt om de siliconen cup te maken en een negatief effect op het milieu hebben, lijkt de menstruatiecup toch een duurzaam alternatief voor wegwerpmaandverband en -tampons.

Zeespons

Is de menstruatiecup niets voor jou, maar zoek je toch een duurzame oplossing? Dan zou je de zeespons kunnen overwegen. Dit natuurproduct heeft een extreem hoog absorptievermogen en je kunt het vier tot zes uur inhouden. Het is niet geschikt voor in de wasmachine, maar je kunt het reinigen door hem in een bakje water met bakingsoda te laten weken.

Wasbaar maandverband

Een duurzaam alternatief voor wegwerpmaandverband is de wasbare variant van biologisch katoen of bamboevezel. Je kunt dit maandverband met drukknoopjes aan je slip vastmaken. De bovenste en binnenste lagen zijn gemaakt van absorberend katoen of bamboevezel en de onderste laag is waterdicht waardoor je ondergoed beschermd wordt tegen doorlekken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende absorberende lagen, breedtes en lengtes en gaan gemiddeld vijf jaar mee. Na gebruik kun je het wassen in de wasmachine. Je hebt er dus iets meer werk van, maar je zorgt wel voor minder afval.

Wasbaar inlegkruisje

De wasbare inlegkruisjes gebruik je, net als het wasbare maandverband, op dezelfde manier als je met een wegwerpvariant zou doen. Je hoeft je dus niet vaker dan anders te verschonen.

Wasbare tampon

Op de wasbare markt zijn tampons de nieuwste ‘uitvinding’. Een wasbare tampon is eigenlijk een lapje biokatoen dat je oprolt en vast en vastzet met een lintje of touwtje. Het inbrengen en verwijderen is vergelijkbaar met wegwerptampons. Ook de wasbare tampon kan gewoon in de wasmachine gewassen worden.

Menstruatielingerie

Een andere nieuwkomer op de markt aan verzorgingsproducten tijdens de menstruatie is menstruatieondergoed. Ja, je leest het goed: een onderbroek die het gebruik van maandverband, inlegkruisjes en tampons overbodig maakt. Het ziet eruit als een gewone slip en is verkrijgbaar in verschillende modellen: van string tot tailleslip en geschikt voor een zware menstruatie tot de ‘lichte’ dagen. De menstruatieonderbroek bestaat uit meerdere lagen beschermende en absorberende stoffen en een waterdichte, maar ademende buitenkant. Afhankelijk van het merk en type kan een menstruatieslip de hoeveelheid van meerdere volle tampons absorberen. Als je veel vloeit, is het raadzaam om de slip een paar keer per dag te vervangen, maar op de lichte dagen kun je de slip gerust een hele dag dragen. Menstruatielingerie is veilig en lekvrij en een volwaardige en duurzame vervanger voor wegwerpmaandverband en -tampons.

Seks tijdens je menstruatie

Of je seks wilt hebben tijdens je menstruatie is een persoonlijke keuze, maar er zijn in ieder geval goede verzorgingsproducten in de handel die je in zo’n geval kunt gebruiken. De menstruatiedisk is vergelijkbaar met de menstruatiecup. Het is alleen platter, flexibeler, moet hoger in de vagina worden ingebracht en kan maar één keer worden gebruikt. En ander alternatief is de soft tampon. Deze spons wordt ook diep in de vagina ingebracht. Omdat het geen touwtje bevat vergt het wat oefening om deze te verwijderen. Ook de soft tampon kun je slechts één keer gebruiken.

Tamponziekte

Je hebt vast weleens van tamponziekte, ook wel Toxic Shock Syndrome (TSS) genoemd, gehoord. TSS is een heel zeldzame, maar ernstige, acute ziekte die dodelijk kan zijn. Alhoewel de naam anders doet vermoeden, heeft het niet per se met je menstruatie te maken. Mannen kunnen het namelijk ook krijgen. TSS wordt veroorzaakt door een bacterie die normaal gesproken onschuldig is en bij veel mensen op de huid en in de neus voorkomt. Wanneer je een tampon te lang inhoudt, kan deze bacterie giftige stoffen produceren. Als deze giftige stoffen in je bloed terechtkomen, ontstaat TSS. Niet alleen bij tampons, maar ook bij het inbrengen van de menstruatiecup kan deze bacterie de kans krijgen om zich in je vagina te nestelen. Zorg er daarom voor dat je een tampon na maximaal vier uur verwisselt en desinfecteer je menstruatiecup na gebruik met de daarvoor bestemde producten. Hoe zorgvuldiger jij omgaat met het gebruik van je verzorgingsproducten, hoe kleiner de kans op ongewenste bacteriën in je vagina.

Datum: 14 januari 2022